Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Portico Quartet: post-jazzová senzace v Praze

  15:15
Portico Quartet: post-jazzová senzace v Praze

Portico Quartet se 25. března vrátí do Paláce Akropolis. foto: Foto: Portico QuartetČeská pozice

Duncan, Milo, Nick a Jack - čtveřice dvacátníků, kteří upgradovali jazzový kolos.  Portico Quartet si z Prahy udělali oblíbený spot a 25. března se vrátí do Paláce Akropolis s cílem ukázat, že jazz neusnul na vavřínech minulého století.

Kdo viděl (a hlavně slyšel) Portico Quartet před rokem v Akropoli, mluví o fantastickém a nezapomenutelném zážitku. Sofistikovaná jazzová invence s úctou ke kořenům. Těžko hledat lepší slova pro zachycení formy. A obsah? Čirý muzikantský orgasmus. Naléhavý saxofon, který rozechvěje duši jako dávné tóny Johna Coltrana, kontrabas, bicí a nekonvenční perkuse v čele s exotickým hangem (melodický plechový buben podobný zahradnímu grilu, který se poprvé objevil před deseti lety na frankfurtském festivalu).

Nakonec se kapela dokopala do studia a v roce 2007 vyšel debut Knee-Deep In The North Sea. Zrodila se senzace (nutno podotknout, že naprosto zasloužená) a v září 2008 už se mohli Portico Quartet netrpělivě třást ve společnosti Roberta Planta, Radiohead, Adele a dalších při vyhlašování Mercury Prize. Rybník však všem vypálili Elbow s deskou The Seldom Seen Kid.

Ukázka z tvorby Portico Quartet na YouTube.

Poté se kapely Portico Quartet ujal renomovaný britský producent John Leckie, který ve studiu pomáhal i Muse, Radiohead, Stone Roses či The Verve. Před dvěma lety vyšla po téměř půlroční práci v legendárních studiích Abbey Road mystická deska Isla, která byla neprávem přehlížená hudebními akademiky.  Výjimečnost titulu potvrzuje i fakt, že album vydal na svém labelu Peter Gabriel.

Portico Quartet si Prahu zamilovali a Praha si zamilovala Portico Quartet. Rovnice, která má jednoduché řešení – upalovat v pátek do Akropole a nechat se unášet opravdovou hudbou. Lístky k stání je možné koupit v předprodeji za 250 Kč a místě za 300 Kč. Na sezení jsou pak o jednu Anežku dražší.

Více o Portico Quartet: www.myspace.com/porticoquartet

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!