Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Polsko: Zbytečný povyk kvůli katolickým lékařům

Vykonávat lékařské povolání s nejlepším vědomím a svědomím přikazuje lékařům v Česku i v Polsku zákon. Jak je možné, že mnozí považují polskou Deklaraci víry, jejímž cílem je v prvé řadě lidský život a zdraví chránit, za pravý opak – co je ohrožuje?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

10. 6. 2014 13:49
Antikoncepce a AIDS v Africe

Důsledné tažení církve proti antikoncepci, její opakující se zákazy používání prezervativů atd. mají už v Africe na svědomí mnohem více obětí, než všechny africké války.

Proč to církvi nevadí?

Proč ji nevadí děti, odsouzené k smrti kvůli nakažením se AIDS od nakažených matek (a ty od svých matek...), děti, jejichž rodiče a většina příbuzných umřeli ještě za jejich dětství? Oboustranní sirotci v deseti letech?

A každý papež to zabíjení schvaluje a antikoncepci seč může zakazuje. V Polsku prý svěcená voda místo  antibiotik neprojde, a v Africe má stačit?

0 0
možnosti

12. 6. 2014 11:06
Re: Antikoncepce a AIDS v Africe

Ad Kún(10.6.2014 13:49)

Jenom je otázkou, jestli to, co tvrdíte ve svém komentáři, je pravda.

Hlavním zdrojem AIDS v Africe je promiskuita a homosexualita. Co s tím má společné církev a papež?

0 0
možnosti

J. Ko var

10. 6. 2014 10:17
Výborný článek ! Díky.

Článek považuji za dobrý, protože bod za bodem ukazuje, že v deklaraci až na pár ujetých katolických pasáží z minulého století nic divného není. Tím jakou paniku Deklarace vyvolává jasně ukazuje jak je potřebná. Jak je potřebné diskutovat.

Dále se mi líbí, že článek zmiňuje a naznačuje do jaké negativní formy už ateismus v ČR zmutoval. Možná ani nejde tolik o ateismus jako o fanatickou nenávist vůči církvím obecně. Nikdo moc nepřemýšlí, co je dobro a co zlo, co je v té bibli vlastně napsané... Ale jakmile je v tom zapletená církev, hned je automaticky všechno špatně. Nechci tu ale hájit církev. Chci pochválit autora a reagovat na pár věcí z diskuze:

1) Jestli je Bůh tak není svázán s hmotou. Jestli je duše, také není hmotná. Máli embrio duši už od početí to asi nikdo nikdy nedokáže hmotnými měřícími metodami zjistit. Proto je to hlavně etická a filosofická diskuze. Kdo má vysokou školu, měl chápat, že studuje-li někdo 5 let etiku, filosofii a historii... jeho názory budou odbornější a přesnější než názory nás ostatních.

0 0
možnosti

J. Ko var

10. 6. 2014 10:18
Re: Výborný článek ! Díky.

...než názory nás ostatních. Dnešní český ateismus si vůbec neuvědomuje, jak podceňuje daná témata. Vynáší primitivní Švejkovské soudy a ještě se poplácá, jak si to v té malé hlavě hezky vymyslel a jak mu to celé pasuje! Ve skutečnosti je ale jeho myšlení na úrovni malé násobilky, zatímco si myslí, že právě vypočítal dráhu letu na měsíc....

2) Jaroslav Sova má parádní dotazy a cituje z bible. Myslím, že kámen úrazu je v překladech cca 2000 let stareho textu. A jsou tam podmínky "Kdo ve mě uvěří..." a "O cokoli požádáte ve jménu Ježíš...to dostanete" Myslím, že mezi řádky nebo i v původním výkladu je psáno, že je třeba "uvěřit a žádat" správným způsobem....který tam není popsaný.

Někteří svatí to uměli a ne všechny legendy a zázraky jsou vymyšlené.

Je to trochu jako vzlétnout s Boeingem... bez patřičného proškolení a znalostí to prostě nejde. Já ale už teď věřím, že mohu lítat v Boeingu. Požádám bohatého strýčka o peníze a úřady o řidičák... Jen to prostě nebude hned. Právě proto,

0 0
možnosti

V51í36t 91P27á26t76e60k

10. 6. 2014 10:12
Něco chybí

Pan Mulinow nějak "zapomněl" na deklarovanou nepřípustnost antikoncepce a umělého oplodnění.

Takže se těším, až svoji "obhajobu" dokompletuje, pak to teprv bude pořádná legrace...

0 0
možnosti
Jestliže deklarace není nic proti ničemu, proč

máte, pane Mulinowe, tak nutkavou potřebu dotyčné lékaře obhajovat? Samotný podpis z nich automaticky dobré odborníky neudělá - v celé té partičce budou jistě moudří a dobří doktoři a taky pěkná řádka těch úplně blbých, holt na co kdo z nich bude stačit. Účelem takové deklarace víry je přece něco úplně jiného než chránit lidský život a zdraví, a to ukázat světu a všem přihlížejícím, že "my podepsaní jsme ti nejmorálnější z morálních, my jsme ztělesněním mravnosti a vy ostatní se styďte!"  A stačí si připomenout starou pravdu, že pod svícnem bývá tma a pod svatozáří nejhlubší temnota, abych se takovému lékaři obloukem vyhnula, protože těm týpkům jde jenom o tu svatozář!

0 0
možnosti

S. F

9. 6. 2014 8:40
nestoudné zneužívání pojmu Boha pro tmářství

ještě si dovoluji poznamenat, že si církev nestoudně dělá z Boha hloupého poskoka. K tomu, aby Bůh vyhověl církevnímu dogmatu, musel by neomylně a permanentně sledovat a asistovat při sexuálních hrátkách všech lidí a dokonce i každého jejich spermatu jednotlivě, aby mohl ve správný okamžik nadělit oplodněné vajíčko duší. Nemluvě o případech sexu zločinného, o jeho vyšachování způsoby ochrany a prevence početí, o možnosti až laboratorního oplodňování a velkovýrobě samotných duší. Takové manipulace s pojmem Boha pokládám za zločinné vůči němu, za úmyslné s nekalými cíli

0 0
možnosti

S. F

9. 6. 2014 8:23
deklarace o primitivitě tmářství

doplňuji, že při počtu atomů celého dnes známého vesmíru "jen" 10exp66 až 10exp67 by musel být takový bájný kryogenní heliový superčip velký jako milion vesmírů. Jen pro zpracování a pamatování všech informací o jediném člověku.

0 0
možnosti

S. F

9. 6. 2014 8:16
deklarace o primitivitě tmářství

Bůh v pojetí pána všehomíra jako ředitele a vykonavatele všeho co se ve vesmíru děje je nereálný výmysl. Pojetí stvořitele vesmíru vyžaduje, aby byl takový Bůh hmotnou energií nadkosmického rozměru. Informace se mohou při tom šířit nanejvýš jen světelnou rychlostí a tak i kdyby měl mozek velký jako mnoho vesmírů, mohl by je získávat a zpracovávat jen s časovou prodlevou miliard let.

Bůh v lidském obrazu a obráceně je rovněž nereálný pohádkový výmysl, společný by mohli mít jen mozek a to v kybernetickém pojetí nějakého superčipu. Religiozní fyzik F.J.Tipler vypočítal, že život jednoho člověka lze vyjádřit souborem o velikosti 4x10exp53 informačních bitů, ještě religioznější W.A Smith uvádí, že počet neuronových spojů v mozku člověka přesahuje 10exp27300000, sám odhaduji počet genových kombinací ve struktuře lidského DNA číslem 10exp20. Nejmenší možný kryogenní čip by musel být na bázi

atomů helia. Při omezení prostoru číslem Avogadro 6,0221415 x 1023

Mol-1 a z poznatku, že celý dnes známý v

0 0
možnosti

L. Florner

9. 6. 2014 8:15
Amorálnost

Upřímně, nejedná se o tiskovou zprávu, nebo reportáž, ale o blog autora. Článek vyjadřuje jeho osobní názor a k tomu je třeba přihlédnout. Ve skutečnosti článek opět neodpovídá na zásadní otázku - je povyk okolo Deklarace víry a její prosazování opravdu zbytečný?

Víra je osobní pohled konkrétného člověka na svět. Existují církve, které rozkazují víru rozšiřovat, a mezi ně patří určitě i církev katolická. Sice už nepoužívá takové nástroje, jakými byla inkvizice, násilná katolizace, ani se její členové nevyhazují do vzduchu uprostřed tržišť, ale i tak umí stále ještě ukázat, že namísto natažené ruky a nabídky pomoci je stále schopná nakazovat, zakazovat a rozkazovat. K příkazům patří i dodržování univerzální morálky. Ta je dána Biblí a jejími výklady. Až potud je to v pořádku. V pořádku ale přestává být prosazování univerzální morálky v kontaktu s jinak smýšlející společností, pokud se jí tu univerzální morálku snažím vnutit z pozice síly. A to přesně lékaři svou Deklarací víry dělají. Zneuž

0 0
možnosti

Starej Jakub

9. 6. 2014 0:36
Proč nemáme trest smrti - kdo my? Církev?

Tohle mně přijde zajímavé: "Proč nemáme trest smrti, ale povolujeme interrupce a

eutanazii?". Vystoupila někdy církev proti trestu smrti? Ne. Nikdy. To tak leda Amnesty International. Zato kvůli interrupcím a eutanazii se mohou všichni soběspravedliví ukřičet.

Ne, že bych byl přítelem interrupcí či "eutanasií". Ale jako argument mně to přijde slabé.

Jinak OK, jen když nějaký doktor nechce dělat interrupce, tož ať dělá třeba ušaře a nemusí podepisovat žádné deklarace. Nebo to těm doktorům došlo až poté, co si udělali druhou atestaci na adělíčkáře?

0 0
možnosti
Re: Proč nemáme trest smrti - kdo my? Církev?

souhlas.

0 0
možnosti

J33a52n 93Z52e93m62a54n

8. 6. 2014 16:43
Katolická církev a demokratický stát

Zkuste si jen tak pro zajímavost vytvořit občanské sdružení jehož stanovy budou přesně kopírovat fungování katolické církve. Takovou organizaci vám Ministerstvo vnitra nezaregistruje.

0 0
možnosti