Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Politický cirkus okolo těžby lithia bobtná

  18:03
Těsně před volbami ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jiří Havlíček podepsal memorandum o těžbě lithia s netransparentním zahraničním subjektem, jehož klíčovým manažerem pro Česko je Richard Pavlík, jenž pracoval v OKD pro Zdeňka Bakalu. A volič se ptá, zda někteří politici nezkusili osvědčený trik á la Appian, tentokrát s Bakalou.

Poslanecká sněmovna se sešla 16. října v Praze na schůzi kvůli memorandu o těžbě lithia. Dokument vyvolal krátce před volbami ostrý spor zejména mezi ... foto: ČTK

Kdyby před měsícem někdo tvrdil, že jedním z hlavních bodů kampaně před volbami bude lithium, byl by označen za blázna. Jenže spor o plánovanou těžbu tohoto vzácného kovu nabobtnal do gigantických rozměrů. Do středu pozornosti se dostala zejména zahraniční společnost, s níž pár týdnů před volbami ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jiří Havlíček podepsal v podstatě bezvýznamné memorandum.

Strana premiéra Bohuslava Sobotky je obviňována, že přitáhla do země firmu s neprůhlednými vlastníky, aby zde s obrovským ziskem vytěžila největší zásoby lithia v Evropě. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš hovoří o tunelu jako v případě prodeje dolů OKD; tvrdí, že ministři ČSSD v tichosti a na poslední chvíli připravují okradení občanů až o dva biliony korun.

Babiš a komunisti za vším tuší i amerického finančníka českého původu Zdeňka Bakalu, který z dolů OKD odčerpal desítky miliard korun, zatížil je dluhy a nakonec nechal podnik bez rezerv zbankrotovat. Sobotka okamžitě kontroval, že vše, co Babiš vykládá, je nesmysl a lež. Pravda, firma má povolení k průzkumu lithia už od roku 2010 a letos v lednu jí ho prodloužil ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Otázka důvěry

Mohli bychom říct, že je to klasická předvolební hysterie, kterou není třeba brát vážně. Jenomže zde je jedno velké ale. Naivní osobě neznalé skutečných poměrů v české politice by se mohlo zdát, že největší privatizační skandály jsou spojeny s dobou takzvaného mafiánského kapitalismu a vládami ODS. Je to však i jistá parta v ČSSD, kdo je zodpovědný za skutečné stomiliardové škody pro český stát.

Miliardář Zdeněk Bakala sice z ciziny vzkázal, že s firmou European Metals Holdings nemá nic společného, ale otázkou je, kdo mu kromě špiček ČSSD uvěří

OKD už jsem zmínil, ale jsou tu například kauzy Mostecké uhelné společnosti a plzeňské Škody, které díky ČSSD od základu změnily ekonomickou mapu země a do slova a do písmene vytvořily novou skupinu miliardářů. Oba zmíněné podniky byly prodány veřejně adorovanému „americkému“ investorovi Appian. A po letech se najednou ukázalo, že to nebyli žádní Američané, nýbrž skupina Čechů, kteří v roce 2013 u soudu ve Švýcarsku dostali vysoké tresty za podvody a praní špinavých peněz.

Nyní se dozvídáme, že těsně před volbami ministr ČSSD podepisuje memorandum o těžbě lithia s netransparentním zahraničním subjektem, jehož klíčovým manažerem pro Česko je Richard Pavlík, který více než šest let pracoval v OKD pro Bakalu. Miliardář sice z ciziny vzkázal, že s firmou European Metals Holdings (EMH) nemá nic společného, ale otázkou je, kdo mu kromě špiček ČSSD uvěří.

Případ pro Bezpečnostní informační službu

Ověřit se to nedá, neboť EMH má neprůhlednou vlastnickou strukturu. Největší akcionář, který drží 27 procent akcií, je britská společnost Computershare Company Nominees, která nabízí služby, kdy dosadí do firmy různé osoby, které ve veřejných registrech pak figurují jako statutáři místo skutečného vlastníka. Tím jsou zakrytí skuteční vlastníci.

Vláda by si měla vyžádat jasné stanovisko Bezpečnostní informační služby k této kauze včetně toho, zda tajné služby náhodou nezaznamenaly nebezpečné známosti některých českých politiků se zástupci dotčeného podniku

Druhý největší akcionář (21 procent) je Cadence Minerals, který na webové stránce sice uvádí šest projektů na různých místech světa, jenže všechny ve fázi průzkumu podobně jako v Cínovci. Skutečné akcionáře ani zde nedohledáte, ledaže by to nařídil britský soud. A volič se oprávněně ptá, zda se neopakuje historie, jestli někteří politici opět nezkusili starý osvědčený trik á la Appian tentokrát s Bakalou.

Proto by bylo dobré pochybnosti jednou provždy rozptýlit a rychle udělat dva kroky.Vláda by si měla vyžádat jasné stanovisko Bezpečnostní informační služby k této kauze včetně toho, zda tajné služby náhodou nezaznamenaly nebezpečné známosti některých českých politiků se zástupci dotčeného podniku. Ať firma EMH vyjmenuje své skutečné a rozhodující akcionáře. A bude klid. Pokud se to nestane, kolem těžby lithia vznikne ještě větší politický cirkus.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!