Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Policejní reorganizace nemůže být fraškou

  18:30
Časopis Respekt zveřejnil, že jediným uchazečem na šéfa nové protimafiánské centrály je Michal Mazánek. To už exekutiva pohrdá veřejností a obavami nejvyššího státního zástupce Česka natolik, že se neobtěžuje své kroky podložit věrohodnými fakty?

Robert Šlachta foto: ČTK

Policejní reorganizace nemůže být fraškou. Postrádá kulisy. A nejen to. Autoři policejních změn se neobtěžovali ani s dramaturgií. Za normálních okolností by zásadní proměně způsobu vyšetřování největších a nejchoulostivějších kauz v zemi předcházela rozsáhlá analýza. Zapracovaly by se připomínky. Policejní šéfové by objížděli posádky, aby přesvědčili dotyčné detektivy, že změny budou k lepšímu. Že jde o promyšlený a pečlivě připravený plán podložený statistikami a tvrdými daty.

Nic z toho se však tentokrát neodehrálo. Jak tedy humbuk s reorganizací začal? Na počátku byla informace LN z počátku června, že se rozjíždí slučování protikorupční a protimafiánské policie, jejímž smyslem je zbavit se nepohodlného šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. A ředitelem nové slučované jednotky o bezmála tisíci lidech by se měl stát Michal Mazánek. Po 30 dnech vyhrocených diskusí a radě politických přestřelek ve vládní koalici i ve sněmovně se proroctví naplnilo.

Urputné mlčení

Malá rekapitulace. Všechny rekvizity spojené s divadelním představením se veřejnosti začaly servírovat až poté, co jsme o reformě napsali. Policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube se svým záměrem seznámili novináře po šesti dnech urputného mlčení. Teprve pak – k velikému údivu poslanců – předstoupili před členy výboru pro bezpečnost.

Policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube se svým záměrem seznámili novináře po šesti dnech urputného mlčení. Teprve pak předstoupili před členy výboru pro bezpečnost.

A v koncepčních materiálech, které policejní vedení a ministr vnitra předložili do sněmovny i na vládu, pro jistotu o reorganizaci dvou klíčových policejních složek nepadlo jediné slovo.

O sloučení se mluví dlouho, organizovaný zločin se proměnil, je to pravomoc policejního prezidenta, nepolitizujme policii. To byly stěžejní argumenty na obranu rozjetého plánu, který měl odstartovat už 1. července. Tedy jen čtyři týdny po první prezentaci změn.

Tvrdý direkt však těmto ambicím uštědřil šéfžalobce Pavel Zeman. „Sloučení obou útvarů povede ke snížení kvality práce, průtahům, rozmělnění odpovědnosti, či dokonce k nemožnosti vyšetřovat některé složité věci,“ uvedl v dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Bleskový posudek

Ministr vnitra Milan Chovanec si nechal vypracovat bleskový posudek, což by pozorovatel poměrů ve státní správě očekával před spuštěním reforem

Opět následovala reakce, kterou by pozorovatel poměrů ve státní správě očekával před spuštěním reforem – ministr vnitra Milan Chovanec si nechal vypracovat bleskový posudek. Výsledek? Do živých kauz podle něho reforma nezasáhne. Jdeme dál.

Kardinální moment přišel až minulý týden. Ve středu 29. června přinesl časopis Respekt zprávu, že jediným uchazečem o post šéfa nové protimafiánské centrály je Michal Mazánek. To už exekutiva pohrdá veřejností a obavami nejvyššího státního zástupce Česka natolik, že se neobtěžuje své kroky podložit věrohodnými fakty? A to i za situace, kdy kvůli okolnostem reorganizace vznikla sněmovní vyšetřovací komise?

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!