Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Polemika s Lawrencem Kraussem: Věda, nebo bůh?

Rozhovor s americkým fyzikem v Lidových novinách odstartoval debatu o životě a jeho smyslu. ČESKÁ POZICE jej nabízí v kompletním znění a dále odkazuje na texty s Kraussem polemizující, s doporučením šéfa přílohy Orientace LN Josefa Chuchmy pro ty čtenáře, kteří se s diskuzí chtějí seznámit od počátku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tomasturek

8. 6. 2014 13:13
RE: Proč tak složitě?

No jasně, proto křesťané a muslimové pořád mají někde stánky, rozšiřují svojí víru, klepou vám doma na dvěře atd. Já neznám ateisty, kteří chodí přesvědčovat věřící, že je to blbost. Článek má pravdu v tom, že věřící nevěřící potřebují (drtivá většina vynálezů, vědy atd.), ale naopak tomu není.

Přeji hezký den.

0 0
možnosti

8. 6. 2014 15:26
Re: RE: Proč tak složitě?

Ad Tomasturek (8.6.2014 13:13)

Píšete: " Článek má pravdu v tom, že věřící nevěřící potřebují (drtivá většina vynálezů, vědy atd.), ale naopak tomu není."

No jasně,

podle Vás, asi 2 miliardy věřících v Boha, neobsahují žádné vědce. A veškerý rozvoj společnosti spočívá na vědcích-ateistech, tak, jak o tom blábolí prof. Krauss.

Je třeba si to trochu lépe promyslet: "Věda přece ví, že neví všechno a ani nemůže", ale podle Krausseho, už ví, že není Bůh.

0 0
možnosti

Mir

7. 6. 2014 14:38
Hahaha

"Morálka Písma je odporná a obscénní" Žádné takové místo necitoval. Demagog.

"Věřící hledají záchranu před pekelným trestem". Nikoli, hledají sílu pro smysluplný a pravdivý život

již zde na Zemi. To je spása. Jejím opakem je zkáza myšlenková, mravní, společenská.

O evoluci jsem přemýšlel již od druhého stupně základní školy. Nyní s maturitou z biologie a 3 roky

VŠ přírodovědného zaměření, celoživotní prací s přírodou raději přemýšlím o dokonalosti stvoření.

Jinak souhlasím s tím, že o víře je možné pochybovat a zkoumat ji. Proto mám raději konvertity a každý rozumný rodič si dá pozor, aby v náboženské otázce moc netlačil na pilu.

0 0
možnosti

P. Svoboda 250

12. 6. 2014 9:14
Re: Hahaha

"Morálka Písma je odporná a obscénní" Jestli máte s tímhle problém, tak to svědčí o vaší neznalosti písma. Stačí otevřít především starý zákon na libovolné stránce a velmi rychle se najde nějaké kamenování, či vraždění a znásilňování ve jménu boha. S tím by musel souhlasit i ten Halík.

0 0
možnosti

7. 6. 2014 14:01
Proč tak složitě?

Samozřejmě, že Bůh existuje a je o tom rozsáhlá dokumentace, které věří 2 miliardy lidí. Dokumentaci je možno studovat, prověřovat, analyzovat...

Tedy, než někdo vyřkne soud, že Bůh není, potom musí dokázat, že dokumentace je falsum, byla sepsána podvodníky s tisíciletým úsilím dělat z lidí hlupáky, bez rozumu.

Nevím a divím se, proč ateisté otravují věřící s tím, aby jim, ateistům, dokazovali, že Bůh je. To přece není problém ani starostí věřících občanů.

0 0
možnosti

T. Czernin 251

12. 6. 2014 9:21
Re: Proč tak složitě?

To by se z Vás jeden zvenc. Ale na druhé straně je nutno přiznat, že ty historky o Pánubohu a Kristupánu zase nejsou úplně špatné a jsou poměrně slušně vyfutrované. Ovšem je to jako byste měl na vypracování scénáře výborně financovaného filmu více jak dva tisíce let. Výsledek se prostě dostavit musí...

0 0
možnosti