Lidovky.cz

Polemika: Limity prolamovat nemusíme. Ani kvůli Němcům

  13:20
„Není vypočítávání kapacity velkých zdrojů, jejich propojování dálkovým vedením a akceptování zvyšující se spotřeby energie passé?“ ptá se v reakci na článek Vladimíra Wagnera Jiří Koželouh z Hnutí Duha. A mimo jiné podotýká: „Už se současnými technologiemi lze srazit spotřebu energie v českém průmyslu o 23 procent – ekvivalent výroby dvou jaderných elektráren Temelín.“

Pokud by se česká vláda rozhodla prolomit limity, nebude za to moci Německo ani malý počet jaderných reaktorů... foto: Richard Cortés, Česká pozice

Vladimír Wagner v článku Až nás k prolomení limitů těžby dotlačí Německo... zveřejnil další díl oblíbené energetické legendy o souboji titánů. Jsme tu fascinováni neustálým měřením sil mezi jadernými reaktory, uhelnými doly, teplárnami, ropovody či spalovnami odpadů.

Nesledujeme ale klání titánů náhodou tak zaujatě, až nám uniká, že se mezitím rychle mění kulisy globální energetiky?

Logicky si tedy musíme vybrat svého borce a tomu fandit. A své okolí potřebujeme rozdělit na ty, co fandí našemu, a ty druhé, co přejí tomu druhému. Případně ještě vyčleníme podivíny, kteří nenadržují ani jedné straně. Proto také Vladimír Wagner zařadil Hnutí Duha, Greenpeace a další ekologické organizace spolu s Německem do skupiny protijaderných, a tedy nutně (vědomě či nevědomě) prouhelných fanoušků.

Nesledujeme ale klání titánů náhodou tak zaujatě, až nám uniká, že se mezitím rychle mění kulisy globální energetiky? Není neustálé vypočítávání kapacity velkých zdrojů, jejich propojování dálkovým vedením a akceptování zvyšující se spotřeby energie už passé?

Vývoj ekonomiky a spotřeby elektřiny v Německu.

Zdroj budoucnosti: energetická účinnost

Mezinárodní energetická agentura – organizace, již by jistě nikdo mezi zelené nezařadil, už řadu let opakuje, že nejperspektivnějším zdrojem je energetická účinnost. Mimochodem tato renomovaná instituce také neustále požaduje, aby státy konečně poškrtaly dotace pro uhlí a další fosilní paliva, které ročně dosahují na Zemi přes půl bilionu dolarů a jsou čtyřnásobkem podpory, již dostávají obnovitelné zdroje.

To, že v domech potřebujeme mít příjemnou teplotu, přece neznamená, že musíme topit nebo chladit ostošest. Stejně tak u naší ekonomiky dávno neplatí, že čím víc spolkne uhlí nebo uranu, tím se bude mít společnost lépe.

Hnutí Duha a další české ekologické organizace také uvažují o energetice z hlediska potřeb domácností a podniků. To, že v domech potřebujeme mít příjemnou teplotu, přece neznamená, že musíme topit nebo chladit ostošest. Stejně tak u naší ekonomiky dávno neplatí, že čím víc spolkne uhlí nebo uranu, tím se bude mít společnost lépe.

Proto je potřeba napřed zjistit, kolik energie se spotřebovává, a tedy i vyrábí, zbytečně. Už první takzvaná Pačesova komise – tedy zase tým, který rozhodně nehrál v zelených dresech – pro českou vládu spočetla, že potenciál zateplování českých domů je dvojnásobný než uhlí za limity, které chrání město Horní Jiřetín, osadu Černice či tovární komplex Unipetrol před rypadly. Spolu s využitím čistých domácích obnovitelných zdrojů – solárních panelů na ohřev vody, tepelných čerpadel, kotlů a výtopen na biomasu či bioplynových stanic – pak není podle komise problém pokrýt celou současnou spotřebu tepla v domácnostech, úřadech a firmách.

Jinými slovy: zápas mezi uhlobaronem Tykačem a plynovým carem Putinem o to, kdo nám bude fakturovat za teplo, můžeme zrušit a platit za něco smysluplnějšího.

Možnosti zateplování a obnovitelných zdrojů energie

Možnosti zateplování a OZE.

Energetičtí experti také zjistili, že už se současnými technologiemi lze srazit spotřebu energie v českém průmyslu o 23 procent. Není to maličkost, ale ekvivalent výroby dvou jaderných elektráren Temelín.

Tyto možnosti zvyšování energetické účinnosti jsou skutečné pilíře koncepcí, které v posledních letech nechaly spočítat ekologické organizace. Vladimír Wagner si z nich vzal pouze to, že chceme vypínat jaderné reaktory. Ve skutečnosti je chceme nechat pracovat do konce jejich životnosti a nestavět nové. Prostě proto, že jsme přesvědčeni, že je lepší ty stovky miliard – co by nové reaktory stály – raději investovat kromě snižování spotřeby energie do výrobních technologií, které jsou čím dál levnější a globálně rostou, než do jaderné energie, která se bezpečnostními riziky prodražuje, svoje hvězdné období má dávno za sebou a už jen postupně upadá.

Chytrá energie

Dle expertů z Wuppertalského institutu nebudeme potřebovat ani prolamovat limity, ani stavět nové reaktory a můžeme srazit dovoz ropy a plynu

Plán ekologických organizací nazvaný Chytrá energie je samozřejmě v první řadě o snížení závislosti na fosilních palivech. Nechali jsme nezávislé německé experty z Wuppertalského institutu spočítat, jak se může vyvíjet česká energetika, když využijeme zmíněné potenciály zvyšování energetické účinnosti v domech i továrnách a zároveň i možnosti obnovitelných zdrojů. Zjistili, že nebudeme potřebovat ani prolamovat limity, ani stavět nové reaktory a můžeme srazit dovoz ropy a plynu.

Pro někoho to může být překvapení, ale aktuálně předložená oficiální energetická koncepce se v několika bodech s ekologickými organizacemi principiálně shoduje. Zejména v tom, že potřeba hnědého i černého uhlí se radikálně propadne (a uhlí za limity je tedy málo významné a obce kvůli energetice bourat potřeba není). Nebo v tom, že výroba z obnovitelných zdrojů vyšplhá na několikanásobek. Rozdíl je zejména v důrazu na úspory energie u ekologických organizací a v plánu stavět nové jaderné elektrárny u ministerstva průmyslu.

A uhelné elektrárny jedou dál...

Zaujalo mě, jak se pan Wagner vrátil – kromě souboje titánů – i k další legendě české energetiky. A sice, že pokud bychom měli více reaktorů, můžeme vypínat uhelné elektrárny. To slibovali politici i ČEZ, aby prošlo stále se prodražující dokončení Temelína. Ale nikdy se to nestalo. Ve skutečnosti vyrábějí uhelné elektrárny dál i po dostavbě elektrárny.

Naše malá země je proto pátým největším vývozcem elektřiny na světě. A i pokud by se šest nejstarších uhelných elektráren odstavilo, stále budeme mít přebytek.

Podle studie vědců z Univerzity Karlovy pobírají nepřímé dotace přes 50 miliard ročně, když se škody na zdraví a životním prostředí platí z daní a nejsou součástí nákladů na výrobu elektřiny. Naše malá země je proto pátým největším vývozcem elektřiny na světě. A i pokud by se šest nejstarších uhelných elektráren odstavilo, stále budeme mít přebytek.

Pokud by se tedy česká vláda rozhodla prolomit limity, nebude za to moci Německo nebo malý počet jaderných reaktorů. Bude to jen a jen chyba vlády, která rezignuje na to zastavit plýtvání uhlím a modernizovat teplárenství, celou energetiku i svou vlastní energetickou koncepci.

Zaplatí za to pak ztrátou domova lidé v Horním Jiřetíně a ztrátou zaměstnání pět tisíc lidí, jejichž továrny, úřady, kanceláře i perspektivu spolkne rozšířený velkolom Československé armády, jenž i s navázanými provozy zaměstnává jen 900 lidí. A doplatí na to celý Ústecký kraj, který dostal po listopadu spolu s limity také šanci vymanit se z těžké minulosti.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.