Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Pochyby o schopnosti EU řešit ekonomické problémy rostou

Záchranná opatření v Portugalsku, Španělsku, Itálii, Francii či Řecku nezabrala, a proto jsou i po šesti letech krize v recesi. Nyní musejí poslouchat varování německé kancléřky Merkelové, že takhle to dál jít nemůže. Jenže jak dál, ptají se, když i poté, co splníme všechno, co se po nás chce, jsme na tom ještě hůře?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I. Patta 677

21. 12. 2014 9:13
Nejedná se o ekonomické problémy.

Jde o problémy sociálně ekonomické! Tady je, v přednášce "Sociálně ekonomický audit vyspělého sociálního státu", odhalení skutečných problémů, kterým tzv. sociálně vyspělá společnost čelí: http://kdem.vse.cz/resources/relik14/sbornik/download/pdf/30-PattaIng-Ivo-paper.pdf

0 0
možnosti

21. 12. 2014 15:27
Re: Nejedná se o ekonomické problémy.

Dobrý koment.

Domnívám se, že nakonec všechny ekonomické problémy jsou socio.ekonomickými.

0 0
možnosti

20. 12. 2014 12:44
Jak dál?

Jednoduše. Opustit ideu EU a vrátit se k EHS. V podobě EHS dokázaly evropské státy řešit mnohé problémy. EU, zvláště po schválení platnosti Lisabonské smlouvy, není schopna řešit téměř nic. Musela by totiž zcela opustit svou nedemokratickou, socialistickou politiku. O tom to je.

0 0
možnosti

V.Hricák

21. 12. 2014 5:02
Bruselskou suitu

dokáže rozpustit už jenom válka, nebo konec lidstva. Mimochodem, militantní postoj Bruselské administrativy vůči Rusku naznačuje, že se finanční problémy EU rozhodla vyřešit stejně, jako ta americká. Válkou, nebo faktickou kolonizací Ruska. Bůh nás opatruj, ale už nám není pomoci. Jenom doufám, že to bude rychlé. Chcípat někde v roští na nemoc z ozáření, po tom teda netoužím.

0 0
možnosti

19. 12. 2014 18:13
Výborný a podnětný článek

Německá kancléřka Merkelová může varovat kolik jenom chce a nic to nepomůže!

Trojice (EK EU, ECB, MMF) nastavila pravidla tak, aby sociálně tržní (socialisticky regulovaná) ekonomika byla ovládána státní politikou propojenou s finančními korporacemi.

Tito aktéři musí upřednostňovat roli státu, jako ekonomického i kulturního regulátora. Převádí dluhy bank na stát a na daňové poplatníky a patrně předpokládají nápravu situace zprivatizováním Ukrajiny a Ruska.

Bezvadně to dokumentují protiruské sankce na jedné straně, odvolání proti kubánských sankcí, na druhé straně, obava o lidská práva a životní úroveň ruských občanů, jinde hrubá nevšímavost k poklesu životní úrovně občanů Řecka, Španělska, Afroameričanů, Arabů..

Tímto postupem se situace v EU nezlepší.

0 0
možnosti

V.Hricák

19. 12. 2014 16:45
Do deseti let bude po EU veta

To není moje přání. Je to jenom konstatování faktů. Jestli dnes Brusel řeší, kolik tuku má mít máslo, nebo zda si olomoucké syrečky zaslouží ochranou známku, připomene mi to scénu z potápějícího Titaniku. Loď se potápí, ale na palubě se tančí. Přitom předluženost některých členských zemí je jen jeden z mnoha fatálních problémů. Smrtící rána zpravidla přijde z té strany, z které to oběť nejméně čeká.

0 0
možnosti

20. 12. 2014 12:47
Re: Do deseti let bude po EU veta

Smrtící rána přijde zevnitř. To jsem říkal již před rokem. Tedy, nastane to do devíti let. Jinak s Vámi souhlasím.

0 0
možnosti

Tatana

19. 12. 2014 13:22
Sever Evropy pracuje a o dovolené utrácí

jenže ceny na jihu vzrostly a tak je výtěžek 11 měsíců práce na severu během jednoho měsíce utrácení neuživí.

V 90-tých letech spousta našich lidí vzala úspory a jela je roztočit na jih, místo toho, aby každou kačku investovali do chat a chalup, jak to dělali do té doby. Jenže už přišli na to, že košile je bližší než kabát, a chalupa je jistota. V cizině roztočí jen přebytky, a těch je čím dál míň.

Známe to z dřívějška, my dodávali do Bulharska vše od A do Z, oni nám růžový olej.

Tidle zase mizerný olivový olej a prapodivné víno.

0 0
možnosti

Martintruhlik

19. 12. 2014 0:01
EU? a co Rusko?

Nemělo by tady být: Pochybnosti o schopnostech ekonomik jako je Rusko a Venezuela přežít dalších 5let barel ropy pod 50usd??? ach čeká pozice, kam míříš.

0 0
možnosti

V.Hricák

19. 12. 2014 16:37
Pane Truhlíku,

a přežijeme my, potažmo celé lidstvo, až si Rusko a Venezuela řeknou za svou ropu ve své měně? O kolik by asi "ztvrdnul" rubl? A přežil by to vůbec dolar, potažmo všechny měny na něj navázané? Včetně Eura?

0 0
možnosti
k zásadní změně

v oněch postižených státech a obecně v jakékoliv společnosti může dojít až tehdy, pokud padne dostatečně nízko na hubu. Tomu zatím brání jednak politika půjček, druhak společná měna a zároveň neexistující páky, jak tyto země k něčemu přinutit. Pro nás je nejlepší držet se Němců, kteří být zodpovědným hospodářem mají v genech a význam snižování dluhů začínají chápat nebo alespoň o tom diskutovat. Řešením je přiškrcení kohoutků na půjčky i dotace a vrátit se k racionálnímu ekonomickému plánování typu mám nato - nemám na to.

0 0
možnosti