Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Po moskevských ulicích se neprocházejí medvědi

„V každé kultuře a mentalitě lze najít něco, co vás příjemně překvapí a obohatí. Pokud to hledáte,“ říká ředitel pražského Centra ruské vědy a kultury Leonid Gamza. Věnuje se též prolínání kultur a odlišnostem obyvatel Asie a Evropy, vyvolávání strachu z Ruska, možnostem studia v zemi i českým cestovatelům.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tatana

28. 11. 2014 10:32
Rusko je jiné, než zbytek Evropy.

Jenže za poslední leta došlo k pozitivním změnám, lidé se snaží chodit včas, vzdělanější vrstvy omezily pití alkoholu.

Po staletí mají trauma z Poláků a naopak, na to nesmíme v úvahách o Ukraině zapomínat.

Stejně jako státy EU nejsou schopny zabránit svým občanům vstoupit do armády IS, není Rusko schopno zabránit svým občanům vstoupit do oddílů separatistů, ani Polsko nemůže zabránit svým občanům vstupovat do protiruských oddílů.

Pro osvěžení paměti Poláci moc stáli o připojení svého podpisu pod Mnichovskou dohodu, která jim přiřkla část našeho území a územní nároky vůči nám vznášejí permanentně.

My musíme děkovat pánu Bohu denodenně za to, že jsou naše hranice jednoznačně vytyčeny od středověku. Rovina na sever od nás byla vždy "průchoďák" , např. Bohdan Chmelnicki razil heslo "Chaj žive vilna Ukraina od Kijova do Berlina".

 Rusové považují Kijev za kolébku své státnosti a jeho ztráta je traumatizuje dodnes . Vždy budou  přičlenění Kijeva k EU jakoukoli formou považovat za nepřátelský

0 0
možnosti

28. 11. 2014 10:56
lehká demagogie, paní Taťáno

Líbí se mi ta vaše formulace : "vzdělanější vrstvy omezily pití alkoholu", to mě pobavilo :-) Avšak ohledně těch vojáků - je to jinak. Jde o regulérní ruskou armádu, podporující aktivně separatisty, a to jak přímo na území Ukrajiny, tak zpoza hranic. Ta pohádka o několika dovolenkářích, to nemůže soudný člověk zbaštit. Ohledně "územní nároky vůči nám vznášejí (poláci) permanentně" - připomeňte nám, kdy naposled Polsko vzneslo vůči Československu, či snad dokonce vůči České republice, nějaké "územní nároky". Předpokládám, že mi neodpovíte :-). Konečně "Vždy budou  přičlenění Kijeva k EU jakoukoli formou považovat za nepřátelský" - no jo, mně se taky nelíbí, s kým se kamarádí můj soused. Ale nic mi do toho není. Stejně tak Rusům není nic do toho, s kým se kamarádí Ukrajina. Jenže oni (Rusové) to pořád nějak nechápou, nebo nechcou pochopit.

0 0
možnosti

K. Hrobl

28. 11. 2014 10:22
paranoidní vidění reality

Uklidnilo mě, že veškeré strachy z Ruska jsou jenom výplodem mediální masáže místních médií, které, jak trefně poznamenává Leonid Anatolijevič, mají paranoidní vidění reality.

Abych svůj pocit uklidnění dotáhl do konce, otevřel jsem si anglickou verzi portálu Pravda.ru a do očí mě uhodily články s nadpisy jako:

Russia's new subs can shoot Bulava missiles while moving under Arctic ice

Russia takes complete advantage of castrated armed forces of the West

Russia prepares nuclear surprise for NATO

Neumím si to vysvětlit jinak, než rafinovaným hackerským útokem financovaným nepřáteli Ruska nebo tím, že Pravda omylem zaměstnala nějaké paranoidní západní novináře.

0 0
možnosti

28. 11. 2014 9:46
je to velmi prosté

Ať Rusko přestane být agresivní vůči svému okolí, ať stáhne své vojáky z Ukrajiny a přestane s vojenskými provokacemi vůči svým sousedům, a pak můžeme uvažovat o tom, že Rusko možná nepředstavuje nebezpečí. Zatím je na první pohled patrné, že Rusko představuje nebezpečí. Mimochodem, formulace "Na Rusku je všechno špatné a na Západě je všechno dobré" je učebnicovým příkladem demagogie a manipulace.

0 0
možnosti

28. 11. 2014 11:54
Re: je to velmi prosté

A pak přijde Putin za vámi, a zeptá se, jestli už se chová podle vašich představ.

0 0
možnosti

28. 11. 2014 4:13
Česká pozice v náruči ruského medvěda

Moc pěkná proruská agitka. Zvláště v části, která zdůrazňuje, že národ s tak skvělou kulturou se přeci nemůže chovat jak krvavý agresor. No to samé se říkalo o meziválečném Německu. A za pár let nacističtí vrazi po celodenní únavné řezničině relaxovali právě u děl svých kulturních velikánů.

A sami Rusové to předváděli na jimi od konkurenční nacistické totality "osvobozených" územích a teď v Abcházii, Moldavsku a dnešní Ukrajině.To nemluvě o bestialitách s desítkami milionů mrtvol na svém území. Včetně nedávných moskevských masových atentátů, organizovaných KGBáckými agenty v maskách kavkazanů.

A to je důvod proč mě tato agitka nepřesvědčí. Čím dál od Rusa tím líp. Je smutné, že ji šíří i web zvaný Česká pozice. Mělo by se doplnit - v náručí ruského medvěda.

0 0
možnosti

28. 11. 2014 12:00
Re: Česká pozice v náruči ruského medvěda

Pane Malečku, váš příspěvek vyznívá tak, že jedině vy to zaručeně víte, byl jste tam, viděl to na vlastní oči. Pro jistotu tam napasujete desítky miliónů mrtvých, atd. Váš názor vám neberu, ale nechte i jiné, říct svůj. A nezesměšnujte oponenty.

0 0
možnosti