Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Plynovod Eastring je pouze South Stream naruby

Plynárenský expert Vratislav Ludvík reaguje na rozhovor s Tomášem Marečkem, předsedou představenstva společnosti Eustream, jež se chystá plynovod vybudovat. A považuje za nutné oslovit ty, kteří o něm ve střední Evropě rozhodují.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

5. 1. 2015 11:36
Důkaz úpadku kvality LN

když má jen takové "experty", jako je onen Ludvík. Každému trochu myslícímu musí být jasné, že problémem je Ukrajina, která si dělá co chce a EU, které jí toleruje i krádež. Gazprom dosud neporušil žádnou smlouvu, ten právě potřebuje prodávat. Proto je logické Ukrajinu obejit. No a to se takovým politrukům Ludvikova typu nemůže libit. jinak ztráta času číst takové plky.

0 0
možnosti

Tatana

1. 1. 2015 10:19
Mně se ten zelený kousek líbí

Je jednodušší se dohodnout ve 2 než ve 3. A tady je partnerem EU + dodavatel plynu. Proč by měla Ukraina dostávat peníze za tranzit, když tyto peníze mohou zůstat v EU, v jejích nejchudších zemích. Proč má EU budovat "pracovní místa" za svou hranicí, když je může smysluplně vybudovat v Rumunsku a Bulharsku? Kvuli tomu ty země snad do EU vstupvaly.

0 0
možnosti

30. 12. 2014 20:49
Eastring nemá se South Streamem nic společného.

Stačí se podívat na mapu a porovnat jaký je smysl těchto projektů. South Stream měl přivést do Evropy plyn z ruských nalezišť a měl ho zároveň - na ruské náklady - přepravit po celém Balkáně a do Rakouska. Eastring má jen propojit jednotlivé spotřebitele plynu. Zdroj v něm není žádný.

Ovšem mluvit o South Streamu dnes je zbytečné - to jen bruselští a bulharští politici (kterým ti bruselští a washingtonští vyměnili názory) se pokoušejí South Stream resuscitovat, neb zjistili, že byl pro EU a zejména pro země jimiž měl procházet, výhodný. South Stream je MRTVÝ!

Gazprom odmítl dělat Evropě křena, budovat za své peníze infrastrukturu, z níž by směl využít jen polovinu - a zbytek by musel odevzdat ctí a darem svým evropským konkurentům- a ještě se nechat vydírat stálými odklady a EUvymýšlením dalších podmínek a toho, který firma smí a která nesmí stavět. Za peníze Gazpromu...

Gazprom se chtěl vyhnout dalšímu vydírání ze strany transitních zemí, jak si vyzkoušel na Ukrajině - jenže EU před

0 0
možnosti

30. 12. 2014 20:51
Re: Eastring nemá se South Streamem nic společného.

EU předvedla, že vydírat mohou i země cílové, na dodávkách plynu závislé. Takže obětoval nezávislost na Turecku jako tranzitérovi ve prospěch menší závislosti na EU.

Zjevně shledal Turecko spolehlivějším partnerem než celou EU, která hlavně nadšeně vrtí ocáskem a dychtivě očekává povely z USA. Aniž by ovšem mohla očekávat taky příslušný pamlsek jako odměnu...

0 0
možnosti

V.Hricák

30. 12. 2014 16:05
Proč vás tolik irituje ona odbočka

mimo Ukrajinu? Pokud jste zmínil oligarchy ruské, dlužíte nám i zmínku o těch ukrajinských. Kolik z nich postavilo své podnikání na ukrádání plynu? A protože pacifikace těchto novodobých baronů je v nedohlednu, jeví se mi možnost jejich odstavení od plynového lizu, jako vcelku logické řešení. Tak proč tolik rozhořčení?

0 0
možnosti

J. Poděbradský

30. 12. 2014 17:33
Re: Proč vás tolik irituje ona odbočka

To je jednoduche. Pan Ludvik postavil svou karieru na havloidritismu a z toho duvodu je proste co je z Ruska, to je apriori spatne!

0 0
možnosti

V.Hricák

30. 12. 2014 13:46
Mne by docela zajímalo,

proč pan Ludvík považuje za nutné upozornit zainteresované strany. Jsou to jejich peníze a jejich investiční záměr. Oni nesou kůži na trh. A panu Ludvíkovi, pokud ovšem není akcionářem některé z nich, by to mohlo být vcelku jedno. Upozorňuje také jiné investory na různá nebezpečí? A stojí o jeho meldy vůbec někdo?

0 0
možnosti
No konečně pane Ludvíku,

to Vám trvalo než z Vás vypadlo co se to skrývá za plynovým "expertem". Odhalil jste svoje nenávistné ideologické názory v plné  ubohosti.  Největší legrace, alespoň pro moji maličkost, je, že k Vašemu odhalení stačil malinký oblouček na mapě připravovaného projektu.

0 0
možnosti

4. 1. 2015 20:12
Re: No konečně pane Ludvíku,

Možno tento článok je tu omylom, mal vyjsť na Ukrajinskej pozícii.

0 0
možnosti