Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Piráti na pražském magistrátě: Komunistické „kádry řeší vše“

  18:02
V listopadu se na webu Pirátů objevila zpráva o Výběrových řízeních na členy dozorčích rad městských společností vlastněných hlavním městem Prahou. Mezi podmínkami pro uchazeče je „názorová shoda s programem Pirátů“.

Volební štáb České pirátské strany v Pardubicích. foto: Michal Klíma, MAFRA

Nové koště dobře mete. Toto přísloví se vybaví spoustě občanů po každých volbách. Vždyť před nimi se strany předhánějí v odhalování všech nešvarů a upozorňují na chyby, kterých se dopouští současná politická garnitura. Slibují, že nešvary odstraní a čeká nás krásná budoucnost, ale pod jedinou podmínkou, že budeme volit jejich stranu, která udělá vše pro blaho všech, pro zdravý a spokojený život ve městech i vesnicích, pro dostupné bydlení a fungující infrastrukturu.

Tyto sliby jsou fádní a uvěřit jim snad mohou už jen věční optimisté či naivkové mdlé mysli, protože jsou v podstatě všechny stejně banálně samozřejmé. Přece žádná strana se nebude pyšnit heslem, že zhorší dopravní infrastrukturu, dostupnost bydlení či nefunkční stát. Jenže občas se stane, že banalitami zahlcení a unavení voliči neprokouknou falešné proroky, že zaklínání se bojem se všemi zlořády světa je jen pláštíkem, jak se dostat k moci, přičemž metody, které k dosažení cílů používají, jsou trochu v rozporu s tím, co hlásají.

Hledisko prokazování

A zhruba to se děje po volbách do pražského magistrátu, kdy druhé místo obsadili Piráti. Je to strana relativně nová, poslední čtyři roky její zástupci již seděli na magistrátě v opozičních lavicích. Takové skoro nové koště, které se pokouší vymést všechny nešvary ze zatuchlého a zpátečnického magistrátu prorostlého bůh ví jakými vazbami. Jenže proč vymýšlet nové způsoby, když ono staré komunistického heslo „kádry řeší vše“ stále platí. Honem do všech možných i nemožných orgánů městských podniků a organizací nasadit své lidi, jedině tak bude možné tu bohulibou očistu Prahy provést.

Kritérium „reference členů a příznivců Pirátů“, jemuž se za socialismu říkalo „kádrový posudek“, je zajímavé z hlediska prokazování. Zda půjde například o domovnici, která si zdobí okna pirátskými vlajkami a pravidelně dochází na schůzky informovat o dalších sympatizantech v domě, nebo postačí rodinní příslušníci Pirátů.

A tak letos v listopadu se na oficiálním webu Pirátů objevila zpráva o Výběrových řízeních na členy dozorčích rad městských společností vlastněných hlavním městem Prahou. Obsah vyrazí dech i člověku otrlému. Jednou z hlavních podmínek požadovaných po uchazečích je totiž „názorová shoda s programem Pirátů“, dále „schopnost naučit se pracovat se softwarem používaným Piráty“, přičemž hodnotit se bude „znalost pirátského programu a argumentace“ či „reference členů a příznivců Pirátů“.

Zejména poslední kritérium, jemuž se za socialismu říkalo „kádrový posudek“, je zajímavé z hlediska prokazování. Zda půjde například o domovnici, která si zdobí okna pirátskými vlajkami a pravidelně dochází na schůzky informovat o dalších sympatizantech v domě, nebo postačí rodinní příslušníci Pirátů, kteří svým dětem, manželům či sourozencům místopřísežně potvrdí oddanost kandidáta pirátskému programu jako jeho hlavní politickou devizu pro výkon náročné funkce v dozorčích radách, například v dopravním podniku.

Názorová shoda

Ti, kdo pamatují poměry před rokem 1989, si při čtení těchto podmínek možná vzpomenou na „Kla-po-k-li-de-z“, což byl oblíbený nástroj kádrováků KSČ, jak znepříjemnit život mnoha lidem. Maturita či vysokoškolský diplom totiž nebyly, zejména v letech, kdy se takzvaně kalila ocel, žádná jistota k získávání dobrého zaměstnání. Při pohovorech na kádrovém oddělení bylo totiž požadováno potvrzení ze školy a místa bydliště o „kladném poměru k lidově-demokratickému zřízení“, tedy onen zmíněný Kla-po-k-li-de-z.

Člověk nevěřícně sleduje, jak to nové pokrokové pirátské koště plánuje podobné metody, o nichž jsme v listopadu 1989 věřili, že už se nikdy nevrátí a že k úspěchu už zase nebude stačit jen skvělý mozek a odborné schopnosti, ale především názorová shoda

Člověk nevěřícně sleduje, jak to nové pokrokové pirátské koště plánuje podobné metody, o nichž jsme v listopadu 1989 věřili, že už se nikdy nevrátí a že k úspěchu už zase nebude stačit jen skvělý mozek a odborné schopnosti, ale především názorová shoda. Připomíná mi to staré komunistické moudro: Hlavně že ti to myslí politicky, odbornost si doděláš později. Je možné, že tomu všichni Piráti sami věří? To bývá osudové. Oběti komunistických čistek by mohly vyprávět. Takže straně nevěřte, mladí soudruzi, ani té pirátské…

Autor: