Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pandemie jsou evolučním projevem života na Zemi

  15:51
V uplynulých 30 letech byly bagatelizované nejnovější poznatky přírodních věd. Dnes už nepotřebujeme klimatologické znalosti, abychom viděli, že zažíváme změny, jimž se neumíme bránit, což připomíná současnou bezmoc v koronavirové pandemii.

Lidská přirozenost není jen jedna. foto: Richard Cortés, Česká pozice

V roce 1997 zveřejnil americký lékař a publicista Frank Ryan knihu Virus X, jež o rok později vyšla i česky s titulem Viry. Popisuje v ní virové pandemie a odvážný boj vědců s nimi a cituje bývalého rektora Rockefellerovy univerzity Joshuu Lederberga (1925–2008), legendu mikrobiologie a genetiky:

„Někdo možná řekne, že AIDS nás učinil bdělými vůči novým virům. Přál bych si, aby to byla pravda. Jiní zase pravili, že toho nemůžeme udělat o moc více, než sedět a čekat, až se spustí lavina. Obávám se, že tento druhý pohled má mnohem blíže k reakci veřejnosti a velkých zdravotnických zařízení našeho světa.“

Lederbergovo varování se naplnilo. V historii pandemických virových onemocnění od roku 1930, kdy je věda schopná viry identifikovat, zažila naše civilizace na 39 těchto vážných nákaz. Bakteriální, jako je dýmějový mor, tuberkulóza, mimochodem nejhorší onemocnění uplynulých let s každoroční úmrtností milionu lidí, cholera a lepra zahrnuty nejsou. Obětí jsou desítky milionů.

Prorocké varování

Z historických pramenů od 13. století do 20. století víme, že naše země prodělala nespočet pandemií, kvůli nimž se často snížil počet obyvatel měst a obcí na třetinu. V Evropě šlo o stovky milionů lidí. Lederbergovo varování tedy nebylo mimo realitu, ale, tvrdě řečeno, prorocké. Jeho obavy navíc posílily nové poznatky z virologie a genetiky, z nichž vyplývá, že pokud bude svět vystaven kromě válek opravdovému nebezpečí, pak virové pandemii.

Varování legendy mikrobiologie a genetiky Joshuy Lederberga nebylo mimo realitu, ale, tvrdě řečeno, prorocké. Jeho obavy navíc posílily nové poznatky z virologie a genetiky, z nichž vyplývá, že pokud bude svět vystaven kromě válek opravdovému nebezpečí, pak virové pandemii.

Lederberger totiž se vším důrazem moderních poznatků vědy sdělil, že mikrobiální svět a jeho proměnlivé genetické informace mají souvislost s celou biosférou, vývojem života na Zemi, s nímž tvoří jeden prolínající se a ovlivňující celek. Jinými slovy, pandemie není ničím jiným než evolučním projevem života na Zemi.

Proč jsme na toto varování moderní vědy nereagovali, i když je česká medicína bojem s pandemiemi proslavená? Nebo osud epidemiologa Karla Rašky (1909–1987), jenž pomohl svět zbavit neštovic, ale zemřel ponížen bývalým režimem, symbolizuje naše myšlení? Žijeme v době neomylnosti omylných, ba hloupých.

Přitom věda a technika například objevem elektronového mikroskopu v roce 1938 umožnila viry dokonce vidět. A opět to byli Češi, kteří se pod něj podepsali – fyzik Armin Delong (1925–2017) a jeho žáci. Biochemie a molekulární genetika jsou u nás na vysoké úrovni a zapsaly se do světového povědomí lékem omezujícím dopady jiné pandemie – HIV. Tak proč ta nevědomost?

Svět chrání věda

V uplynulých 30 letech jsme byli přesvědčováni o své schopnosti ovládat přírodu. Nejnovější poznatky přírodních věd byly bagatelizované, protože nepřinášejí zisk. Až jsme dospěli do společnosti, kde lidé nemají úctu k čistotě veřejného prostoru a životnímu prostředí. Jsme zaplaveni plasty, jež vítr s emisemi roznáší po krajině, která se kvůli zjednodušení zemědělské výroby nemůže postarat ani o koloběh látek nutných k produkci základních potravin.

I průmyslová produkce je limitována nedostatkem vody, mimo jiné kvůli nesmyslným melioracím půdy, které v sedmdesátých a osmdesátých letech odvodnily více než 25 procent zemědělské půdy a mokřadů. Stálo to miliardy a za stejné peníze budeme tyto škody napravovat. Je toto ono slibované kouzlo ekonomie? Dnes už nepotřebujeme klimatologické znalosti, abychom viděli, že zažíváme změny, jimž se neumíme bránit, což připomíná naši současnou bezmoc v koronavirové pandemii.

SARS-CoV-2 tu zůstane a může zmutovat, opět vyskočit kvůli nezodpovědnosti lidí. Svět nechrání politika, ale věda, a to, že si osvojíme její výsledky. Nikdo nesmí ve chvíli přepokládaného potlačení nákazy zapomenout, že evoluce musí na Zemi pokračovat, a pokud nebudeme tento fakt respektovat, můžeme způsobit katastrofu.

Koronavirová pandemie překvapila především politiky, kteří odmítají vidět realitu, již jim sdělují nejnovější poznatky vědy, nechápou obavy mnoha lidí o životní prostředí a převádějí jejich pocit pod politický boj, přičemž očerňují humanitární organizace včetně Lékařů bez hranic, jež první nastupují proti pandemiím v postižených zemích. Jak směšné, a především odporné je to dnes, kdy denně sledujeme nové počty zemřelých.

Měl by proto vyděsit názor, že v době přicházejících ekonomických problémů je třeba zapomenout na vše „zelené“, na logické myšlení a selský rozum, přestože poznatky moderní vědy využívané v medicíně zabrání, aby se počet obyvatel naší země nezmenšil jako za pandemií dýmějového moru, neštovic či cholery. SARS-CoV-2 tu zůstane a může zmutovat, opět vyskočit kvůli nezodpovědnosti lidí. Svět nechrání politika, ale věda, a to, že si osvojíme její výsledky.

Nikdo nesmí ve chvíli přepokládaného potlačení nákazy zapomenout, že evoluce musí na Zemi pokračovat, a pokud nebudeme tento fakt respektovat, můžeme způsobit katastrofu.K tomu není třeba žádné revoluce, jen lepší výběr politických zástupců s větší odpovědností k vědě, a to i v oborech, jež zdánlivě nepřinášejí zisk a politické body. Taková politika posune vpřed víc než nesplněné sliby o sladké budoucnosti. Ta a vše, co jsme propásli při vytváření našeho společného domova, se však odkládá.

Autor: