Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Otevřený dopis ministryni školství: Inkluze? Dcera to má naopak.

Fotografka Darina Kuźmová napsala ve věci inkluze otevřený dopis ministryni školství Kateřině Valachové. Její zkušenost může rodičům pomoci, zda využít inkluze nebo speciální/praktické školy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

6. 6. 2016 14:47
Inkluze znamená postup podle toho nejpomalejšího.

A mít asistenta ve třídě, znamená, že máme špatně zaplaceného učitele a špatně zaplacenou asistentku. Nebylo by lepší nechat ty děti prostě rozdělené na postižené, středně nadané a výjimečné? Inkluze je jednotná škola, kterou se neodvážil propagovat ani komunistický profesor Nejedlý, propagátor jednotné školy.

Dovoluji si předvídat, jak inkluze dopadne: bohatí dají své děti do soukromých škol, kde žádní "momentálně zaostalí" nebudou a chudým zbyde "džungle před tabulí", jako ve Velké Británii a USA.

0 0
možnosti

J. Křivan

6. 6. 2016 22:33
Re: Inkluze znamená postup podle toho nejpomalejšího.

Možná Vaše poslední věta je vlastně ten hlavní cíl.

0 0
možnosti

M. Maderová

6. 6. 2016 12:13
Souhlas a doplnění

Souhlasím s paní Kužmovou, ale zároveň musím dodat, že předností inkluze je to, že se rodiče sami mohou rozhodnout, zda jejich dítě bude vzděláváno formou inkluze, či ve speciální nebo praktické škole. Z pozice asistentky mohu dodat řadu zkušeností i z "opačného břehu". Ve zkratce:

- žádný rodič si nechce jen tak příznat, že má jeho dítě vzdělávací či mentální handicap, proto většinou volí alespoň inkluzi

- dojíždění do speciální školy mimo obec znamená pro rodinu mnoho změn a často i velké finanční výdaje navíc

- děti s poruchami učení potřebují k soustředění se oddělené prostory od zbytku třídy, čili už zde inkluze ve své podstatě pokulhává

- tyto děti si těžce nachází kamarády mezi "normálními" vrstevníky, mentální stačí na děti až o dva či více ročníky mladši, což také vzbuzuje u ostatních nežádoucí pozornost

- individuální práce s dítětem, i když opravdu přináší ovoce, vede ale ke zlenivění dítěte, které se stává závislým na asistentovi a opouští jakoukoliv samostatnost (ve všem)

...

0 0
možnosti
Komunisté vymysleli zvláštní školy, ale

Zeman, fotografka a podobní odpůrci by si měli uvědomit, že úkolem moderní evropské školy nemá být jen vzdělání, ale především výchova k takovému životu, aby se lidé k sobě chovali jako lidé. K tomu kastování do skupin jako v Indii nepomůže.

0 0
možnosti

6. 6. 2016 16:59
Komunisté nevymysleli zvláštní školy,

převzali je ze vzdělávacího systému První republiky - tehdy se ovšem nazývaly "pomocné". Komunisté je přejmenovali na "zvláštní", ale rozumně je ponechali, až jinak zavedli jednotnou školu.

Fotografka je především matka postiženého dítěte, která si "inkluzi" zažila jako experiment na své dceři a pochopila, že je to cesta špatným směrem.

Troufám s říci, že o věci ví víc, než vy...

0 0
možnosti

4. 6. 2016 10:53
Inkuze v podání MŠ je nesmysl

Kdyby moje vnučka nepřešla v druhém stupni do speciální školy pro dislektiky, skončila by někde na okraji společnosti, možná na drogách nebo by spáchala sebevraždu, neb by nevydržela šikanování ze strany jak spolužáků, tak některých učitelů a utekla by jak ze školy, tak i z domova. Z matematiky, fyziky, chemie, dějepisu by propadala a nikdo by si nevšiml mimořádného nadání na jazyky a grafiku. Díky "speciálu" kde se jí věnovali perfektní učitelé i specializovaní poradci, dnes pracuje v mezinárodní reklamní agentuře, domluví se pěti jazyky a cestuje pracovně po celém světě.

Lituji rodiče, jejichž obdobně "nestandardní" děti budou muset absolvovat inkluzivní vzdělávání dle Valachové.

0 0
možnosti

4. 6. 2016 8:18
Díky za odvahu

Jestli ten proklínaný a zatracovaný president Zeman neřekl před rokem něco velice podobného. Velice děkuji paní Kužmové, že jako matka - v daném případě s mnoha starostmi o dceru navíc - našla odvahu i čas k sepsání tohoto článku. děti jsou velice různé a nelze stavět schémata platná pro všechny. Paní ministryně školství to určitě myslela dobře, ale abychom nevynakládali prostředky na trochu ztracený boj. Peníze do školství jsou jen jedny

0 0
možnosti

T. Sauer

4. 6. 2016 10:26
Re: Díky za odvahu

Prezident před rokem opravdu neřekl nic podobného, protože defacto inkluzi zcela odsoudil, když doslova řekl - "Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem

handicapovány, měly být umísťovány do tříd s nehandicapovanými žáky,

protože je to neštěstí pro oba." Kdyby řekl něco podobného s tím co tvrdí paní v článku, musel by se vyjádřit v tom smyslu, že rozhodnutí zdali dítě s postižením zařadit do běžné třídy musí probíhat zcela individuálně.

0 0
možnosti