Lidovky.cz

Otázky, jež porodilo setkání Miloše Zemana s nejbohatším Čechem

  17:03
Proč český prezident konzultuje svoje oficiální cesty do tří nejklíčovějších států světa – USA, Číny a Ruska – s nizozemským podnikatelem českého původu Petrem Kellnerem? Patří finanční skupina PPF mezi oficiální připomínková místa pro vytváření zahraniční politiky českého státu?

Miloš Zeman s Petrem Kellnerem foto: Richard Cortés, Lidové noviny

V pondělí 6. března bych si vsadil dost peněz, že nejdůležitější zprávy následujícího týdne se budou týkat sjezdu ČSSD a oznámení kandidatury Miloše Zemana na prezidenta České republiky. Pak se v úterý 7. března večer objevila zprávička, která veškerá očekávání změnila. Prezident Miloš Zeman se v úterý 7. března na Hradě sešel s miliardářem a majitelem PPF Petrem Kellnerem.

„Předmětem diskuse byly ekonomické vztahy s USA, Čínskou lidovou republikou a Ruskou federací, které prezident republiky plánuje v tomto roce navštívit,“ uvedl k setkání mluvčí Jiří Ovčáček. Na dotaz, kdo schůzku inicioval, odpověděl neurčitě. „Setkání se uskutečnilo pouze po vzájemné domluvě, proto také tisková zpráva byla uvedena ve formátu, že pan prezident přijal pana Petra Kellnera,“ dodal Ovčáček, který nevyloučil, že Kellner bude Zemana doprovázet na některé z uvedených cest.

Důležitý okamžik

Stalo se to už v roce 2014, kdy oba pánové byli spolu v Číně na oficiální návštěvě u tamního prezidenta, odkud se pak Miloš Zeman vracel tryskáčem pronajatým finančními skupinami PPF a J&T. Může se stát, že český prezident mocného miliardáře letos představí i Vladimiru Putinovi a Donaldu Trumpovi.

Zejména handshake s pánem Bílého domu, který je sám bohatým finančníkem, by byl pro Kellnera ohromně důležitým okamžikem, protože v USA se zatím podnikatelsky neprosadil, na rozdíl od komunistických nebo polodiktátorských režimů na Východě, kde se evidentně cítí jako ryba ve vodě. Setkání Zemana s Kellnerem porodilo mnoho zajímavých otázek.

  • Proč český prezident vůbec konzultuje svoje oficiální cesty do tří nejklíčovějších států světa s tímto nizozemským podnikatelem českého původu? (Mateřský holding Kellnerova impéria PPF Group N. V. s majetkem v hodnotě mnoha desítek miliard eur totiž sídlí v Amsterdamu.)
  • Neměl by tedy Kellnera prezidentům cizích mocností představit spíše nizozemský premiér Mark Rutte či hlava tamní královské rodiny Vilém Alexandr?
  • Patří finanční skupina PPF mezi oficiální připomínková místa pro tvorbu zahraniční politiky českého státu?
  • Zeptal se Miloš Zeman miliardáře, proč centrála jeho společností nesídlí v Praze?
  • Proč na to Kellnerovi není Česká republika dost dobrá? Z důvodů daňové optimalizace? Nebo z jiných? Pokud ano, z jakých?

Můžeme si v klidu vsadit spoustu peněz, že Miloš Zeman tyto otázky zapomněl položit.

Prosazování soukromých zájmů

Kellnerovi nelze vyčítat nic, protože nic špatného neudělal. Využil jen velmi slabého prezidenta k prosazování svých soukromých zájmů.

Paradoxně pár dnů před oznámením, že opět bude kandidovat na prezidenta republiky, dal všem, kteří nepodléhají negativní halucinaci, najevo, že není silným prezidentem. A Kellnerovi nelze vyčítat nic, protože nic špatného neudělal. Využil jen velmi slabého prezidenta k prosazování svých soukromých zájmů a mimoděk, mezi řádky krátké zprávy z úterý 7. března, vyslal pochybovačům velmi silný signál, kdo má v České republice největší ekonomickou (a potažmo politickou) moc.

Miloš Zeman po svém zvolení prohlásil, že bude prezidentem dolních deseti milionů. A možná že těch dolních deset milionů si po zaregistrování zprávy o návštěvě Kellnera na Hradě nechá natočit další pivo a přidá dva knedlíky, protože se pyšní tím, že jejich milovaný prezident se potkal s nejbohatším Čechem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.