Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

OSVČ versus zaměstnanec: Uměle živený spor

Snaha srovnat postavení zaměstnanců a OSVČ v daňovém zatížení je primitivní v kontextu komplexního postavení obou skupin. OSVČ sice může uplatnit daňový paušál, ale co další parametry?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

D. Nováků

15. 12. 2014 15:43
Jedna chybka

V té srovnávací tabulce je jedna chybka. Autor píše, že část sociálního pojištění platí zaměstnanci zaměstnavatel. Fyzicky to tak opravdu jen, ale i na tento odvod si musí zaměstnanec vydělat, aby ho zaměstnavatel odvedl, jinak jej samozřejmě nezaměstná (nebude dotovat zaměstnance a vykazovat na něm ztrátu). Je to oblíbený trik politiků: "to zaplatí zaměstnavatel". Ano, ale zaměstnanec to musí vydělat.

0 0
možnosti

20. 12. 2014 18:51
Re: Jedna chybka

A když živnostník někoho zaměstná, platí za sebe a ještě část za zaměstnance. Zaměstnanec na to musí vydělat, ale práci mu pod nos musí přistrčit zaměstnavatel. A hlavně: hrubý zisk není hrubá mzda. Čistý zisk nelze každý měsíc prožrat, jako čistou mzdu.

0 0
možnosti

Pražanda

15. 12. 2014 13:07
Hádky? Proč?

Opravdu si myslíte, že tímto článkem pomůžete, aby spor zaěstnanci-OSVČ skončil:-)))? Zdá se mi, že spíš přiléváte olej do ohně. OSVČ budou vždy mluvit o tom, že pracují 7 dní v týdnu 10-12 hodin denně, a mnozí z nich budou mít pravdu. Zaměstnanci budou vždy mluvit o tom, že i oni pacují 10 hodin denně, protože kdyby to nedělali, tak skončí na pracáku. A o sobotách a nedělích je může šéf/ka kdykoli zavolat, neboť neflexibilní zaměstnanci mají smůlu. A opět budou mít mnozí z nich pravdu. Marodění víc než týden nebo častěji? Zkuste si to, pracák čeká. OSVČ zas riskují ztrátu zákazníků. Když se to vezme kolem a kolem, pokud jste pracanti, a ne spekulanti, máte co dělat, abyste vyšli s penězi, ať už jste OSVČ nebo zaměstnanec.

0 0
možnosti

12. 12. 2014 20:42
Jo autor asi neslyšel

o daňové optimalizaci. Tam se dějí kouzla. Checheche...

0 0
možnosti

20. 12. 2014 18:53
Re: Jo autor asi neslyšel

Pak ovšem nechápu, proč si to necháváte pro sebe a neohlásíte to příslušným úřadům. Nebo jen tak papouškujete něco, co jste slyšel v hospodě?

0 0
možnosti

V.Hricák

10. 12. 2014 6:23
Demotivující je také systém,

kdy si zaměstnanec ,který si platí své, včetně odvodů jeho zaměstnavatele,chce ve svém volném čase přivydělat , jako OSVČ.Nechápu, proč si v tomto konkrétním případě, musí platit dvoje zdrav. a soc. pojištění.Dostane pak dvojí nemocenskou, nebo dva důchody?Systém trestá člověka, který má chuť více pracovat .Lenoch , který nepracuje vůbec, a systém pouze vysává, není nikterak znevýhodněn. A člověk, který pracuje za dva, zvyšuje životní úroveň svou a své rodiny, a nepřímo zvyšuje obrat výrobců a prodejců, je vpodstatě trestán za svou pracovitost.Bohužel je vidět, že zákony připravují lidé, kteří v životě nedrželi lopatu v ruce.

0 0
možnosti

20. 12. 2014 18:54
Re: Demotivující je také systém,

Ano, dostává dvojí nemocenskou (je-li nemocensky pojištěn) a má i vyšší důchod. Jste mimo mísu, nevíte a melete pitominy.

0 0
možnosti

V.Hricák

10. 12. 2014 5:53
Myslím si,

že jako vždy, pravda leží někde uprostřed. Povinost být plátcem DPH bych snížil na roční obrat půl milionu a nechal bych navýšit minimální platby soc. a zdrav. pojištění.Pokud např. v lese pracuje OSVČ s mot. pilou a nebude plátcem DPH,do obratu půl milionu se vcelku v pohodě vejde.A tím, že musí nakupovat pilu, nářadí a pohonné hmoty s DPH státu odvede víc, než dost. Pro provozovatele např. traktorů se nebýt plátcem už beztak nevyplatí.Snížením obratu bych alespoň z části zastřihnul perka těm, kteří využívají švarc systém na uklízečky a účetní. Kdyby tento pro zaměstnavatele nebyl výhodnější, než zaměstnanecký poměr, již dávno by ho přestali využívat.

0 0
možnosti

Igorjansen

9. 12. 2014 20:36
Socialni a zdravotni pojisteni z minimalni mzdy - nelzete...

Pane Nachere, pri vasem vzdelani ci medialni aktivite je trochu s podivem, ze pouzivate tak zavadejici argumenty, jako ze z "Při například minimální mzdě 8500 korun zaplatí [zamestnanec] částku 935 korun" kdezto OSVC ze stejneho vydelku "3740". Tuhle blamaz doplnit jeste textem "nikoliv, jak se často uvádí, 45 procent, je v tom totiž zahrnuta částka 34 procent, kterou odvádí zaměstnavatel", to uz zavani totalni demagogii.

Je uplne jedno, jestli formalne plati pojisteni zamestnanec nebo zamestnavatel. Celkovy mzdovy naklad je porad roven 134% hrube mzdy (tj. superhrube mzde). Z pohledu zamestnance je jedno, jestli se mu na vyplatni pasce objevi "hruba mzda 20000 Kc" nebo "superhruba mzda 26800", protoze v obou pripadech dostane stejnou cistou mzdu (v danem pripade 15850 Kc) a v obou pripadech jsou celkove odvody na soc/zdrav pojisteni stejne, tj. 9000 Kc (neboli 45% z hrube mzdy). O co by byly tyto odvody nizsi, o to by byla vyssi cista mzda zamestnance. Pro uplnost OSVC v danem pripade, tj. p

0 0
možnosti

Igorjansen

9. 12. 2014 20:54
Re: Socialni a zdravotni pojisteni z minimalni mzdy - nelzete...

Kuva, se.u na to, pulka komentare zmizela, podruheho to uz nepisu...

Kazdopadne me sr.lo, ze zrovna Nacher tady zacne demagogicky argumentovat stylem "tohle plati zamestnavatel, tak to budem ignorovat, protoze sme ignori nejvetsi" ==> demagogie nejvetsiho razeni zrovna od nekoho, kdo se prestavoval jako mistr pantomimy a expert na kde co ve financni oblasti...

Jenom pro uplnost, zdaneni prace je v CR 48,6% ze superhrube mzdy nebo take desivych 65,1% z hrube mzdy...

A jenom pro uplnost 2, puvodni komentar koncil slovy o tom, ze je mi jedno, kolik plati OSVC, dane pro zamestnance (a OSVC) by obecne mely byt nizsi a priznani prehledne priznat vsechny platby statu (jen at lide vedi, ze pri minimalni mzde 8500 Kc zaplati na soc/zdrav jeste celkem 3825 Kc...).

0 0
možnosti

9. 12. 2014 16:51
Ale ten socialismus tady budovaly i tzv. pravicové

strany! Po r. 1989 Klaus opravdu odvalil balvan, zabraňující podnikání. Zároveň společně politici i úředníci každoročně přihodili pár klacíků od nohy těch, co si opravdu mysleli, že mohou svobodně podnikat. Tím nemám na mysli podnikavce, co využili děr v právu (i třeba jako Kocáb) a nahrábli si z tzv. privatizovaného a později i státního majetku. Mám na mysli opravdu podnikatele nebo živnostníky, kteří poskytují jiným služby nebo vyrábějí potřebné výrobky. Takže za ty léta se to opravdu nastřádalo a jestli chce někdo něco začít, musí projít takovou džunglí předpisů a povinných plateb, že si to raději rozmyslí. Tady podnikají jen Vietnamci, kteří o našem právu nic nevědí a dělají si to tedy po svém. No a naše úřednice se bojí je kontrolovat, protože se s nimi nedomluví.

A v těch statistikách také chybělo, kolik je vlastně zaměstnanců a kolik živnostníků, aby bylo možné vůbec posoudit, zda a kolik platí. Ono holt staré "rozděl a panuj" platí stále.

0 0
možnosti

Š. Apolen

9. 12. 2014 16:39
Sobotka chce socialismus.

Sobotka potřebuje lidi závislé na vládě, aby se mohl kasat, jak se stará o "obyčejné lidi ". Zaměstnanci, na rozdíl od OSVČ může být úplně jedno, jestli se to co vyrobí, také prodá ! OSVČ, když neprodá svůj předmět činnosti, nemá nic ! Přesto musí platit daně, z kterých zaměstnanec dostává různé přídavky ! Jenže OSVČ může Sobotka ovládat minimálně a to mu nejvíc vadí !

0 0
možnosti