Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Osudná pravda viceprezidenta Světové banky Paula Romera

  17:49
Hlavní ekonom a viceprezident Světové banky Paul Romer odjistil bombu, když v rozhovoru pro deník The Wall Street Journal začal prát její špinavé prádlo. Přiznal, že prošetří zprávy za uplynulé čtyři roky žebříčku Doing Business o konkurenceschopnosti zemí. Následně musel svůj výrok korigovat a poté se rozhodl tuto instituci opustit.

Paul Romer, hlavní ekonom a viceprezident Světové banky. foto: Foto Community Solutions

Hlavní ekonom a viceprezident Světové banky Paul Romer (62) se nečekaně rozhodl odejít z postu. V České republice to v době volby prezidenta a sestavování nikoho nezajímá. Škoda, protože o hlubších souvislostech a důvodech rezignace tohoto uznávaného amerického ekonoma by mohl přemýšlet nejen příští prezident, ale i premiér České republiky. Podívejme se, kde udělal Romer chybu.

Osudné pro něho bylo, že řekl pravdu. Sám odjistil bombu, když 12. ledna pro deník západních finančních kruhů The Wall Street Journal začal prát na veřejnosti špinavé prádlo Světové banky. Romer v rozhovoru přiznal, že zpětně prozkoumají zprávy za uplynulé čtyři roky důležitého žebříčku Doing Business o konkurenceschopnosti zemí, který každoročně sestavují experti Světové banky.

Hektické hodnocení

Důvodem je podezření, že instituce v uplynulých letech nespravedlivě a zavádějícím způsobem opakovaně měnila metodologii, což výrazně, a zejména nepříznivě ovlivnilo hodnocení situace v některých zemích. Při sestavování žebříčku prý rozhodovaly i politické úvahy. Žebříček Doing Business se často používá u důležitých politických, obchodních i investičních rozhodování, mnohdy se na něj odvolává, protože existoval konsenzus, že je sestavován na základě jednotné metodiky. Potíž je v tom, že slova hlavního ekonoma Světové banky zpochybnila věrohodnost těchto zpráv.

Romer prozradil i to, že ohlášené korekce mohou zajímat konkrétně občany Chile, protože hodnocení této země v uplynulých letech vypadalo velmi hekticky. A hlavní ekonom Světové banky se v rozhovoru dokonce omluvil nejen Chile, ale i dalším dotčeným státům.

Romer prozradil i to, že ohlášené korekce mohou zajímat konkrétně občany Chile, protože hodnocení této země v uplynulých letech vypadalo velmi hekticky. A hlavní ekonom Světové banky se ve zmíněném rozhovoru dokonce omluvil nejen Chile, ale i dalším dotčeným státům. Nařčení instituce, původně založené na pomoc zemím zasaženým druhou světovou válkou, jejímž hlavním úkolem v současnosti je snižovat chudobu, z manipulace zpráv z politických důvodů, je vážná věc. A podíváme-li se na hodnocení Chile, musíme připustit, že není kouře bez ohně.

Zařazení Chile v žebříčku Doing Business se od roku 2006 měnilo mezi 25. a 57. místem, údajně podle toho, zda v zemi vládla levice či pravice. Když vládla levicová prezidentka Michelle Bacheletová (2006–2010 a 2014–2018), která bojovala proti nerovnosti mezi bohatými a chudými, kvůli čemuž ji finanční svět neměl v lásce, zařazení Chile se zhoršilo. (Například v kategorii placení daní propadnutí z 33. místa na 120. pozici!) V době, kdy ji střídal konzervativní miliardář a miláček světových finančních kruhů Sebastián Pinera (2010–2014 a nyní od března 2018), pozice Chile v žebříčku Světové banky se zlepšila.

Odmítnutí jakékoli manipulace

Romer měl raději mlčet. Den po rozhovoru se Světová banka v prohlášení zastala expertů vytvářejících žebříček konkurenceschopnosti a odmítla jakoukoli manipulaci. Ozvala se i odstupující prezidenta Chile, kritizovala Světovou banku a žádala důkladné vyšetřování. Romer hned poté svůj výrok musel korigovat, prý neměl v úmyslu hovořit o politicky motivovaných manipulacích, a omluvil se. Později se objevily informace, že Romerovo působení ve Světové bance provázely neshody se zaměstnanci, řadu z nich prý popuzoval svou neomaleností.

Romer měl raději mlčet. Den po rozhovoru se Světová banka v prohlášení zastala expertů vytvářejících žebříček konkurenceschopnosti a odmítla jakoukoli manipulaci.

Nakonec se Romer ve středu 24. ledna rozhodl (asi nechtěl počkat, až se objeví nějaká zaměstnankyně banky s cedulí MeToo), že po 15 měsících opustí Světovou banku a vrátí se na post profesora na Newyorské univerzitě. Prezident Světové banky Jim Yong Kim uvedl, že Romer byl vynikající ekonom a bystrý jedinec. „Oceňoval jsem Paulovu upřímnost a otevřenost a vím, že okolnosti svého odchodu lituje,“ dodal.

Autor: