Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Osmdesátiny Václava Havla aneb Zpátky na chudý Žižkov

Charakter oslav 80. výročí narození VH byl značně mimoběžný. Odrážel ale rozdíl jeho dvou manželek, odehrával se v kabaretním stylu té druhé. Co by na to řekla ta první, paní Olga? Možná by se s mírným, trochu smutným, malinko až sarkastickým pochopením pousmála, a řekla: „Tak, a teď pojďme dělat něco užitečného.“
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ČP

14. 10. 2016 19:25
Jestli někdo,

tak svatořečena by měla být Dáma, paní Olga, v ní měl Havel žádoucí korektiv, bez ní byl neřízená střela.

0 0
možnosti
JH

J. Hanzlík

14. 10. 2016 10:15
Manželské kontrasty mimo jeviště drbů

Paní Olga, životní partnerka a manželka Václava Havla, byla osudově autentickým i ochranným štítem Havlovy nepraktičnosti i rozmarnosti a troufám si říci jeho lidsky zralejším korektivem. Havel, dramatik a navenek skromný intelektuál, byl ve skutečnosti hnán ctižádostí uplatnit svůj "spekulativní" intelekt, vědom si svého uměleckého deficitu v oblasti emoční kreativity, proto jeho hry působí toporně až vykonstruovaně a vyžadují "strategické" vysvětlování autorova záměru.

Ale necítím se být v tomto směru povolán, jenom vágně dodávám, že nelze žádnému člověku vyčítat jeho motivaci, která nemusí být jen motorem k cílům osobním, ale i společenským a veřejným.

Situace nepraktického vdovce, s citovým deficitem, ale velkou ctižádostí, vedla k novému a poněkud překotnému vztahu. Postavení nové první dámy, která nenesla tíhu existence manželky disidenta a vězně, bylo jiné a přineslo také jiná úskalí, ale společně sdílená společenská naivita s jistou nevážností byla u obou partnerů evidentní.

0 0
možnosti
Foto
Havlův význam a jeho kult

Druha stranka teto osoby, o ktrere se dnes verejne nemluvi, ale da se z ruznych pramenu dohledat, je primo strasna! Co stim? Jsme obeti velke manipulace?

0 0
možnosti
UV

Uplnej Vypatlanec

13. 10. 2016 18:37
Kulisak v CT,

kulisat v radiich, kulisak fsude ale o vyroci Mnichova, kdy nas Anglie a Francie zaprodala ani slovo chacha demoska v praksy

0 0
možnosti
JH

J. Hanzlík

13. 10. 2016 17:09
Není nutné se přejídat - dokončení

ale problém rozlišit význam (užitečnost) osobnosti od subjektivní animozity k jeho osobě je přímo problém pisatelů. Těžký sklon ke konstrukcím ex post a grandiózní objevitelství zloducha Havla s filipikou ducha, vypláchnutého ideologií o špatném světě, který je třeba demaskovat a hledat ty, kteří “tahali a tahají za nitky“.

0 0
možnosti
JH

J. Hanzlík

13. 10. 2016 17:00
Není nutné se přejídat

Ač si musím s autorem hluboce povzdechnout, nemám nějaký nesnesitelný dojem ze vzpomínkových oslav nedožitých osmdesátin Václava Havla, naopak jsem z uveřejněných dokumentů jeho tehdejších rozhovorů - mezi jiným - zaznamenal silně osobní sebereflexi, která by se mohla nazvat přímo zpovědí. Kdo chtěl hledat, našel!

Mimoběžná vzpomínková kampaň “v duchu jeho dvou manželek” je sice kompozičně výživná, ale je také tak trochu “mimoběžnou” stopou Havlovy osobní a životní naivity. To však nikterak nedevalvuje Havlův význam, dokonce bych řekl, že to bylo - vedle schopností jeho intelektu - podmínkou jeho odvahy.

Nejsem alergický na "svezení se" s významem oslavence, je to průhledné a tudíž lidské. Ze jmenovaných autorů jsem četl pouze reflexi Bohumila Doležala, která mi "nedělala problém", zato diskusní kout ano! Tam obvykle nebývá něco v pořádku a je to cítit až do morku kostí!

Standardní absence etikety a výlevy sociopatů bývají v normě, ale problém rozlišit význam (užitečnost) osobnosti

0 0
možnosti
ST
Slušný prezident

"Ti, kdo na Havlovi nenechají nitku suchou, čpí většinou nenávistí, kterou známe už ze sedmdesátých let. Nevyhynuli, nejsou zavřeni ani v kriminále, ani v blázinci, jsou mezi námi a svobodně mluví – přesně tak, jak jsme chtěli kdysi "i my."

Kdo nesledoval zahraniční televizi a neposlouchal zahraniční rozhlas - a těch byla většina, do listopadu 1989 o něm nevěděl nic. Tihle lidé mu potom dávali nadpřirozené schopnosti, aLE Havel je zklamal, protože toho o západní demokracii nevěděl o mnoho víc než oni, na rozdíl od nich veřejně tápal mezi snem a skutečností, mezi politikou a selským rozumem. Toho samozřejmě využili podrazáci ze všech stran. Nekradl pera, ani padal do klenotů, takže ostudu zemi nedělal.

0 0
možnosti
JT

13. 10. 2016 16:18
Re: Slušný prezident

No jasneze mu tleskali, kdyz jsme diky nemu a jeho "moralnim duvodum" opustili trhy, ktere pak nasi novi pratele rychle obsadili.

0 0
možnosti