Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Opatrnické postoje katolické církve jsou nešťastné

Judeo-křesťanská tradice obsahuje opozici vůči světské moci – již starozákonní proroci se postavili proti izraelským králům, pokud vystupovali proti tomu, co proroci považovali za „Boží vůli“. Zavrhne-li katolická církev toto své poselství, spíše ji to zahubí, než zachrání. Co pak totiž ještě bude moci nabídnout?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I. Patta 677

8. 5. 2016 9:51
Autor článku

vystudoval ekonomii a sociologii a staví na omylech uvedených oborů. Ekonomie nejenže není věda exaktní, a je proto plná různých, často protichůdných myšlenkových směrů. "Ekonomie se navíc stala pro naši civilizaci faktorem ohrožujícím. Faktorem požírajícím své vlastní konzumenty" (Robejšek 2014). Sociologie v 60. letech selhala při vyhodnocení Hippies, v 80. letech znovu při redefinici sociálního kapitálu (R. Putnam). Sociologie tím pohřbila nejdříve třígenerační rodinu a následně i nukleární rodinu. Pan Hlaváček jen nekriticky přebírá "moudra" zcela odlidštěné ekonomie a sociopatologie! Sociologie praktikovaná v tzv. sociálně vyspělých zemích by se měla správně a výstižně nazývat sociopatologie. Sociologie se v těchto zemích nezabývá společností prosperující, ale společností rychle zanikající. Proto činnost sociologů v takové společnosti je možno plně srovnat s činností patologů.

Stejně nekriticky autor přebírá informace z médií a na jejich vratkém základě kritizuje katolickou církev. Katoli

0 0
možnosti

I. Patta 677

8. 5. 2016 9:52
Re: Autor článku

Katolická církev má skutečně problém. Problém, který jsem odkryl v článku "Nepoučitelní": http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/15167-spravny-nazev-pro-muslimskou-infiltraci-je-zacatek-dzihadu-dzihad-zacina-migraci-.aspx

0 0
možnosti

6. 5. 2016 12:31
Je zřejmé,

že autor píše o něčem, čemu vůbec nerozumí. Poprosil bych ho, aby se nevyjadřoval za věřící a nepletl se do stanoviska Biskupské konference. Katolická církev není politickou stranou a papež není ani monarcha ani prezident a víra není politickým programem. Víra v Boha je hluboké přesvědčení lidí. Pan Halík, myslím, vytváří dojem, že své názory musí nějak dokazovat a používá při tom argumenty, které jsou určeny bezvěrcům. nikoliv věřícím samým.

0 0
možnosti

4. 5. 2016 12:53
Nesmysl

Židovsko křesťanská tradice velí být pokorný a na veřejnosti svou sexualitu neprezenzovat. Ani heterosexuální ani homosexuální. Takže je jen správné, když se představitelé církve k něčemu takovému jako jsou homosexualistické exhbice typu Prague Pride nevyjadřují vůbec.

Kandidát na prezidenta, který by veřejně hlásal, že je homosexuál, nemá šanci uspět a při tom to vůbec neznamená, že česká veřejnost je vůči gayům a lesbám netolerantní. Jen nepřijímá, když někdo svoji menšinovou sexuální orientaci veřejně prezentuje a už vůbec ne, když dokonce považuje veřejný Coming out za něco, co zasluhuje obdiv.

P.S. Halík se stal z uznávaného teologa politický exhibicionalista, který reprezentuje menšinový názorový proud jak v církvi, tak i ve společnosti. Tím ztratil respekt i u lidí, kteří jej jako teologa uznávali.

0 0
možnosti

4. 5. 2016 12:01
Proč se dělá problém

z něčeho, co může zajímat jen nějakou omezenou skupinu katolíků. Halík, ať si klidně pindá a šíří své dobro, kdo chce, ať si z něj dělá svého boha

0 0
možnosti

J. Křivan

3. 5. 2016 22:05
ostrůvky „pozitivní deviace“

Velmi úsměvné, když autor používá Zemanova slova z jeho inauguračního projevu-

0 0
možnosti

Z. Meisner

4. 5. 2016 8:05
Cárkev (nejen) katolická má právo a morální povinnost se vyj

A to, že si hradní hňup vezme do úst nějaký výraz neznamená, že jej, navíc v původním, nepokrouceném významu, nemohou používat ostatní. "Ostrůvky pozitivní deviace" použila poprvé tuším Bratislava nahlas, význam je jasný. Kdybychom měli ze slovníku vyhodit vše co proteklo ústy Ovaru, Mluvčáčka etc., oněměli bychom.

0 0
možnosti

Č. Berka

3. 5. 2016 21:09
zrovna katolíci mají co povídat

"...původ státní moci je třeba hledat v Bohu samém a nikoliv v lidu..." Immortale Dei, papež Lev XIII., Notre Charge Apostolique, sv. Pius X.

0 0
možnosti
Dost průhledná snaha

povzbudit v církvi zatím malé síly postavit ji proti světské moci. Odvěká touha po moci, touha dosáhnout větší váhy katolíků ve směřování společnosti, touha manipulovat a ovládat myšlení. Jak jinak, Halík a spol. Obviňovat z nenávisti prezidenta republiky, přitom z nich jedovatá nenávist jen kape.

0 0
možnosti