Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Omezení otvírací doby není ochranou rodiny

Snaha o uzavření velkých maloobchodních prodejen o svátcích je sporné opatření. Česko by nebylo první, kdo by k němu přistoupil, kromě populisticko-emotivních odůvodnění by ale bylo korektní lidem říct, na co by je takové opatření přišlo. A na to předkladatelé návrhu nemají odvahu, ani znalosti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Whitewerwolf

12. 12. 2014 10:46
Že se pracuje na směny?

Ano pracuje se na směny, ale mnohdy 12ti hodinové, to že pracují v obchodech především ti, kteří nemají děti, také není pravda, pracuje tam každý bez ohledu na to jestli děti má, nebo ne, protože práce prostě není, tak lidé berou co najdou, mnohdy za naprosto neskutečných podmínek. Navíc otevření center 7 dní v týdnu nahrává jen velkým Obchodním Centrům. Tyto centra si stanovují naprosto nehorázné podmínky v rámci nájmů prodejních ploch, mnohdy fungují jen v okamžiku termínu placení nájmů. Za minulého režimu byl také v obchodech maximálně 6ti denní systém a lidé sizvládli nakoupit a to potraviny byly kvalitnější, protože normy byly daleko tvrdší. To co si dnes řetězce dovolí kupujícímu předkládat k jídlu je na pozvracení. Marže na potravinách jsou také velice zajímavé ve srovnání s okolím konečné ceny a kvalita s okolím je také naprosto jinde. Je evidentní za koho pisatel tohoto článku kope.

0 0
možnosti
MP

14. 12. 2014 8:59
Re: Že se pracuje na směny?

Divím se, že profesionální novinář může napsat takový článek... Supermarket  máme naproti, proto vidím problémy jeho  provozu - i jeho zaměstnanců  zblízka.  Nemáte pravdu.  Operovat např. i tím, že  si lidé přivykli nakupovat (a často jen bloumat po supermarketech z dlouhé chvíle) i o svátcích,je zcestné... Jak si přivykli, tak si zase odvyknou. Svátek je odvozen od slova světit, proto by se měly nějakým způsobem  odlišovat od všedních dnů. (A to nemyslím jen na věřící). Patřilo to od pradávna k tradicím českého  i moravského) lidu. Dobré tradice by měly být zachovány  - a ne účelově rušeny. Vaše důvody jsou chabé.

0 0
možnosti
M

Mir

10. 12. 2014 1:05
Autora jsem dříve považoval za dobrého

analytika. Co předvádí na ČP je hrůza. 1. Pokud analyzuje předkládané návrhy, měl by je nejdříve přehledně

shrnout 2. Směšuje ekonomickou a sociální argumentaci. 3.Tvrzení, že pokud nebudou nakupovat lidé nonstop,

objem tržeb se zmenší je nesmysl. Nákupní budget zůstává stejný, pokud koupím něco ve večerce s vyšší

marží, nakupující naopak na dani zaplatí víc (pokud bude fungovat systém registračních pokladen).

Mnoho lidí pracuje v nonstop provozech, v naší ateistické zemi opravdu nemá smysl zavírat o nedělích. Problém

jsou pracovní podmínky, kdy řada prodavačů je tlačena k provádění neplacených přesčasů.

O zimních svátcích již řada marketů sama od sebe zcela zavírá na 25.12. a 1.1. Na štědrý den se končí vpodvečer.

To je nezbytné pro regeneraci zaměstnanců, které pak čekají inventury a přeceňování, a proto aby jejich děti

vůbec zažili, co jsou Vánoce.

0 0
možnosti
JV

J. Václav 261

9. 12. 2014 20:12
Je to jen kamufláž.

Hyper a super markety mají tak obrovské tržby ve všední dny, že svátky je nevytrhnou, postupně přidají i neděla atd. Baba co za to bojovala u Jílkové je najmutá. Je to cesta jak postupně snižovat stavy a šetřit na mzdách. Připraví tím mnoho ženských o práci a študáky o brigády. Čekám kdy se ozvou pekaři, protože pečivo do zásoby moc lidé nekupují.

0 0
možnosti
JC

9. 12. 2014 17:04
Gajdůšková a Bublan asi mají potomky,

kteří se nezmohli na nic jiného, než sedět v pokladně supermarketu. Jsou to oba socialisté a ti přece nikdy nepočítají. Celý život žijí z peněz daňových poplatníků. A nechtějte logické myšlení u téhle dvojice. Jako když chcete, aby husa byla labutí.

0 0
možnosti
T

Tatana

9. 12. 2014 1:19
Proč nepodpořit malé obchody?

Pokles tržeb - nesmysl, nikdo nejí více nebo méně podle toho, jak mají obchody otevřeno.

Již po 19 00 je v supermarketech skoro prázdno. V mnoha místech jsou samoživitelky rády za jakoukoli práci, v neřešitelné finanční situaci zanedbají i péči o děti, jíst a bydlet se musí. Za socialismu byly obchody o stříbrné a zlaté sobotě otevřené, na Štědrý den do 2, ale to je jenom pár dní v roce. Když to někdo nestihl, dal si buřta na Václaváku, nebo šel do restaurace.

Jsem pro omezení prodeje, s výjimkou Vánoc , 6 dní v týdnu třeba do 19, a v neděli zavřeno.

0 0
možnosti
Foto

Whitewerwolf

12. 12. 2014 10:52
Re: Proč nepodpořit malé obchody?

Sám v obchodu pracuji a mohu to jen potvrdit.po 19. hodině je poloprázdno. Jestli někdo chce mít otevřeno do 21 hodin, tak proč neotevřít od 12ti? Jaký smysl má aby zákazník stepoval od časného rána před mříží obchodu jak kdyby to byl poslední okamžik světa? Z lidí se stalo tupé stádo. Hlavně jak skáčou na slogany výprodej a super slevy či podobné hovadiny a přitom si nevšimnou, že několik dní před tím se ceny zboží dost zvedly a pak se v den akcí zase vrátí dolů, to samé je s povánočním výprodejem.

0 0
možnosti
Foto

Hit

8. 12. 2014 16:10
Nestrašte!

To chcete říct, že lidi si nejsou schopni včas nakoupit a musí na to využít státní svátek? 7 dní (nejedná se totiž o všechny svátky) budou lidé trpě hladem, nebo budou zoufalí, protože si nemohou koupit např. kýbl? Opravdu si myslíte, že hlavní poslání st. svátku je si jít konečně nakoupit. Když docházelo k omezování fungování LSPP z 24hod o víkendu na pár hodin, tak se taky dělalo bububu ohledně nedostupnosti lék.péče.

0 0
možnosti
JC

9. 12. 2014 17:07
Ale to je přece jen začátek. Vy neznáte tzv.

salámovou metodu? Teď to bude svátek, pak přibydou neděle, nakonec soboty a budeme jako v Rakousku. Od 8 do 12 a od 14 do 18 a šlus. Jinak se najíte jen v restauraci. No, jak by se vám to líbilo? Zejména ti, co pracují od 9 do 17 hod. by byli jistě nadšení. Ale časem bychom asi nebyli tak tlustí. To by pravda přínos byl.

0 0
možnosti