Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Odkaz Karla IV.: Jak přežít 21. století

Blízký východ

  18:40
Je třeba se obklopovat chytřejšími lidmi, než jsme my sami, a s dostatečnou osobnostní a morální integritou a postupovat vpřed místo vzad, jak dělal císař Karel IV. Takoví lidé existují, jen se netlačí do popředí. Každý by je měl podpořit podle svých možností.

Busta krále Karel IV. foto: MAFRA

V těchto dnech si připomínáme 700 let od narození Karla IV., velké osobnosti našich i evropských a světových dějin. Vzpomínáme na něho nostalgicky zejména proto, že v současnosti není vidět podobná osobnost na podobném exekutivním postu. Přitom současná situace v Evropě i v celém globalizovaném světě není jednodušší než za Karla IV.

Řada „státníků“ hovoří o válce jadernými zbraněmi a považuje to zřejmě za „efektivní“ řešení problémů společnosti v 21. století. Současné technologie však umožňují eliminaci takových provokatérů a jejich stoupenců. A jejich použití by přineslo pořádek a klid do globální vesnice. Existuje pět důvodů, proč tomu tak není.

Peníze

Tyto technologie jsou dražší než „člověk“. Lidský život vyjádřený v penězích je levnější než špičková technologie – jak prohlásil náš exprezident: „Peníze jsou vždy až na prvním místě.“

Lobby

Lobbisté výrobců konvenčních zbraní tlačí na exekutivy států, aby vytvářely – i s pomocí náboženských ideologií – konflikty ústící ve války konvenčními zbraněmi a uplatňovaly v tomto smyslu i válečné doktríny, což ve 21. století je jako myšlení psychicky nemocného pacienta, kterého je třeba co nejdříve dát do léčebny.

Lidé v exekutivních postech

Jsou vesměs málo iniciativní, nerozhodní a manipulovatelní, nemají potřebný tah na branku, mnohdy úplatní a namísto prospěchu státu, či jiné oblasti, kterou řídí, se starají zejména o vlastní prospěch. S tím souvisí nepotismus – hlavní kritérium při obsazování postů.

Věda a technika. Řízení vědeckotechnického pokroku.

Vynálezy jsou sice do značné míry spontánním procesem, ale tým vynálezců spolupracujících na projektu vyžaduje řízení vedoucím manažerem. Nedávno jsem se zúčastnil mezinárodní konference o vědeckotechnickém pokroku, podle mne však mnoho objevů a vynálezů není třeba, ani nejsou důležité pro přežití v 21. století.

Například propojení živých a neživých materiálů při výstavbě domů není nijak přínosné. Netoužím každý den zalévat severní stěnu svého obývacího pokoje a sledovat, jak „utěšeně“ roste. Můj dotaz, co uděláme, až bude takový „smart dům“ chytřejší než my, nikdo neodpověděl.

Proto by se měla mnohem pečlivěji sledovat efektivita vynakládání lidských i finančních prostředků na výzkum a jeho uplatňování – přinejmenším tak, aby nevedl k sebedestrukci, ale ku prospěchu lidstva. Použití nových technologií na Sahaře a Blízkém východě k úpravě životního prostředí na snesitelné pro tamní obyvatele by určitě přispělo k odstranění jejich migrace do Evropy i k efektivnímu politickému establishmentu.

Duchovno. Filozofie, teologie a další neexaktní vědy.

V této oblasti je také třeba, ač se to na první pohled nezdá, mnoho vykonat. Svědčí o tom relativismus donedávna nedotknutelných hodnot.

Je třeba se obklopovat chytřejšími lidmi, než jsme my sami, a s dostatečnou osobnostní a morální integritou a postupovat vpřed místo vzad, jak dělal císař Karel IV. Takoví lidé existují, jen se netlačí do popředí. Každý by je měl podpořit podle svých možností.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...