Lidovky.cz

Odejde Angela Merkelová už letos do politického důchodu?

Evropa

  19:05
Stále více politiků Evropské unie říká, že pokud se během několika měsíců nenajde řešení migračního problému, dostane se EU do ještě větší krize, a možná už v tichosti přemýšlejí o Německu po Merkelové. Vypadá to tak, že buď se změní Merkelová, nebo se obrat politiky odehraje bez ní.

„Merkelová musí jít!“ Mezi stoupenci Pegidy nesbírá kancléřka sympatie. foto: Reuters

Pomalu přichází jaro a Evropa se po krátké zimní přestávce opět dostává do uprchlického kolotoče. Ten už pořádně zamotal hlavu i českým umělcům, kteří zřejmě chtějí ze strašení s migranty vytřískat nějaký kapitál i v zemi, kde běženci nejsou, a ani nebudou.

Naivní umělec František Ringo Čech, který dostal od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy, namaloval primitivní obraz s černochy a nahými blondýnkami (mají to být Němky) s názvem Lekce němčiny pro uprchlíky, moravský zpěvák Vlasta Redl zase ve veřejnoprávní televizi vykládal o své vznikající písničce Když jsem slavil v Hodoníně ramadán.

Přísnější kontroly

Zatímco se Češi a Moravané tomuto humoru smějí, Němci se chystají na volby ve třech spolkových zemích, kde se možná rozhodne, zda kancléřka Angela Merkelová půjde, nebo nepůjde do důchodu už letos. A to už je vážná otázka. Berlínská a bruselská diplomatická aktivita (nebo spíše politický a ekonomický tlak) v jihovýchodní části Evropské unie přinesla ovoce, příliv uprchlíků do Německa dramaticky klesl. Ve středu 24. února Němci na hranici zaregistrovali jen 103 nových migrantů, zatímco ještě před týdnem zhruba dva tisíce denně!

Ve středu 24. února Němci na hranici zaregistrovali jen 103 nových migrantů, zatímco ještě před týdnem zhruba dva tisíce denně! Stačilo zavést trochu přísnější kontroly na hranicích na Balkáně. Půjde-li to tak dál, v den voleb, 13. března, německou hranici nepřekročí žádný uprchlík.

Stačilo zavést trochu přísnější kontroly na hranicích na Balkáně. Půjde-li to tak dál, v den voleb, 13. března, německou hranici nepřekročí žádný uprchlík. Pak strana kancléřky Merkelové může dokonce i uspět (není to pravděpodobné) a uprchlíci, kteří se teď shromažďují zejména v Řecku, se mohou zase po tisících vydat na cestu do Německa. Tuto prognózu potvrzuje i interní odhad německého ministerstva hospodářství. Vláda prý očekává, že do roku 2020 přijde do země celkem 3,6 milionu migrantů, tedy ročně asi půl milionu.

Angela Merkelová na vlastní triko v poslední době často jedná s tureckými politiky. V diplomatických kruzích se hovoří, že se k ní Turci chovají mimořádně povýšeně. O tom se skoro nepíše. Turci si mohou dovolit takřka vše, v podstatě vydírají Evropu. Chtějí bezvízový styk a přijetí do EU, Merkelová by souhlasila, jenže většina členských zemí unie to odmítá.

Nemožnost dohody

Merkelová také navrhla, že zaplatíme tři miliardy eur, aby Turecko mohlo na svém území rozmístit migranty, ale Turci částku zvyšují, ze tří miliard najednou byly čtyři, ze čtyř sedm, teď už prý jednají o deseti miliardách. Nelze odhadnout konečnou částku, protože Ankara dobře ví, že Evropa není schopná se sjednotit, proto bude chtít co nejvíce peněz.

Evropská unie, která už přiznala, že její dosavadní uprchlická politika byla špatná, se stále není schopná dohodnout na řešení

Kancléřka pod velkým tlakem Turků dokonce prohlásila, že v řešení syrské krize bude postupovat proti Rusku. Přitom v příštích měsících se očekává v rámci EU velká diskuse o dalším osudu sankcí proti Kremlu. EU, která teď už přiznala, že její dosavadní uprchlická politika byla špatná, se stále není schopná dohodnout na řešení.

Zhruba 20 z 28 členských zemí už další uprchlíky nechce, čím dál více politiků, zejména z východní Evropy, hovoří o tom, že pokud se během několika měsíců nenajde řešení, dostane se EU do ještě větší krize. Možná že vedoucí unijní politici už v tichosti přemýšlejí o Německu po Merkelové. Obratu v uprchlické politice unie totiž brání především ona. Vypadá to tak, že buď se změní Merkelová, nebo se obrat politiky odehraje už bez ní.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.