Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Očkování ruskou vakcínou Sputnik V by mohlo být dobrovolné

Účinnost ruské vakcíny Sputnik V dosáhla 91,6 procenta. foto: Reuters

V současnosti se nacházíme v globální válce proti koronaviru se všemi jejími projevy, přičemž příslušné instituce Evropské unie mají při řešení koronavirové pandemie výrazné zpoždění. Proto vzniká otázka, zda neobjednat ruskou vakcínu Sputnik V.
  19:17

Koronavirová krize v Česku vrcholí. Statistika nakažených a zemřelých se stala hlavní náplní medií. Jediným řešením této katastrofální situace se zdá maximální proočkovanost populace. Problémem je, že západní výrobci nejsou schopní dodat v krátké době dostatečné množství vakcíny. Některé evropské země, například Maďarsko, členský stát Evropské unie, ji proto objednaly v Rusku.

Premiér Andrej Babiš s týmem odborníků navštívil Maďarsko a Srbsko, aby se dozvěděl, jak očkování v těchto zemích probíhá či má probíhat, zda se po očkování Sputnikem V neobjevují nežádoucí následky, a jaká je účinnost této vakcíny. Po návratu sdělil českým občanům, že Sputnikem V očkovat lze, ale až po schválení příslušnými institucemi a orgány EU.

Přibližně ve stejné době se nechala slyšet šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, že příslušné instituce EU mají při řešení koronavirové pandemie výrazné zpoždění. Proto se objevuje otázky: Jak dlouho by mohl trvat unijní schvalovací proces? Jak dlouho budou mutacím koronaviru vystaveni občané? Jak dlouho porostou statistiky nakažených a mrtvých, než se unijní byrokracie rozhýbá?

Příčina rychlé reakce

Ověření jakéhokoliv léku trvá v normální době měsíce možná léta, neboť se zkoumá nejen na zvířatech, ale i na lidech ochotných se tomuto procesu podrobit. Na to však za krize není čas. Koneckonců, i západní výrobci vakcín z důvodu poskytnout pomoc co nejrychleji výrazně zkrátily ověřovací proces. Jak z toho ven? Možná by bylo řešením, kdyby očkování ruskou vakcínou Sputnik V neschválenou EU bylo dobrovolné. Kdo se k očkování přihlásí a bude mít nežádoucí následky, ponese za ně sám odpovědnost.

To, že Rusko, líčené často jako zaostalé, vytvořilo vakcínu na koronavirus natolik rychle, lze vysvětlit jediným způsobem. Má ještě z dob studené války zařízení na výrobu vakcín, neboť tehdy, a možná to platí i dnes, bylo třeba počítat i s bakteriologickou válkou. A v jejím případě reagovat co nejrychleji bez testů.

Svého času se objevovaly v médiích informace, že i západní výrobci mají v dodacích smlouvách klauzuli, že za případné negativní reakce či následky očkování nenesou odpovědnost. Všechny vakcíny byly totiž vyrobeny a otestovány co nejrychleji, aby bylo možné aspoň něčím čelit pandemii. Budeme čekat na schválení a umírat, nebo objednáme vakcínu z Ruska a začneme s ní, byť dobrovolně, očkovat? Dle medií se účinnost ruské vakcíny Sputnik V příliš neliší od těch západních – těsně nad 90 procent –, ale údajně má výrazné negativní dopady.

O těch, protože jde o vakcínu ruskou, bychom se však nepochybně okamžitě dozvěděli. To, že Rusko, líčené často jako zaostalé, vytvořilo vakcínu na koronavirus natolik rychle, lze vysvětlit jediným způsobem. Má ještě z dob studené války zařízení na výrobu vakcín, neboť tehdy, a možná to platí i dnes, bylo třeba počítat i s bakteriologickou válkou. A v jejím případě reagovat co nejrychleji bez testů.A my se v současnosti nacházíme v globální válce proti koronaviru se všemi jejími projevy včetně smrti již statisíců lidí na celém světě.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...