Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Obnovený Mariánský sloup je pro všechny. Nejen pro věřící

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze byl obnoven díky iniciativě obyčejných lidí, nikoliv vedení katolické církve. Doufejme, že se stane symbolem smíření, pokory a duchovního prožitku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Takže aj neveriaci tam môžu prísť a prosiť Pannu Máriu? Tak mi vyznel koniec článku. :-)

0 0
možnosti

Je více než dobře, že na Staroměstkém náměstí Mariánský sloup zase stojí! Však to také trvalo! Nelze v této souvislosti nezmínit, že v oněch revolučních dnech roku 1918 jistý Franta Sauer se svou nacionalistickou tlupou chtěl ze stejných důvodů také shodit sochy na Karlově mostu do Vltavy, čemuž bohudík tehdy policie stačila ještě zabránit!

0 0
možnosti

Takže když na veřejné místo postavím něco, kvůli čemu se lidé rozhádají, tak je to symbol smíření. No to by mne fakt nenapadlo, ještě že mne autor poučil.

0 0
možnosti

Hádaví debilové se ovšem najdou k jakémukoliv tématu všude a vždy, paní Kašparová!

0 0
možnosti

učitě nebyli motivování pouhým náboženským zanícením a nezřekli se patřičné odměny. A tak odpověď na otázku bude nepochybně ve zcela prozaických zájmech.

0 0
možnosti

Náboženské zanícení pana Trošky si spletlo dobu. Navíc jeho tvrzení, že Panna Maria vyslyšela modlitby Pražanů a ochránila pravý břeh Vltavy asi dnes sotva někdo uvěří. Proč Panna Maria nezakročila proti nacistům a komunistům? Proč neochránila ruskou monarchii ? Jistě se mnozí věřící v modlitbách k ní obraceli s prosbou o pomoc. Byli snad tehdy Pražané zbožnější a méně hříšní než dnešní lidé a proto si zasloužili zásah Panny Marie ?

Sloup tehdy posloužil vládnoucí monarchii která se udržovala u moci i díky symbioze s katolickou církví a měl proto i její požehnání. Když padla monarchie padl i sloup.

Pan Troška má pravdu,že nebezpečí návratu monarchie dnes už nehrozí. Ale není tomu tak kvůli drtivé většině příznivců Mariánského sloupu - těch bude jistě jen hrstka.

Tak proč musel být ten sloup obnoven a vztyčen ? Položme si otázku kolik asi všechna ta práce spojená s obnovením sloupu asi stála. Ta částka při dnešních cenách nebude jistě malá. Sochář Váňa a lidé kolem něj určitě nebyli mot

0 0
možnosti

Mariánský sloup je každopádně lepší než byla Stalinova socha a mnoho dalších artefaktů z doby bolševické, které tu stále ještě straší, pane Brotánek!

A když už nejsou žádné argumenty, tak se tasí osvědčené, co to ale stojí!

0 0
možnosti

To je krásné vyznání vyznání skutečného demokrata. Kdo má jiný názor než já, tak setnout hlavu!!!!!!

0 0
možnosti

Chtěl bych návrat k tradici "staromáku", a denně veřejně stít 27 českých levičáků. Od anarchistů počínaje přes islamisty, komunisty, leninisty, marxisty, socialisty, až po trockisty. Mohlo by se vybírat vstupné. Klidńě bych brousil mistru ostrého meče jeho pracovní nářadí. Zadarmo.

0 0
možnosti

Vyžaruje z vás láska k ľuďom.

0 0
možnosti