Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Obchody by měly být v neděli zavřené

Dokud existovaly sakrální systémy, byla neděle přirozeným dnem odpočinku, což západní modernita radikálně změnila. Důsledkem relativizace jednoho dne v týdnu určeného pro odpočinek je spor o nedělní otvírací, či zavírací dobu obchodů. A zdá se, duševní, morální a duchovní vyprázdnění je mnohem větší, než se myslí. Píše László Bogár.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

7. 6. 2016 11:04
Neděli jako den sváteční odbourali u nás soudruzi

V prvé řadě bylo potřeba brigádnických výpomocí družstevnímu rolnictvu, které nějak nestačilo plnit stanovené agrotechnické lhůty. Proto už od r.1949 jezdili uvědomělí dělníci a úředníci v neděli na pole. Později se přidávali i vojáci. Kupodivu soukromníci to v pracovní dny stíhali jak na polích, tak i ve chlévě. No a tak pomalu začala móda chodit v neděli i v montérkách. Nedivím se, že u nás v Beskydech či Valašsku o nedělích i ve městech se nesmí řezat pilou atd. aby se rušil klid pro odpočinek. Tak daleko jsme tady ještě neklesli.

0 0
možnosti

T. Svoboda 059

6. 6. 2016 17:39
Autor se mýlí

Myslím, že se autor mýlí zcela zásadně: V naší kulturní tradici jsou nedělní a sváteční trhy, ne zavřené obchody.

0 0
možnosti

6. 6. 2016 20:32
Re: Autor se mýlí

Nevím jakou kulturní tradici má pan Svoboda na mysli, ale co si pamatuji a je mi 78 let, tak v dobách mého mládí musely být obchody zavřené. Protože však venkovský lid v neděli šel na bohoslužby, zpravidla do střediskové obce, tak obchodníci , aby umožnili těmto lidem nákupy a sobě nějaký zisk, tak se prodávalo. Prodávalo se ve všech krámech i když byly zavřené.Řešilo se to tak, že se do krámu chodilo zadem.

Tak to chodilo po r. 1945, nevím, jak to bylo dříve, ale pochybuji, že by za c.a k. církev svatá dovolila nedělní prodej.

0 0
možnosti

P. Zdenek

6. 6. 2016 10:59
Morální vyprázdnění

Morální vyprázdnění vidím hlavně u tohoto intelektuála.

Je amorální nutit někoho světit neděli. Někdo má třeba svůj rytmus nastavený na nedělní nakupování a odpočinek v týdnu.

Zase už si intelektuální elity myslí, že se obyčejní lidé o sebe neumí starat, a že jim vnutí dobro proti jejich vůli.

Nejde jim ale o dobro, jde jim o moc.

0 0
možnosti

6. 6. 2016 17:07
Re: Morální vyprázdnění

Nejen intelektuální elity, ale t.zv. elity obecně. U nás tyto vládnou občanům. Znění čl. 2 odst. 1 ústavy se jaksi míjí účinkem. Veškerá moc nevychází z lidu (lépe řečeno občanů), ale z politických stran, které v rozporu s tímto článkem zcela a nebo téměř zcela ovládají moc zákonodárnou, výkonnou a soudní. Lid tedy nemůže jejich prostřednictvím vykonávat svou deklarovanou moc. Tuto moc za něj vykonávají politické strany a hnutí,které si ji "volně vysoutěžily" podle čl.5 téže ústavy.. Ono jde o to, že běžní lidé se o sebe docela dobře umí postarat a žádné politiky k tomu nepotřebují. Nepotřebují k tomu ani politické strany a hnutí To, že jim politici politických stran vnucují svou vůli (vždy menšinovou) je nabíledni. A jak je vidět, je to špatně.

0 0
možnosti

5. 6. 2016 10:38
Socialismus?

Sobota a neděle jsou dny určené k odpočinku? Kým určené? Politiky? Myslel jsem si, že si mohu určovat sám co je pro mne dobré. K tomu nepotřebuji žádné politiky, jejich apolitické strany a jejich ideologie. Byl jsem velmi rád, když se situace v listopadu 1989 změnila a lidé si vydobyli vyšší míru svobody. Stát přestal lidem diktovat jak se mají chovat, koho velebit, zda budou v neděli odpočívat, sportovat nebo pracovat. Státu opravdu do lidských aktivit nic není. Bohužel časem, zejména v roce 1993 spolu s paskvilem dnešní ústavy se vrací socialismus, pouze opepřený jako úlitba ovčanům anarchií. Stát si ústy svých parlamentních politických stran a jejich politiků osobuje právo prostřednictvím zákonů ovlivňovat život lidský nikoliv podle požadavků a přání většiny občanů, ale jejich menšinových spolků - politických stran a hnutí. Stát se ani nesnaží zjistit, co si jeho občané skutečně přejí (referendum). Prostě diktují. A to má být ona demokracie, kterou jsme v roce 1989 a krátce poté ch

0 0
možnosti

6. 6. 2016 14:51
Vykopli jsme socialismus na východ a on

se nám vrátil ze západu. To jsou paradoxy, že ?

0 0
možnosti