Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

O výstavbě 5. bloku Jaderné elektrárny Dukovany chybí odborná diskuse

Nejlepší cestou k pátému bloku Dukovan by bylo koupit ruský jaderný ostrov a pracovat vlastními silami. Některé ideology mezi politiky však dráždí, že nejlepší projekt jaderného ostrova na trhu a nejvhodnější pro Česko je petrohradského Atomenergoprojektu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je zcela nepřijatelné, aby české peníze šly zbytečně do kapes mafiánského ruského vládnoucího režimu. Kategoricky ne.. Americký i korejský rektor jsou dobré technologie a nejaderná část opět může být pokryta na domácí bázi.. Desítky let trvající provázanost naší země a ekonomiky na Rusko nám způsobila takové hospodářské i morální ztráty, že na jejich kompenzaci bude pracovat ještě několik generací..

0 0
možnosti

Západní projekty zaostávají za VVER. AP600/1000 bych hodnotil, jako "sňatkového podvodníka". Lépe jsou na tom Korejci - to jsou dřívější francouzské reaktory - a Frantík ještě cosi stihl ukrást Rusovi. Jenže ten se na podíval, usmál se a mávl rukou - protože Frantík prostě je "kováříček", zatímco Rus je "kovář". Jen hlupák nepůjde ke kováři. Pokud nekupovat ruský VVER, je jen jediná rozumná další možnost: BREST (taky ruský). A nakonec k žblebtům, jak jsme na SSSR dopláceli: Vydělali jsme na nich tolik, že z toho ještě doteď žijem.

0 0
možnosti

Kdo by mohl o výstavbě jaderné elektrárny rozhodnout lépe, než ten, kdo postavil jednu z nejlepších jaderných elektráren světa (beze srandy - podle hodnocení MAAE), za dojednanou cenu a dokonce nejen včas, ale i v předtermínu?

Styďte se "poslanci" Senátu - a koneckonců i ti, co je volili.

0 0
možnosti

Házení hrachu na stěnu. Jednak jde o fíčka, jednat se o to Velký bílý otec ve Washingtonu postará.

0 0
možnosti

Skvělý článek. Samozřejmě hlavně proto, protože s ním souhlasím do posledního puntíku .. Takže o "fíčka" jde těm starostlivcům o naši bezpečnost v první řadě .. to je dobré vědět.

0 0
možnosti

Velmi rozumný a zasvěcený pohled. Je v něm tolik zdravého selského rozumu, že pochybuji, že se naši politici budou zrovna těmito hledisky řídit. Ona "fíčka" přeci mlátí celou naší zemí už 30 let. A možná déle. Velmi bych si přála, aby rozhodnutí, které se neustále odkládá, a tím přesunuje do horších a horších podmínek, bylo správné a vedeno Vašimi zásadami - i pořadí jste trefil přesně. Přeci tyto priority by měly rozhodovat i v nekonečné diskusi, kde skladovat jaderný odpad - technické dispozice a bezpečné prostředí - to by měla být hlavní a nejdůležitější priorita, zatím se vedou nekonečné diskuse s obyvateli lokalit, které přicházejí v úvahu. Podle mně úplně nesmyslné, protože žádný starosta nebude tvrdit: "Vybudujte úložiště u nás, protože je nejbezpečněji zabezpečené ze všech variant.". Toto musí říci vědci a technici. Inu a zda jádro potřebujeme? A co jiného? Uhlí už teď zakazují a mají pravdu - jednou dojde, fotovoltaika spotřebu neutáhne ani s dalšími obnovitelnými zdroji. A kde se vezme

0 0
možnosti

Ruský TVEL je ochoten odebrat veškeré "vyhořelé" palivo, které dodal. Samozřejmě ne proto, že by nás tak miloval, ale protože má technologii, jak z něho vyrobit další palivo - MOX, tedy směs Pu239, které má nejdelší poločas rozpadu ze štěpných produktů a U238. Použitelné je v reaktorech typu VVER.

Takže TVEL dodá, odebere - a pak prodá recyklované.

0 0
možnosti

Ta odborná diskuse promíhá desítky let. To že jste to nezaznamenal, pane redaktore, to je váš problém.

0 0
možnosti

Možná si přetětě, kdo je pan redaktor :)

0 0
možnosti
Foto

V64a31s23e92k 45F60o95l16d63a

12. 12. 2020 14:34

A co třeba nejdřív diskuze o tom, jestli nový jaderný blok potřebujeme a jestli se nám vyplatí?

0 0
možnosti

Klobouk dolu pred timto clankem. Mam velke obavy ze to zustane jen velkym snem. Nase vlada a nejenom ta dnesni dela vsechno aby zlikvidovala vse co je jeste v ceskych rukou. Priklad corona krize, vsechny "obchudky" zavrit a velke nadnarodni supermarkety prodavaji dale vse potrebne.

0 0
možnosti

Já si zase myslím, že tato vláda je první polistopadová, která se snaží českému průmyslu pomoci. Babiš je velmi úspěšným byznysmenem, který zastaralé socialistické podniky proměnil v moderní a konkurenceschopné firmy. To se nerado poslouchá, jako se nerado poslouchá, že ruské jaderné inženýrství je vynikající. Nedivím se, že v této atmosféře, plné ruských trollů a špiónů, nechce tato vláda rozhodnout. Smrdí to i velezradou. Nemám důvod Rusy nějak milovat, vzali mi okupací kus nejproduktivnějšího života, ale tady jde o naši energetickou soběstačnost. Jenže to dopadne tak, že se postaví plynové elektrárny na německo-ruský plyn a přetoky z OZE budeme brát také od Němců. Tak to bude fajn. A platit to budeme prací v německých továrnách na našem území. Myslíte si, že jsem demagog a ruský troll?

0 0
možnosti

J73a81n 35P33a34l80e40č42e27k

12. 12. 2020 0:32

Tohle vypadá rozumně.

0 0
možnosti

Dobrý den , dělal jsem předprovozní a provozní prohlídky V1 -- V 4 , začínal likvidovat A1 . Doufám , že vaše slovo bude mít váhu .

0 0
možnosti