Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

O výstavbě 5. bloku Jaderné elektrárny Dukovany chybí odborná diskuse

  12:16
Nejlepší cestou k pátému bloku Dukovan by bylo koupit ruský jaderný ostrov a pracovat vlastními silami. Některé ideology mezi politiky však dráždí, že nejlepší projekt jaderného ostrova na trhu a nejvhodnější pro Česko je petrohradského Atomenergoprojektu.

Jaderná elektrárna Dukovany. foto: Petr Lemberk, MAFRA

Ještě ani nebyla vypsána soutěž na výstavbu pátého bloku Jaderné elektrárny Dukovany, a již se rozhořela zvláštní diskuse, co stavět, respektive co nestavět. Hovoří o tom především někteří politici a odborná diskuse chybí. Předpokládám však, že naším společným zájmem by měla být optimální volba pro Českou republiku. Rád bych předložil několik argumentů, které by neměly být opomenuty a o nichž by i laická veřejnost měla být informována. Minimální kritéria výběru uvažovaná v zadání soutěže by měla být tři:

  • Za prvé, jaderná bezpečnost projektu.
  • Za druhé, objem práce pro český a slovenský průmysl nejen pro období výstavby, ale i služby a náhradní díly po dobu celé životnosti bloků 60, možná 80 let. To je požadavek důležitý. Je v něm obsažena i energetická bezpečnost, protože tím budeme soběstační, a bude minimalizovaná závislost na zahraničních dodavatelích. S tím souvisí transfer know-how = předání znalostí i příslušné dokumentace pro výrobu komponent, které souvisejí s budoucí nezávislostí na jakýchkoliv zahraničních dodavatelích.
  • Za třetí, pořizovací cena je důležitá, ale zdaleka nemůže být jediným výběrovým kritériem. Je třeba brát v úvahu klady a zápory v průběhu celého provozního života, nejen období výstavby.

Neexistující důvod

Máme velkou výhodu, na kterou se zapomíná – všech šest našich provozovaných bloků jsme si postavili sami. Koupili jsme projekt ruského jaderného ostrova, Energoprojekt Praha jej přizpůsobil pro naše stavební firmy a průmysl a integroval s turbínovým ostrovem, který byl zcela českým projektem a dodávkou. Dnes máme šanci si podobný postup zopakovat.

I dnes většinu zařízení – včetně systému kontroly a řízení, který bývá zmiňován jako důvod, jenž vede některé služby k obavám, že jeho prostřednictvím by někdo dálkově mohl naši elektrárnu ovládat – jsme schopní vyrobit a programovat sami v ZAT Příbram. Tím uváděný důvod padá. Turbínový ostrov by byl zcela dodán plzeňskou Doosan Škoda Power, řízení a koordinace výstavby jaderného ostrova Škodou JS, celou stavební část by zajistily naše stavební firmy.

Realizace by byla komplikovanější, protože náš průmysl značně utrpěl divokou privatizací, ale jde o variantu, o které zatím nikdo neuvažuje, protože ti, kdo hodlají rozhodovat, u výstavby našich předcházejících jaderných bloků nebyli, náš průmysl podceňují, nebo i hanobí.

Rád bych podotkl, že i dnes většinu zařízení – včetně systému kontroly a řízení, který bývá zmiňován jako důvod, jenž vede některé služby k obavám, že jeho prostřednictvím by někdo dálkově mohl naši elektrárnu ovládat – jsme schopní vyrobit a programovat sami v ZAT Příbram. Tím uváděný důvod padá. Turbínový ostrov by byl zcela dodán plzeňskou Doosan Škoda Power, řízení a koordinace výstavby jaderného ostrova Škodou JS, celou stavební část by zajistily naše stavební firmy.

Máme ale i další podniky, které by se rády zapojily. Kvalifikovaná práce pro naše lidi – kdo chce přijít s variantou pro ČR lepší? Problém této varianty, která některé ideology mezi politiky dráždí, je, že vychází z následujícího faktu – nejlepší projekt jaderného ostrova v současnosti na trhu a nejvhodnější pro Česko je z dílny petrohradského Atomenergoprojektu. Prostudoval jsem a porovnal projekty potenciálních uchazečů. Mezi specialisty z oboru máme otázku prodiskutovanou.

Neocenitelná výhoda

Představitelé jiných evropských demokratických zemí (Maďarsko, Finsko) uvažují racionálně, bez ideologických předpojatostí. Vybrali si rovněž petrohradský projekt z praktických technických důvodů. Velkou, neocenitelnou výhodou pro našeho provozovatele by bylo, že jde o možnost celoživotního sdílení provozních zkušeností s jejich identickými bloky. Uváděná pořizovací cena je 160 miliard korun za jeden blok.

Velkou, neocenitelnou výhodou pro našeho provozovatele by bylo, že jde o možnost celoživotního sdílení provozních zkušeností s jejich identickými bloky. Uváděná pořizovací cena je 160 miliard korun za jeden blok.

Kdybych měl právo rozhodovací, udělal bych vše, aby tyto peníze zůstaly z větší části doma – ve firmách, které tu platí daně, které přinesou kvalifikovanou práci našim lidem, rovněž zde platícím daně a živícím své rodiny. Nikdo se dosud nepokusil jednat o koupi „jen“ projektu jaderného ostrova a pustit se do práce vlastními silami. Jeho koupě by přišla odhadem na pět až šest miliard korun.

Pro takový scénář, ve prospěch českého průmyslu, jsem se už snažil konat osvětu i mezi některými parlamentními politiky před vypsáním minulého tendru zhruba před sedmi lety. V jednom případě se mi (v parlamentu) dostalo překvapivé otázky: „A jaké fíčko z toho budu mít já?“ Zřejmě pokud bude hlavním dodavatelem někdo z vhodného zahraničí, lze nějaké to „fíčko“ očekávat.

Vytlačení tuzemských podniků

Pustit se do práce vlastními silami vyžaduje sebedůvěru, zodpovědnost i sílu k překonávání překážek. Je pohodlnější přenést zodpovědnost na zahraničního dodavatele. Částka 160 miliard je dost velká, mnozí si na ni dělají zálusk a nebudou šetřit silami, aby se k ní dostali a vytlačili z trhu i tuzemské podniky. K tomu lze najmout profesionální propagandisty, kteří budou vystupovat jako nevládní organizace, jež budou šířit informace o negativech spolupráce s Ruskou federací.

Částka 160 miliard je dost velká, mnozí si na ni dělají zálusk a nebudou šetřit silami, aby se k ní dostali a vytlačili z trhu i tuzemské podniky. K tomu lze najmout profesionální propagandisty, kteří budou vystupovat jako nevládní organizace, jež budou šířit informace o negativech spolupráce s Ruskou federací.

Stačí investovat trochu peněz. Lze také získat několik senátorů a poslanců, kteří se chtějí zviditelnit například před dalšími volbami. A stokrát opakovaná lež se stane pravdou i módou ji bez rozmyslu opakovat. Rusové vynikají kromě kosmické techniky i v jaderné energetice. Mám mezi Američany řadu přátel, nejen z období svého působení u Westinghouse, jenže jsem především český patriot a nebudu tvrdit, že jejich projekt je lepší než petrohradský.

V aktualizované Státní energetické koncepci se uvažuje o postupné výstavbě několika bloků potřebných pro náhradu uhelných elektráren. Tyto bloky musejí být stejné kvůli synergickým efektům jak ve výstavbě, tak v provozu – stejné náhradní díly, stejné jaderné palivo, stejná podpůrná pracoviště ÚJV Řež, Ústav aplikované mechaniky, výrobní a servisní podniky, vysoké školy…

A svým studentům bych přál, aby mohli vyrůst při náročné práci ve vynikající, světem uznávané specialisty. Půjde tedy i o strategické státnické rozhodnutí, jak oživit, nebo zcela zahubit náš jaderně energetický průmysl.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...