Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

O rovnostářství aneb Jak (ne)měřit kvalitu vysokých škol

O kvalitě českých VŠ a jejich fakult máme jen kusé informace – i proto zůstává jejich financování rovnostářské. To zase nemotivuje ke kvalitě. A málo peněz pro kvalitnější pracoviště vede k tomu, že těch špičkových máme poskrovnu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

11. 8. 2014 9:05
Moc hezký článek,

Moc hezký článek, který bohužel mě i mnoha ostatním unikl, protože sem - na rozdíl od staré ČP - moc často nechodíme. Rozpačitý přechod webu některé odradil a jiní prostě zapomněli.

0 0
možnosti

Lovci_Snu

21. 7. 2014 11:58
cizí jazyk x odbornost

"Na jedné se dominantně učí anglicky a v dalších světových jazycích"

To, že někdo mluví cízím jazykem či v něm přednáší na VŠ, ještě samo o sobě neznamená vysokou odbornost předmětu. Znamená to jisté jazykové vybavení, možná pevnou vůli, možná pobyt mluvčího v zahraničí. Neboli: i v angličtině se plácají hlouposti.

0 0
možnosti

Jiri Janecek

20. 7. 2014 22:14
Ach jo, zase to prokleté socialistické rovnostářství...

... to může za všechno... Zopakuju to co vždy - je lepší když z 30 žáků zvládnou všichni v Cooperově testu 2400 m než když pět nejlepších uběhne 4800 a zbytek jen 1600 m...

Jednou, až budu bohatý, tak si pořídím statek a budu chovat krávy, prasata, králíky a včely... A podle plochy pastvin, luk, polí a dostupnosti krmiva si nějak spočítám, kolik krav budu mít... A taky nějak odhadnu, kolik prodám mléka, kolik ho zpracuju a kolik si mohu dovolit masného skotu... Taky vezmu do úvahy, kolik najdu v okolí spolehlivých lidských pracovních zdrojů, jaké mám podmínky, stroje etc etc... Stavět hospodářství na tom, jestli dát dojivosti váhu 15 % a tučnosti mléka 7 % nebo naopak a snažit se to narvat na společnou  škálu s přírůstkem selat a odolností králiků vůči mixomatoze, je podle mne blbost... A vo tom to je....

Prostě mi přijde, že pan Munich věnuje spoustu úsilí korekcím druhého řádu, aniž by si nějak všimnul, že ten příspěvek prvního řádu jaksi není vůbec.

0 0
možnosti

Smartmark

21. 7. 2014 6:54
Re: Ach jo, zase to prokleté socialistické rovnostářství...

Zajímavý pohled. Jiste, je treba se podivat jak se posune cely peloton ne jen hledet na spici.

Problemem rovnostarstvi je, ze nedokaze rozpoznat dobreho trenera od spatneho, a jelikoz ho nerozpozna, nemůžeme ho ocenit. Oceneni trenera je zhusta vnitrnim soukromym dialogem trenera s vlastnim svedomim. Pokud vi, ze ma smysl aby to dělal dobre, a sam na dobe pracuje, je to skvělé. Menze takovy pocit mit nemusí, a I takovy trenera může trenovat vase dite. Tim, ze system nezohlednuje treneruv vykon, trener lehce ztrati motivaci, vyhori, a tak nejak pokracuje v praci.

Vzdelani neni lehce meritelne, my nevime, ze všichni zaci ubehnou 2400m. My víme, ze umi všichni tak nejak běhat, ale vzdalenost jim nemerime. Je fajn, ze bezec ani trener neni frustrovany, ze nedosahl cile, ale je problem, ze ani bezec ani trenera nikdy žádný objektivni cil neměl.

My nepestujeme bezce, kteri budou umet behat sakra rychle, a nechceme po trenerech, aby jejich ucenci bezeli rychle. My jim jen rikame, ze muzou trenov

0 0
možnosti