Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nový zvací dopis opakuje rok 1968. S vojsky NATO...

Jaký význam by mohla mít trvalá přítomnost cizích vojsk na územích devíti států východního bloku NATO, jejichž představitelé je pozvali v rozporu s historickou pamětí?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

12. 11. 2015 22:56
Moc zajímavý článek

Moc zajímavý článek a ještě zajímavější diskuze a lidé okolo Vás.

Potěšilo mne, že tomu, co nám soudružky učitelky v padesátých letech vtloukaly do hlavy, se konečně dostává uznání.

Pane Schneider, nechci Vám do toho mluvit, ale nemohl byste napsat něco o mandelince bramborové? Tenkrát jsme ji nazývali americkým broukem a dnešní mladí to neznají.

0 0
možnosti

J. Poděbradský

13. 11. 2015 7:32
Re: Moc zajímavý článek

ty soudružko učitelko, v padesátých letech byly do vzdušného prostoru ČR posílány ze BRD balony, které nesly v kontejnerech nejen protivládní tiskoviny a podobné věci, ale i mandelinku bramborovou. Záměrem bylo vyvolat neúrodu brambor a potravinovou krizi. Až na nátlak v OSN s tímto pokusem americká armáda přestala a to z důvodů narušování bezpečnosti letového provozu !! A neudělali to jen pro ČR, skutečností bylo, že se tyto balony "zatoulaly" i do Rakouska a nad Balt

0 0
možnosti

J. Poděbradský

12. 11. 2015 8:32
provokace

Celou dobu od 1990 jsou Rusove a Rusko provokovany rozsirovanim NATO, porusovani dohod a slibu, ponizovanim , organizovanim ruznych moznosti na rozbiti statu a jeho vykradenim az jim dosla trpelivost a prestali verit na nejakou oboustranou spolupraci za rovnopravnych podminek! Ted na EU a NATO kaslou a zarizuji se podle stare pravdy: VSECHNY VELKE VALKY PRISLI DO RUSKA ZE ZAPADU....

0 0
možnosti

J47i57b 28J86i36b

11. 11. 2015 19:01
Jak jsme byli zavlečeni do NATO

Výpověď předlistopadového disidenta a polistopadového vrcholného politika o tom, jakým způsobem se rozšiřovalo NATO do zemí tzv. Východního bloku:

.

https://www.youtube.com/watch?v=7wrR7Ft1o58

.

Případným pochybovačům bych rád připomněl, jak nejdříve Havel “usiloval“ o rozpuštění obou vojenských bloků a to jak NATO, tak také Varšavské smlouvy, ovšem ve chvíli kdy došlo k rozpuštění Varšavské smlouvy nejen že “zapomněl“ na tento svůj požadavek, ale naopak začal usilovat o rozšíření NATO o někdejší členy Varšavské smlouvy…

0 0
možnosti
Už je pozdě na obranu

Doplácí se na polovičatost, po roce 1989 měli být potrestáni všichni komunisté a zakázaná činnost komunistům a českým nacistům, kteří místo toho se vesele rozmnožují jak vlci v kůžích beránčích a pomáhaji ruským agentům, jimiž se tady jen hemží.

0 0
možnosti

J. Křivan

11. 11. 2015 21:21
Re: Už je pozdě na obranu

Pane JCCHu, buď jste příliš mladý nebo fanatik. Kdo by tak asi potrestal milion komunistů a jejich rodiny. Myslíte si, že lidové milice by v takovém případě jen pasivně přihlížely, komunistická armáda se strachy krčila v kasárnách a Veřejná a Státní bezpečnost se postavila proti tehdejšímu režimu. Nejspíš se Vám asi líbí co se děje na Ukrajině, ale jak to dopadne nikdo zatím neví. Rovněž Maďarsko, kde to v roce 1956 takhle zkusili nevypadá jako příklad hodný následování.

0 0
možnosti

11. 11. 2015 11:19
Dobrý článek

založený na faktech, který se nemůže líbit zdejším rusofobům. Těm bych jen doporučil si udělat takovou tabulku pro srovnání Rusko x Nato = USA a tam is zadat náklady na zbrojení, počty výzbroje, počty zahraničních základen a jejich početní obsazení a účast na válečných konfliktech s jejich výsledkem /tj. počty obětí, uprchlíků, lidí bez domova). Stačí sečíst a pak se podívat kdo vede agresívní politiku. S těmi vstupy do Nato, je to stejné jako se vznikem nových států osamostatněním ze států velkých. Bohužel nikdo se z těch osvícených politiků neobtěžoval zeptat na názor lidí v těch zemích žijící. Stačí jednoduchá otázka, zda někde chci být, či né a pak podle toho vstoupit nebo ne a také dle toho načmárat nové hranice toho nového státu. Bohužel nikdo se nepoučil z historie, viz vznik Československa, Izraele, Chorvatska, BaH, či Kosova. Nejnověji státy bývalého SSSR. Nejmarkantnější je to nynější UK. Umělý stát, který v historii neexistoval. Mnohonárodnostní slepenec z Ukrajinců, Poláků, Rusů, Rus

0 0
možnosti

Z. Meisner

11. 11. 2015 5:56
Schnider = pátá kolona IV cenové skupiny í

Pane Schnidere- přijetí tří pobaltských států byla především akceptace vůle tří států které již měli sovětů po zuby.

Ago Vilo, Estonec (21.8.68 z mého okna koukal na střelbu u budovy ÚV) řekl tehdy k ránu prorockou větu - budete je tu mít 20 let.

Tentýž Ago mi v únoru 90. povídá - je třeba do Nato. Dávno před před Havlem.

Estonci pane Schnidere totiž nejsou sráči.

0 0
možnosti

J. Křivan

11. 11. 2015 12:39
Re: Schnider = pátá kolona IV cenové skupiny í

Především jejich divize SS byly proslavené a "upřímná láska" k Židům.

0 0
možnosti

J92i64b 72J67i69b

10. 11. 2015 18:06
Jak bychom zbrojení NATO vnímali my? Být v pozici Ruska

Jak bychom asi vnímali řinčení zbraněmi NATO my, kdybychom byli v pozici Ruska???

.

Jak by se nám líbilo, kdybychom v dobré víře budování mírového soužití ve společném Evropském domě vyklidili své nárazníkové pásmo vykoupené krví cca 30mil. našich obyvatel a naše protistrana by místo naplnění příslibu rozpuštění obou vojenských paktů ten svůj nejen že nerozpustila, ale naopak ještě rozšířila o námi dobrovolně vyklizené území a na něm by začala masivně budovat vojenskou infrastrukturu neskrývaně orientovanou proti nám???

.

Zejména kdybychom měli historické zkušenosti s opakovaným napadením naší země ze západu a to jak Hitlerem, tak také Napoleónem???

.

O zavlečení do I. WW ani nemluvě…

0 0
možnosti

10. 11. 2015 16:53
V Putlerovu žoldu.

Já sice chápu svobodu slova v demokracii, ale vždy když čtu podobné žvásty, vzpomenu si na to, jak se dostal k moci Hitler.

Za pomocí úplně stejných polopravd a lží, jaké nám tu prezentuje p. Schneider. Jenom Ruský agent může srovnávat 99 bůhvíjakých dělníků a vládu vzešlou ze svobodných voleb. Jen agent FSB může pod krytím novináře psát nesmysly o našem vstupu do NATO.

P.S. Vedle okénka, do kterého píšu, svítí smutná zpráva, že zemřel Helmut Schmidt. Pro mně to byl chlap, který měl koule. Předseda vlády, který, když mu vlastní zemi opásali  "lidské řetězy" zorganizované KGB a STASI, tak vystoupil v telce a obhajoval nutnost umístění Pershingů. A prosadil je.

0 0
možnosti

10. 11. 2015 16:12
Zde je relevantní jen jedna otázka.

Názor většiny občanů zmíněných států. Žádná z politických stran u nás a ani naše vláda, žádný politik, ani prezident nemají od občanů mandát o něčem takovém samostatně rozhodovat. O takových a jim podobných t.zv. zvacích dopisech může rozhodovat jedině výsledek referenda k dané otázce. Rozhodovat musí zásadně většina občanů. V demokratickém státě není možno menšině, byť volené, dovolit rozhodování o všech občanech. Všichni občané  ji nevolili, nevolila je ani jejich většina.. To je nutno mít na paměti. Nelze na jedné straně prohlačovat ústavou vlastní stát za demokratický a dále dovolit toutéž ústavou existenci vlády menšiny nad většinou. To potom není ústava, ale paskvil.

0 0
možnosti
Re: Zde je relevantní jen jedna otázka.

Tak vážná otázka by se rozhodně měla řešit referendem. Nevýhodou je, že se veřejný prostor stane vulgárním, jako vždy, když jde o NATO vs. Rusko. Bez referenda to lze pohodlně hodit na vládu....

0 0
možnosti
Stokrát opakované co stává se čím?

Nebylo "jednání o nerozšiřování NATO" tak trochu o nás bez nás?

Navíc to bylo jinak: http://csis.org/publication/twq-myth-no-nato-enlargement-pledge-russia-spring-2009

Dokonce i Gorbačov tvrdí, že žádný takový slib nebyl: http://blisty.cz/art/75163.html

0 0
možnosti

J. Schneider

10. 11. 2015 12:17
Re: Stokrát opakované co stává se čím?

Jednání o nerozšiřování NATO probíhalo v době, kdy Havel s Vondrou ještě zastávali názor, že oba vojenské bloky by měly být rozpuštěny.

Gorbačov vloni pro Russia Beyond the Headlines řekl, že tématu rozšiřování NATO se tehdy (1990) vůbec nejednalo, že součástí dohod však byl závazek, že na území NDR nebudou přítomny žádné cizí armády ani zbraně hromadného ničení, že plány na rozšíření NATO se totiž objevily až v roce 1993, a že šlo o porušení ducha dohod podepsaných v souvislosti se znovuobnovením Německa.

George Kennan, jeden z největších politických myslitelů 20. století, autor strategie zadržování, o rozšiřování NATO napsal, že to je chyba, že to vyprovokuje Rusy, kteří to budou brát jako provokaci.

Exministr obrany Spojených států Robert Gates ve své životopisné knize napsal, že přijetí tří pobaltských států do NATO byla veliká protiruská provokace a že to byl zcela zbytečný tah, který jenom zkomplikoval mezinárodní situaci.

0 0
možnosti