Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nový trend podle profesora Zubova: Propaganda jen dává možnosti

Ruský historik a politolog Andrej Borisovič Zubov – ikona protiruské propagandy u nás – v rozhovoru pro internetový deník Neovlivni.cz kritizuje Kreml, ale současně odkazuje protiruskou propagandu u nás do prehistorických mezí, kam se svým, ve studené válce zamrzlým myšlením patří.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

30. 12. 2015 18:33
Běsnící protiruská propaganda (??)

Článek s panem Zubovem na „neovlini.cz“ je opravdu vynikající. Už jen proto, že popisuje současné Rusko pohledem vzdělaného Rusa. Každý by si ho měl přečíst, než začne číst tento článek Jana Schneidera.

(1) Nejprve si dovolím nesouhlasit s tvrzením pana Zubova, že: "...DOBA PROPAGANDY JE ZA NÁMI". Odůvodňuje to tím, že si můžeme vybrat z různých možností informačních kanálů. Zároveň však uvádí, že (v Rusku): "... většina sleduje ty hrozné propagandistické kanály z vlastní vůle." Je dále zřejmé, že Putin financuje různé "fabriky trollů" a propagandistické servery v zahraničí. A "ta černá propaganda proniká do mozků lidí na Západě i v naší zemi (Rusku)". ERGO: PROPAGANDA (bohužel) FUNGUJE. A nic na tom nezmění počet informačních kanálů. Podle mého názoru zde bohužel stále platí: STOKRÁT OPAKOVANÁ (kremelská) LEŽ SE MŮŽE STÁT "PRAVDOU" v myslích neinformovaných (a nedůvěřivých) lidí. Zde Putin využívá vlastnosti demokratického světa, kde obyvatelstvo všemu bezhlavě nevěří a (správně) pochybuje o všem, co slyší. Jak to

0 0
možnosti

30. 12. 2015 18:34
Re: Běsnící protiruská propaganda (??)

Jak to má Putin v Rusku lehké. Jeho obyvatelstvo má v genech "zakódováno": "Chceš-li přežít, musíš Kremlu věřit". Snad za to můžou ty desetiletí trvající hrozné pogromy a demagogie.

(2) Největší "perla" tohoto článku Jana Schneidera je závěrečná věta. Naznačuje v ní existenci protiruské propagandistické organizace. Jestliže Putin nepřestane s ruskou (trollí) propagandou, zřejmě jednou vznikne. V současné době (jak já to cítím) neexistuje a už jen ten pojem (protiruská propaganda) JE NESMYSL. Správně by se mělo říkat spíše REAKCE NA RUSKOU PROPAGANDU (jak známo akce vyvolává reakci), která využívá (oprávněných) stereotypů a (mnohdy s úsměvem) reaguje na politické a vojenské akce současného kremelského vedení.

0 0
možnosti
To, co říká Zubov

o preferování jistých informačních kanálů Rusy, se podobně děje i u nás. Myslím si, že tu žádná propaganda cíleně financovaná nějakou tajuplnou skupinou není, ale že média jen plní to, co dělají všechny podnikatelské subjekty - dodávají požadované zboží (služby). Jako každá jiná země / národ i my máme své specifické historické zkušenosti a obyčeje a proto máme i své specifické informační požadavky. Politici dělají to samé - poslanecké platy a další prebendy jsou jejich zisky a tak říkají do médií to, co voliči od nich očekávají. Ve výsledku pro shora uvedené jsme občas bruselštější než Brusel, západnější než Západ, z ateistů (s vánočními stromky a Ježíšky) najednou křesťany...

0 0
možnosti

B. Rudolf

30. 12. 2015 17:25
což taklhle pár odkazů

Pan Schneider píše o protiruské propagandě, ale neříká, které konkrétní zdroje má na mysli. Já osobně jsem si všiml určitých nevyvážeností v mainstreamových médiích. Ale nikdy jsem ji nechápal jako protiruskou propagandu. Proto by bylo fajn, kdyby pan Schneider uvedl pár příkladů (odkazů) a na nich vysvětlil, v čem vidí protiruskou propagandu.

0 0
možnosti

30. 12. 2015 20:45
Re: což taklhle pár odkazů

Chcete pár příkladů, pane Rudolfe? Pak si najděte třeba hesla Petra Procházková, Luboš Palata nebo Jaromír Štětina. A můžete začít například se "slavným" oslavným celostránkovým rozhovorem zmíněné Petry Procházkové (v Lidovkách) s tehdejším velitelem čečenských teroristů Šamilem Basajevem, psaným zcela v duchu hesla "Nepřítel mého nepřítele je mým přítelem". V Americe by za něj dávno seděla ve věznici pro teroristy a jejich pomahače ́na Guantanámu, v Česku však své antiruské výlevy bez zábran a za tučné honoráře publikuje dál.

0 0
možnosti