Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nový šéf zahraničí: Jakub Kulhánek, věčný náměstek ministrů

Prezident Miloš Zeman se na zámku v Lánech setkal s kandidátem na ministra zahraničí Jakubem Kulhánkem. foto: Oficiální twitterový účet Jiřího Ovčáčka

Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) byl náměstkem Martina Stropnického na obraně, Lubomíra Zaorálka na ministerstvu zahraničí a nyní Jana Hamáčka na vnitru. Do voleb zbývá jen půl roku, a pokud Kulhánek v případné vládě premiéra Ivana Bartoše bude chtít získat nějaký post náměstka, bude muset včas hlásat pokrokovou agendu.
  13:57

Rodí se český Sir Humphrey?

Prezident Miloš Zeman po více než ročním urputném tlaku na předsedu ČSSD Jana Hamáčka dosáhl toho, že byl odvolán ministr zahraničí Tomáš Petříček. Ten po 3,5 letech ministrování může pokračovat v hlavní činnosti, kterou dříve vykonával – nosit svému stvořiteli tašku. Sluncem Petříčka byl dlouhá léta silný hráč pražské ČSSD a poslanec Evropského parlamentu v letech 2014 až 2019 Miroslav Poche. Oba naskočili na levicově-liberální vlnu a stali se hvězdami nejen bruselských, ale i českých pokrokářů.

Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek by se mohl strejdovi Milošovi zamlouvat, protože pracoval pro čínský konglomerát CEFC, jehož někdejší šéf Jie Ťien-Ming – toho času nezvěstný – už není veden jako poradce českého prezidenta

Ti teď budou za Petříčka krvácet, psát petice a burcovat aktivisty po celém světě, aby se v tradičních médiích, ale zejména na Facebooku a Twitteru, zastali údajně nejlepšího českého ministra zahraničí všech dob. Novým šéfem zahraničí se stane sociální demokrat Jakub Kulhánek, věčný náměstek ministrů – tento post vykonával na obraně pod Martinem Stropnickým, Lubomírem Zaorálkem na ministerstvu zahraničí a nyní pod Hamáčkem na vnitru.

Zlé jazyky tvrdí, že Kulhánek vnitro od října 2018 prakticky řídil, protože se šéf ČSSD musel často věnovat jiným záležitostem. Kdo bude prakticky dirigovat resort zahraničí, je také otázkou. Před několika dny tu totiž byl do postu politického náměstka jmenován Pavel Jaroš, údajně šedá eminence ČSSD. Nový ministr zahraničí Kulhánek by se mohl strejdovi Milošovi zamlouvat, protože pracoval pro čínský konglomerát CEFC, jehož někdejší šéf Jie Ťien-Ming – toho času nezvěstný – už není veden jako poradce českého prezidenta.

Jenže CEFC byl tenkrát sluncem i pro tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku, jemuž Kulhánek rovněž radil. Jak se v novém postu tento nesmírně chytrý a vzdělaný úředník předvede, ukáže čas. Do voleb ale zbývá jen půl roku, a pokud Kulhánek ve vládě premiéra Ivana Bartoše bude chtít získat nějaký post náměstka (třeba pod budoucím ministrem zahraničí Zdeňkem Hřibem), bude muset včas hlásat pokrokovou agendu, jako je podpora nelegální migrace, tažení proti Rosatomu či Sputniku V. A to se Hradu líbit nebude.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...