Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nový jaderný zdroj je nezbytný

Rozhodnutí o výstavbě nového jaderného zdroje se nemělo odkládat. „Nejen že se rozpadne dodavatelský průmysl budovaný 50 let, ale pravděpodobně to postihne i vysoké školství,“ píší František Hezoučký a František Janouch. A přidávají i další důvody.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

25. 3. 2015 17:50
za 20 let bude nový jaderný zdroj ZBYTNÝ

Jaderná energetika založená na tlakovodních reaktorech, o které se v článku hovoří, je technologie stará cirka 50 let. Kromě aktivní zóny jejíž  komponenty v ČR nikdo vyvinout a vyrobit neumí , neobsahuje žádné technologie které by byly nad úrovní ostatních technických oborů.

Argument ztráty znalosti je relevantní asi tak jako přání vystavět továrnu na katodové televizory nebo telefonní ústředny pro pevné linky. Kapacitu jejich výroby a znalosti jsme přeci v ČSSR budovali také 50 let a katodové televizory i pevná telefonní síť sloužili dobře a spolehlivě. Ve srovnání s novými technologiemi mají mají některé nedostatky, ale ty jsou přeci dostatečně kompenzovány tím, že to s nimi umíme a umíme je vyrábět..........

0 0
možnosti
AS

A. Stiess

24. 3. 2015 13:14
díky za článek

Obávám se, že vysoké školství v této oblasti již je zdecimováno. V "jádru" pracuje generace 55-65 let (autor by jistě mohl jména doplnit) a za nimi je mezera. Proto i ubývají odborníci na univerzitách. Z důvodů útoků na jádro, které zde byly několik desítek let, se noví studenti neženou, možnosti habilitací zmizely. Navíc politická předpojatost posledních let vůči všemu co je ruské, viz i diskuse níže, také nepomáhá. Holt budeme národ politologů a kulturních antropologů.

0 0
možnosti
JP

24. 3. 2015 16:04
souhlasím, pane Stiessi, máte pravdu ...

Jen bych doplnil, že ta předpojatost vůči ruskému je dána chováním Ruska v poslední době. Protiukrajinskou agresi snad není třeba rozebírat. Jistě jste postřehnul ruské vyhrožování Dánsku jadernými zbraněmi, atd. atd. atd. Rusko se samo mění z partnera v nevyzpytatelného soupeře, před nímž je třeba se mít na pozoru. Všichni by byli spokojeni, kdyby se Rusko chovalo jako normnální stát a neohrožovalo své okolí. Všichni by rádi s Ruskem spolupracovali. Ale proč se Rusko staví do této pozice ? Proč vyhrožuje pobaltí ?

0 0
možnosti
JP

24. 3. 2015 9:36
o matení ministra Mládka

Nedávno jsem četl článek s titulkem "Ministr Mládek chce, aby Česko bylo nezávislé ve výrobě energetického uranu". "Hmmm, to je od něj chvályhodné", povídám si. Jenže pak jsem se dočetl, že jak stavba, tak provoz rafinerie by byl závislý na Rusku. No tak než to, tak radši ty tyče kupujme ze západu.

0 0
možnosti
VN

24. 3. 2015 11:31
Bez Rusů tu výrobnu nepostavíme.

Místo toho, abychom byli vděční, že nám jsou ochotní předat technologie, které od nikoho jiného nedostaneme, budem camrat, že je od Rusů...

Prostě - buď bude ruská, nebo nebude vůbec.

0 0
možnosti
JP

J. Poděbradský

24. 3. 2015 7:59
ach jo, odborníci

takže abychom zachovali dodavatelsko-odběratelské vazby, tak budeme stavět jeden jaderny zdroj za druhým ať to stojí co to stojí.....???

0 0
možnosti
KP
to je sice hezké

ale nejprve je třeba říci, zda máme dostatek jaderného paliva a ochoty jej těžit tak, aby nový jaderný zdroj byl opravdu zárukou energetické bezpečnosti. To v článku příznačně chybí. Udržení vědeckých kapacit je možné i bez nového velkého zdroje u nás. To by vše-evropské vlády namísto záchranných akcí ekonomik litím peněz či neefektivní záchrany planety před CO2 musely peníze přesměrovat do velkých vědecko-technických projektů, které by nám v budoucnu něco přinesly a zajistily nám technologický náskok tak, jak to bylo doposud obvyklé. V jaderné energetice je tu např. prostor pro přepracování vyhořelého paliva a znovu použití. To by bylo perspektivní, protože takového paliva je po celém světě spousta. USA či SSSR taky musely vynaložit spoustu prvotního úsilí na to, aby vůbec jaderné elektrárny mohly existovat.

0 0
možnosti
VN

24. 3. 2015 11:23
V tom jsou nejdál Rusové - a to bude poloticky

neprůchodné. Viz výše...

0 0
možnosti