Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Nikdy neříkej termíny. A už vůbec ne u tunelu Blanka.

USA

  18:46
Andrej Babiš je na návštěvě USA, kde v rámci pobytu v New Yorku plánuje i setkání s jeho exstarostou Michaelem Bloombergem. Šéf hnutí ANO, které vyslalo do čela Prahy Adrianu Krnáčovou, by se ho mohl zeptat, zda by nenavštívil i hlavní město Česka. Mohl by poradit, co dělat s tunelem Blanka.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová má problém s tunelem Blanka. foto: Montáž Richard CortésČeská pozice

Anglický deník The Sunday Times předminulý týden přinesl článek o zajímavém nápadu britských konzervativců. Strana, která do svých řad hledá interesantní osobnosti, údajně přesvědčuje bývalého úspěšného primátora New Yorku, miliardáře a mediálního magnáta Michaela Bloomberga, aby v roce 2016 kandidoval na post starosty Londýna.

Zato charismatický a populární Boris Johnson, současný starosta Londýna, jenž se narodil v New Yorku, je britskými novináři a politickými analytiky považován za budoucího předsedu Konzervativní strany, kterou dnes vede premiér David Cameron.

Boj o peníze

Český vicepremiér Andrej Babiš je tento týden na návštěvě USA, kde v rámci pobytu v New Yorku údajně plánuje i setkání s Bloombergem. Při rozhovoru by se šéf hnutí ANO, které vyslalo do čela Prahy Adrianu Krnáčovou, mohl zeptat exstarosty, zda by kromě Londýna nenavštívil i hlavní město České republiky. Bloomberg by se mohl seznámit s problematikou tunelu Blanka a poradit, co s ní.

I novému vedení Prahy musí být jasné, že podniky, z nichž některým kvůli nezaplaceným fakturám hrozí možná i bankrot, ze stavby tunelu Blanka neodejdou, dokud nedostanou svoje peníze

Vedení metropole by tuto kauzu rádo a rychle vyřešilo, jenže dobrá vůle nestačí a pronášení neuvěřitelných výroků do médií je staví do tragikomické situace. Není možné nejdříve prohlásit, že dodavatelské firmy už nedostanou ani korunu, ale o týden později si plácnout s ČKD Praha DIZ, aby vyměnila vadné kabely, vystavila městu faktury a pak se prý uvidí, co se proplatí, a co nikoli. A když se nakonec nedohodnou, pak se obě strany obrátí k arbitrážnímu soudu.

Dodejme, že hlavní město loni v arbitráži ohledně tunelu Blanka neuspělo (spor o třikrát předražený Trojský most). Prohru dokonce tehdejší primátor Tomáš Hudeček přivítal a Praha zaplatila Metrostavu stamiliony. I novému vedení města musí být jasné, že podniky, z nichž některým kvůli nezaplaceným fakturám hrozí možná i bankrot, ze stavby neodejdou, dokud nedostanou svoje peníze.

Jako Krym

Pak máme problém s termíny otevření tunelu. Primátorka Krnáčová po jednání s firmami prohlásila, že Blanka by mohla být otevřena v polovině září. Má štěstí, že použila podmíněnou větu. Poradce, který jí doporučil oznámit jakýkoliv termín, byť v podmíněné formě, už by Krnáčové radit nadále neměl.

Ukrajinský ministr obrany po nástupu do postu řekl, že chce brzy dobýt Krym. Všichni věděli, že se to v jejich životě určitě nestane. Snad jednou. Něco takového čeká Pražany s tunelem Blanka. Jednou se otevře.

V případech, kdy v nějaké složité konstrukci existuje mnoho předem nepředvídatelných faktorů vyvíjejících se v čase, je zlatým pravidlem pro odpovědnou osobu, ať jde o vědce, vojáka, či politika, nikdy neříkat termíny. Co se stane, když se kolem kabelů objeví další problém nebo když přece jen dojde na arbitráž s ČKD Praha DIZ? Jednání rozhodčího soudu obvykle netrvají týdny, ale měsíce. A září už je za necelých pět měsíců! Že by na magistrátu neměli kalendáře?

Výroky vrcholných úředníků pražského magistrátu kolem tunelu Blanka silně připomínají památné prohlášení ukrajinského ministra obrany, který po svém nástupu řekl, že chce brzy dobýt Krym. Všichni, kteří toto předsevzetí slyšeli, věděli, že se to v jejich životě určitě nestane. Snad jednou, říkali si asi. Něco takového čeká Pražany s tunelem Blanka. Jednou se otevře.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...