Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nevídaně štědrý plán maďarské vlády podporuje rodiny

Kritici politiky maďarského premiéra Viktora Orbána očekávali, že pár měsíců před volbami do Evropského parlamentu bude vláda v kampani opět strašit zejména muslimskými migranty a terorismem. Jenže Orbán zjistil, že migrační vlna do EU loni výrazně opadla, proto hledal nové téma a vyrukoval s nápadem podpůrného programu pro rodiny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I. Patta 677

24. 2. 2019 8:13
To Jan Skřivan.

Už jsem zareagoval přímo. Můj dopis šel via velvyslanectví Maďarska odboru vládního úřadu zabývajícího se rodinnou politikou. Z dopisu vyjímám: pouhé finanční dotování rodin s dětmi zvýší porodnost jen krátkodobě. Výsledek bude stejný jako v 70. letech minulého století v Československu. Porodnost se v Maďarsku rychle zvýší, ale stejně rychle klesne. Do deseti let začnou Maďaři zase vymírat, stejně jako od roku 1982 vymírá obyvatelstvo Československa, resp. od roku 1993 obyvatelstvo České republiky.

Stručně je možno změny v daňové oblasti označit za přechod od sociálních dávek k odečtu 50 % nákladů spojených s výchovou dítěte z daňového základu. V oblasti starobních důchodů se jedná o přechod od falešné zásluhovosti (výpočet výše důchodů z peněz vyplacených na důchody rodičů), k zásluhovosti reálné. Zásluhovosti respektující fakt, že starobní důchody v mezigeneračně financovaném systému jsou přímo financovány z daní střední generace.

Jen doufám, že dopis nedostane k vyřízení odborník typu mís

0 0
možnosti

I. Patta 677

24. 2. 2019 8:14
Re: To Jan Skřivan II

Jen doufám, že dopis nedostane k vyřízení odborník typu místopředsedy důchodové komise pro spravedlivé důchody. Odborníka, který ani nedokáže odpovědět na jednoduchou otázku: Co je to starobní důchod?

0 0
možnosti

J. Křivan

22. 2. 2019 15:34
Ano, plán se mně líbí ale...

Jak se vyrovnat s tím aby z dětí nebyla jen výnosná živnost, jak ukazuje praxe u nás. Už se těším na příspěvek I. Patta. který se tím profesně zabývá.

0 0
možnosti

22. 2. 2019 9:31
A čo nato švédska ministerka?

Autor TASR

14. februára 2019 16:57

Budapešť 14. februára (TASR) - Švédska ministerka sociálnych vecí Annika Strandhällová na Twitteri ostro kritizovala maďarský vládny akčný program na podporu rodiny, ktorý v nedeľu avizoval premiér Viktor Orbán, uviedol vo štvrtok spravodajský server magyarnarancs.hu.

"To, čo sa deje v Maďarsku, je alarmujúce. Orbán teraz chce, aby sa rodilo viac 'pravých' maďarských detí," napísala švédska politička, podľa ktorej Orbánove opatrenie pripomína 30. roky minulého storočia, ale zároveň takáto pravicovo-populistická politika spochybňuje aj nezávislosť, za ktorú ženy bojovali.

0 0
možnosti

21. 2. 2019 18:29
Pro Maďarsko rozumné populační řešení

Orbánovci nejsou hlupáci a proto mají u občanů značnou podporu. Sice tamní levici a liberálům se to nelibí.

0 0
možnosti