Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nevídaně štědrý plán maďarské vlády podporuje rodiny

  17:39
Kritici politiky maďarského premiéra Viktora Orbána očekávali, že pár měsíců před volbami do Evropského parlamentu bude vláda v kampani opět strašit zejména muslimskými migranty a terorismem. Jenže Orbán zjistil, že migrační vlna do EU loni výrazně opadla, proto hledal nové téma a vyrukoval s nápadem podpůrného programu pro rodiny.

Vládce země i hlava rodiny. Viktor Orbán se nechal vyfotografovat při obědě se svou rodinou. foto: Reuters

Někteří redaktoři mě poprosili, zda bych nepopsal originální a nevídaně štědrý plán maďarské vlády na podporu rodin, který v neděli 10. února oznámil premiér Viktor Orbán (55) v rámci výročního projevu o stavu země. Vláda koalice stran Fidesz a křesťanských demokratů již od roku 2010 drží v parlamentu ústavní většinu, což jí umožňuje své představy velmi rychle přetavit do zákonů.

Nebude tomu zřejmě jinak ani v případě nové strategie pro podporu mladých rodin s dětmi, o níž na titulní straně informoval i deník evropských finančních kruhů Financial Times. „V Evropě se rodí méně a méně dětí. Odpověď Západu je přistěhovalectví. Za každé chybějící dítě přijde nové a čísla budou zase v pořádku. My ale o čísla nestojíme, my potřebujeme maďarské děti,“ prohlásil premiér, který má s manželkou Anikó Lévaiovou pět potomků.

Od začátku roku 2020

Kritici Orbánovy politiky očekávali, že pár měsíců před volbami do Evropského parlamentu bude vláda v kampani opět strašit zejména muslimskými migranty a terorismem. Jenže i Orbán ještě včas zjistil, že migrační vlna do Evropské unie loni výrazně opadla, proto hledal nové téma a vyrukoval s nápadem podpůrného programu pro rodiny, což mu nejspíše pomůže vyhrát nejen letošní evropské volby, ale i parlamentní volby na jaře 2022.

Vícebodový plán, který naplno začne fungovat až od začátku roku 2020, by se dal shrnout do jedné věty: mladý pár, který se rozhodne mít tři nebo více dětí a pořídí si byt a auto, může díky státnímu programu ušetřit v přepočtu celkem až tři miliony korun

Vícebodový plán, který naplno začne fungovat až od začátku roku 2020, by se dal shrnout do jedné věty: mladý pár, který se rozhodne mít tři nebo více dětí a pořídí si byt a auto, může díky státnímu programu ušetřit v přepočtu celkem až tři miliony korun. A teď podrobně.

Každá žena pod 40 let po uzavření manželství může získat výhodnou půjčku zhruba ve výši 800 tisíc korun. Po narození prvního dítěte se splácení úvěru pozastaví na tři roky. Narodí-li se druhý potomek, splácení se opět zastaví na tři roky a třetina jistiny úvěru se automaticky škrtne. Pokud se narodí i třetí dítě, rodina už nebude muset splácet nic.

Dále bude možné získat hypotéku na byt s výhodným úrokem. V případě narození druhého dítěte stát uhradí z hypotéky se státem dotovaným úrokem rovnou 80 tisíc korun, narodí-li se třetí, jistina se sníží o 320 tisíc korun. Po narození dalších dětí se výše hypotéky sníží pokaždé o 80 tisíc korun. Všechny ženy, které porodily a vychovaly čtyři děti, budou do konce života osvobozeny od placení daně z příjmu.

Až za pár let

Zavede se i program na pořízení aut s více než sedmi sedadly pro větší rodiny, a to ve formě státní podpory zhruba ve výši 200 tisíc korun. Pokud matka ještě splácí úvěr, který si dříve vzala na studium, stát postupně převezme splácení. Vláda chce do roku 2022 vytvořit 21 tisíc nových míst v jeslích, což umožní matkám vrátit se do zaměstnání rychleji. Zajímavý je i poslední bod plánu na podporu rodin: babička či dědeček může jít na „rodičovskou dovolenou“, pokud si to budou přát rodiče dítěte.

Zda Orbánův nový plán, který vzbudil pozornost prakticky v celé Evropě, pomůže v Maďarsku zvýšit porodnost, se uvidí až za pár let. Bude zajímavé sledovat, kdo z českých politiků s něčím podobným přijde.

Průzkumy veřejného mínění potvrzují, že program na podporu rodin se líbí téměř třem čtvrtinám dotázaných. Ve státním rozpočtu na jeho uskutečnění je pro letošní rok vyčleněno zhruba šest miliard korun, na rok 2020 už třináct. Zda Orbánův nový plán, který vzbudil pozornost prakticky v celé Evropě, pomůže v Maďarsku zvýšit porodnost, se uvidí až za pár let. Bude zajímavé sledovat, kdo z českých politiků s něčím podobným přijde.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...