Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Nevídaná dominance lidí ČSSD v čele hlavních státních úřadů

  18:11
Z hlediska mocenských pozic v horizontu přesahujícím jedno volební období na vládní koalici vydělala ČSSD. Pozici lidovců není jednoduché popsat, ale jsou na tom lépe než při vstupu do koalice. Poraženým je hnutí ANO. Ať vyhraje letošní říjnové volby kdokoli, stát budou ještě dlouho ovládat lidé dosazení ČSSD.

Krajská konference ČSSD Moravskoslezského kraje, 9. února v Petřvaldě na Karvinsku. foto: ČTK

Do sněmovních voleb zbývá ještě více než sedm měsíců, ale už dnes se vedou vášnivé diskuse, jak bude vypadat budoucí koaliční vláda. Nehodlám přispět do těchto spekulací, ale spíše se podívat, kdo na současné koalici vydělal a kdo prodělal.

Díváme-li se na takovou bilanci prizmatem mocenských pozic v horizontu přesahujícím jedno volební období (mám na mysli roky 2017 až 2021), jednoznačným vítězem je ČSSD. Pozici lidovců není jednoduché popsat, ale jsou na tom lépe než v době, kdy do koalice vstoupili. Absolutním poraženým je hnutí ANO, které v koalici nebylo schopno zabránit spolupráci lidovců a sociálních demokratů, která fungovala a funguje a bude fungovat s fantastickou efektivitou.

Sobotkova mravenčí práce

Výsledkem je nevídaná dominance lidí ČSSD v čele hlavních státních úřadů, což znamená, že je prakticky úplně jedno, kdo vyhraje říjnové volby a kdo bude premiérem, stát budou ještě dlouho ovládat lidé dosazení sociální demokracií. Na to sází zřejmě i finančníci a podnikatelé, kteří jsou s touto stranou spojováni.

Bohuslav Sobotka systematickou a mravenčí prací, pomocí dobře organizované armády poradců a s asistencí lidovců dokázal to, co se nepodařilo ani premiérům jako Václav Klaus či Miloš Zeman

Bohuslav Sobotka systematickou a mravenčí prací, pomocí dobře organizované armády poradců a s asistencí lidovců dokázal to, co se nepodařilo ani premiérům jako Václav Klaus či Miloš Zeman. Pozice, které získalo ANO či lidovci, jsou proti tomu zanedbatelné. Podívejme se jen na hlavní úřady, které ČSSD kontroluje a z velké části bude ovládat i po roce 2021.

Bezpečnostní informační služba; Policie ČR včetně mocné Národní centrály proti organizovanému zločinu, která vznikla po skandální reorganizaci policie; Generální inspekce bezpečnostních sborů, která má na činnost příslušníků Policie ČR dohlížet; Úřad pro zahraniční styky a informace, tedy rozvědka spadající pod ministra vnitra Milana Chovance; Národní bezpečnostní úřad; Nejvyšší kontrolní úřad; Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který již od roku 2009 vede padlý sociálnědemokratický poslanec ČSSD Petr Rafaj a vláda ho v dubnu 2015 většinou jednoho hlasu jmenovala na další funkční období (až do poloviny roku 2021).

Koalice slepic a prasátek

ČSSD obsadila i post náměstka ministra vnitra pro státní službu. Takzvaným superúředníkem, který je prakticky neodvolatelný, byl jmenován Josef Postránecký a ve funkci bude až do roku 2021. Do čela Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí byl loni dosazen také sociální demokrat Vojtěch Weis (bývalý náměstek Státního pozemkového úřadu), sloužit bude do konce roku 2022.

Slepice nabízí prasátku koalici. Prasátku se nápad líbí a ptá se, co by mohli společně udělat. Třeba omeletu se šunkou, navrhuje slepice. Prasátko má rozum a odpoví, že na to dojede, byl by to jeho konec. Vždyť víš, vysvětluje mu slepice, v koalici na to někdo vždycky dojede!

Sobotkův přítel Pavel Švagr řídí Správu státních hmotných rezerv. Sociální demokraté ještě letos do říjnových voleb s největší pravděpodobností získají kontrolu nad telekomunikačním regulátorem ČTÚ a Energetickým regulačním úřadem. Možná že jsem na nějaký úřad ovládaný ČSSD (s podporou lidovců) zapomněl, ale za zmínku stojí ještě velké státní podniky jako ČEZ, ČEPS, Česká exportní banka, Česká pošta, České dráhy či Správa železniční dopravní cesty.

V této souvislosti mě napadl německý vtip. Slepice nabízí prasátku koalici. Prasátku se nápad líbí a ptá se, co by mohli společně udělat. Tak třeba omeletu se šunkou, navrhuje slepice. Jenže prasátko má rozum a odpoví, že na to ale dojede, byl by to jeho konec. Vždyť víš, vysvětluje mu slepice, v koalici na to někdo vždycky dojede!

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!