Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Neumíme pokorně přijmout smrt. Štěstím může být i zemřít včas

Koronavirová pandemie poukazuje na současné problémy spojené se stárnutím, smrtí, agresivitou či sexuální orientací. Otázku, zda je liberální demokracie schopná je vyřešit, ať si odpoví každý sám.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J17a45n 39P88a82l84e81č21e74k

17. 1. 2021 15:00

Jako realista si nebudu ještě víc kazit náladu, kterou už mně zkazil titulek.

0 0
možnosti

L50e55o94š 67F86u18č60í32k

17. 1. 2021 12:10

Autor velmi přesně a pregnantně vystihuje pocity mnohých z nás. Tón (a vlastně i obsah) anonymních komentářů mu dávají za pravdu.

0 0
možnosti
Foto

Kolik lidí, tolik názorů a pouze jediná shoda - život je nádherný. A tak prosím, nekazme si ho vzájemně.

0 0
možnosti

Dobrý článek, nikoli pro vztyčená čela.V

0 0
možnosti
Foto

Autor plný zapšklosti, smutku a neporozumění. Míchá páté přes deváté a obávám se, že řadě témat (sexuální orientace, principy demokracie) nerozumí protože bohužel neměl ve svém životě asi mnoho možností je pochopit.

0 0
možnosti

Co je zapšklého na tom, že autor píše o faktu vytěsnění smrti a doplňuje, že se lidé dnes míní ubavit k smrti (které ale hned tak nedosáhnou)? Vždyť j to fakt.

0 0
možnosti

P52a88v77e80l 381

16. 1. 2021 12:59

Už tvrzení, že "hédonismus je součástí liberální demokracie" je extrémně uvalené. Hédonismus je součástí člověka jako takového. Demokratická společnost jen dává lidem svobodu volby, tedy včetně naplnění hédonistických tužeb, a to se autorovi evidentně nelíbí. Zřejmě žije v zrůdné ovšem v minulosti v levičáckých totalitách rozšířené představě, že obyčejný člověk má sušit hubu, zatímco žrát a mlaskat až je to slyšet přes půl zeměkoule (a užívat si vulgární kultury) můžou jen jejich tzv. vůdci a jejich poskoci (mezi které by zřejmě autor rád patřil/v minulosti patřil). Ovšem takový stav společnosti/režimu svědčí akorát o perfidnost této společnosti/režimu nikoli o nepřítomnosti hédonismu. Je projevem totální vyIízanosti popírat, že i ti ponížení lidé, kteří musí žít v rusácku, číně, kldr, bělorusku a jinde se chtějí mít dobře (žít hedonisticky) a veřejně projevovat své názory (i když to mohou být úplné nesmyly) včetně sexuální orientace. V tom "agresivitu" může spatořovat leda naprostý vyIízanec. V

0 0
možnosti

P78a55v36e59l 601

16. 1. 2021 13:07

Je to projev frustrace nebo dokonce zoufalství a bezvýchodné situace. Agresivitu projevují nahlas mlaskající zločinci typu puťka, lukašenko, si tingpching, dříve saddám, kaddáfí, janukovyč apod. Stejně tak je uvalená představa, že lidé v minulosti se nechtěli mít dobře, užívat si a nebáli se smrti (nechtěli ji oddálit). CHtěli si užívat a báli se smrti. Jediný rozdíl oproti minulosti je ten, že dnes k tomu máme více materiálních a tehcnických prostředků. Autorovi nedochází, že ta "90letá babička" žije proto, že na to máme právě tyto prostředky včetně vyspělé medicíny. A pokud by chtěla "v poklidu zemřít" tak ji to nedovoluje zákon. A autor evidentně vytěsnil, že právě požadavek na eutanázii je součástí té liberální kultury, ze které jde autorovi vzteky od huby pěna. Stejně tak jako vytěsnil, že Milion chvilek pro demokracii nic o "bouření netvrdí" a jen využívá svého ÚSTAVNĚ zaručeného práva na shromažďování a svobodu slova.

0 0
možnosti
Foto

Máte naprostou pravdu.

0 0
možnosti