Lidovky.cz

Nerovnost ve společnosti trvale roste

USA

  17:51
Na extrémní nerovnosti ve společnosti v uplynulých letech poukazovali různí ekonomové. Podle zprávy Global Wealth Report 2015, kterou každý rok připravují experti švýcarské banky Credit Suisse, polovina světa patří superboháčům, pro nemajetné se stále více uzavírají cesty k prosperitě a střední třída čelí hrozbě rostoucího propadu.

Spěje svět ke třídní válce? Mnozí účastníci protestů proti sociální nerovnosti jsou o tom přesvědčení. Na snímku jeden z nich spí vedle transparentu hlásajícího tuto hrozbu v Zuccotti Parku v New Yorku. foto: Reuters

Polovina světa patří superboháčům. Tvrdí to zpráva Global Wealth Report 2015, kterou každý rok připravují experti švýcarské banky Credit Suisse. Skupinu dolarových milionářů tvoří zhruba 34 milionů lidí (v České republice 28 tisíc a v roce 2020 jich bude již 37 tisíc) – asi 0,7 procenta všech dospělých.

Tato skupina vlastní dohromady 113 tisíc miliard dolarů, tedy více než 45 procent veškerého bohatství na světě. (Počet milionářů nevídaně roste, v roce 2000 jich bylo na světě jen přibližně 14 milionů.) Jak velký je ten majetek? Bankéři spočítali i to – 250 tisíc miliard dolarů, více než trojnásobek celosvětového HDP. To znamená, že každý dospělý člověk vlastní majetek v hodnotě 52,4 tisíce dolarů (1,3 milionu korun).

To by nebyla špatná zpráva, ale za tímto teoretickým průměrem se skrývá děsivá realita. Například průměrný občan afrického státu Malawi je v podstatě nemajetný, jeho „bohatství“ činí pouze 169 dolarů, zatímco Švýcaři, kteří vedou příslušný žebříček, vlastní (na hlavu) třitisícekrát více – 567 tisíc dolarů.

Pomalejší bohatnutí střední třídy

Analytici Credit Suisse bohatství spočítali tak, že nejdříve sečetli veškerý movitý i nemovitý majetek, finanční investice a našetřené peněžní zásoby včetně spoření na důchod, z čehož ale odečetli dluhy. Výsledek pak může být v některých případech překvapivý, například v USA a v Kanadě žije více chudých než v Číně, kde je zadlužení domácností (spotřebitelské úvěry či hypotéky) mnohem méně rozšířené.

Za uplynulých 15 let bohatla střední třída mnohem pomaleji než ti nejbohatší. Navíc její podíl na veškerém bohatství klesl ze 40 procent (rok 2002) na letošních 32 procent.

Navzdory těmto zkreslujícím informacím ze zprávy švýcarských bankéřů vyplývá, že pro nemajetné se čím dál více uzavírají cesty k prosperitě a že střední třída čelí hrozbě stále většího propadu. Do posledně jmenované skupiny dnes spadá zhruba 664 milionů dospělých, 14 procent globální populace, před 15 lety jich bylo 524 milionů.

Za tuto dobu vzrostl jejich celkový majetek o 122 tisíc miliard dolarů, navzdory tomu zbohatli mnohem pomaleji než ti nejbohatší. Navíc podíl střední třídy na veškerém bohatství klesl ze 40 procent (rok 2002) na letošních 32 procent. Celkově vzato, 16 procent světové populace vlastní 92 procent globálního majetku.

Návrhy neortodoxních ekonomů

Neortodoxní ekonomové navrhují znovu rozdělit majetek progresivním zdaněním příjmů a majetku, zavést globální zdanění kapitálu či zvýšit podpory a výhody pro chudé

Na extrémní nerovnosti ve společnosti, což je základní charakteristikou kapitalismu, v uplynulých letech poukazovali různí ekonomové. Například držitel Nobelovy ceny Joseph Stiglitz tvrdí, že nejbohatší udělají vše, aby vše zůstalo, jak je. Zároveň varuje, že pokud trend, na který upozorňuje zpráva Credit Suisse, bude pokračovat a střední třída neposílí svou pozici ve společnosti, nerovnosti zpomalí hospodářský růst a negativně ovlivní i etickou stránku politického rozhodování.

Proto takzvaní neortodoxní ekonomové navrhují jako řešení znovurozdělení majetku formou progresivního zdanění příjmů a majetku, zavedení globálního zdanění kapitálu či zvýšení podpory a výhod pro chudé. Začne tyto návrhy podporovat většina politiků? Odpověď zní: Ne. Proto zpráva Credit Suisse za rok 2016 zaznamená další prohloubení nerovnosti ve společnosti.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.