Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nerovnost je špatná pro kapitalismus i nejbohatší

Bankovní a finanční systém vytvořil prostředí, v němž čím více máte, tím více dostáváte. Růst rozdílu v příjmech by ale měl vadit i těm, kdo nejsou rovnostáři.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Nový

10. 4. 2017 6:51
Tak to vidím já

Veškšrý majetek na Zemi se bude pomalu přemísťovat do čím dál méně superbohatých rukou. Boháči se budou kupovat vzájemně tak dlouho, až bude téměř vše patřit jednomu nejbohatšímu.

Pak se narodí jeden, který nebude chtít respektovat to, že se karty rozdaly už před jeho narozením a on musí celý život jen paběrkovat. A ten strhne lavinu podobně nespokojených, kteří přestanou respektovat všechny zákony, demokracii, kapitalismus. Myslím si, že to bude logickým důsledkem. Pochybuji, že to půjde jinak. Ale to ještě pár desítek let potrvá.

0 0
možnosti

J. Křivan

10. 4. 2017 11:42
Re: Tak to vidím já

Jen aby se ještě stačil narodit.

0 0
možnosti

P. Mach

9. 4. 2017 11:16
Za prvé

Za prvé, piketyho "dílo" bylo kritizováno především proto, že si cucal data z prstu. Za druhé, k růstu nerovnosti dochází v třeba v číně, nikoli na západě. A i v té číně, to především znamená to, že chutí bohatnou a bohatí bohatnou rychleji. Za třetí, pikety dobře věděl jak udělat "bestseller". Využít základní lidské vlastnosti, tj. závisti, místo aby se jeden namáhal s odborným textem podložným fakty, je osvědčený recept na úspěch. Za čtvrté, pokud se někdo ohání militantní levičáckou organizací známou jako oxfam, stává se apriori nedůvěryhodný.

0 0
možnosti

C. Sangrail

9. 4. 2017 21:26
Re: Za prvé

K růstu nerovnosti dochází všude, právě i na Západě. Menší firmy jsou stále častěji pohlcovány většími, majetek se zákonitě kumuluje ve stále menším okruhu vlastníků. Bohatství a chudova jsou vždy relativní, jsou vždy vztažené k dostupnému zboží, službám, životnímu standardu obvyklému na určitém místě a v určité době, Chudý Evropan r. 2017 má mnohem víc majetku a mnohem vyšší životní úroveň než ne zcela chudý Evropan r. 1850 nebo než ne zcela chudý Afričan r. 2017. Pokud tedy chudí Evropané od 19. století "zbohatli" nebo pokud chudí Afričané "bohatnou" dnes, tzn. že třeba už nechodí bosi a mají doma čalouněný nábytek, neznamená to skutečné bohatnutí, protože jejich situaci je třeba poměřovat se standardy, které platí v jejich okruhu a v jejich epoše. Tedy dnes. Pokud dnes chudí "bohatnou" pomaloučku (z výchozího bodu 0) a bohatí bohatnou překotně (a z výchozího bodu např. 0+10000000), nůžky se samozřejmě rozevírají.

0 0
možnosti