Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Není právo jako právo

  18:10
Jde-li o peníze státních Českých drah, je to jiné, než když jde o peníze vládnoucí ČSSD. Bohouš je přece nejdříve jejím předsedou a až pak premiér.

Premiér Sobotka na sjezdu ČSSD. foto: Petr TopičMAFRA

Před týdnem jsem psal o Danovi (rozuměj bývalém generálním řediteli Českých drah Danielu Kuruczovi), jak drží palce Pepovi (rozuměj bývalému generálnímu řediteli Škody Transportation a současnému kandidátovi ČSSD na funkci hejtmana Plzeňského kraje Josefu Bernardovi).

To je obzvlášť pikantní na pozadí miliardové arbitráže mezi uvedenými společnostmi, kde se Dan a Pepa usilovně snažili dosáhnout pro České dráhy „výhodného“ narovnání sporu ohledně pozdě dodaných lokomotiv.

Dva výroky premiéra

Po překvapivém výsledku arbitráže, kde bylo rozhodnuto, že České dráhy (ČD) nemají nárok na peníze za opožděnou dodávku, ale naopak mají Škodě Transportation zaplatit více než miliardu korun za pozdní dodání prémie v podobě inflačního navýšení kupní ceny, se celou věcí zabýval i Pepův stranický šéf Bohouš (rozuměj současný premiér a předseda ČSSD Sobotka).

Premiér Bohuslav Sobotka za prvé řekl, že je třeba respektovat roli soukromého rozhodčího soudu ve sporu mezi ČD a Škodou Transportation. Za druhé naznačil, že Škoda Transportation je vlastně také českým podnikem.

Jak jsme se loni dozvěděli z e-mailů uniklých z Bohoušovy schránky, tuto otázku dokonce před Vánoci osobně řešil s Pavlem (rozuměj šéfem Správy státních hmotných rezerv a odborníkem ČSSD na otázky dopravy Švagrem). A výsledkem byly dva výroky pana premiéra, které se v dnešní pohnuté době jeví jako přinejmenším pozoruhodné.

Za prvé řekl, že je třeba respektovat roli soukromého rozhodčího soudu ve sporu mezi ČD a Škodou Transportation. Za druhé naznačil, že Škoda Transportation je vlastně také českým podnikem, když poukazoval, že jde o soukromou firmu usazenou na území Česka, která je velkým zaměstnavatelem.

Posuňme se o čtyři měsíce – do situace, kdy má ČSSD na základě pravomocného a vykonatelného rozhodnutí soudu zaplatit 337 milionů korun právníku Zdeňku Altnerovi. Bohoušova první reakce na tuto zprávu byla ještě jakžtakž konzistentní s postojem, který by se dal očekávat od seriózního politického subjektu: „Budeme postupovat v souladu se zákony naší země a s respektem k rozhodnutí soudu.“

Podobně zněla i další vyjádření sociální demokracie. Například zmíněný Pepa, již trochu méně pokorně, uvedl: „Zaplatíme, vyřešíme. Je to pro nás neocenitelná zkušenost. K soudům se chodí i 16 let pro rozsudek, ne pro spravedlnost.“

Otázka daňových rájů

Neuběhly však ani tři týdny a Bohouš a spol. změnili rétoriku. Něco v tom smyslu, že rozhodnutí soudu je sice pravomocné, ale nebylo úplně standardní, že zákon ukládá platit bez vytáček, ale my si ještě počkáme, co na to Nejvyšší soud. Kdyby prý zaplatili, Altner převede peníze do daňového ráje a strana je už neuvidí a podobně.

Jediným akcionářem Škody Transportation je společnost CEIL z kyperského daňového ráje. V případě Altnera, který si peníze od ČSSD přeje poslat na švýcarský účet, už je daňový ráj pro Bohouše velký problém.

Pojďme tedy nyní porovnávat. Rozhodnutí soukromé arbitrážní instituce v neprospěch státních ČD je třeba respektovat. Pravomocné rozhodnutí nezávislého soudu ve sporu ČSSD versus Altner už není třeba úplně respektovat. Jediným akcionářem Škody Transportation je společnost CEIL z kyperského daňového ráje. V případě Altnera, který si peníze od ČSSD přeje poslat na švýcarský účet, už je daňový ráj pro Bohouše velký problém.

Prostě když jde o peníze státních Českých drah, je to něco jiného, než když jde o peníze vládnoucí ČSSD. A to tím spíše, když České dráhy mají zaplatit Škodě Transportation, odkud pochází Pepa, kandidát za ČSSD na hejtmana. Prostě není právo jako právo. Ze státního ve prospěch našich kamarádů a straníků nás to nepálí. Ale na naše partajní peníze si sahat nenecháme! A Bohouš je přece nejdříve předsedou ČSSD a až pak premiérem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!