Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Největším vítězem prezidentských voleb v USA je český prezident

  17:49
Miloš Zeman už má na své straně čínského, ruského a teď i amerického prezidenta. Ještě mu chybí jeho favorit rakouských voleb Norbert Hofer. A pak se český prezident obrátí na veřejnost s otázkou: Kdo z vás to má? A jeho ekipa v čele s tajemným poradcem Martinem Nejedlým bude chtít tuto vzácnou situaci co nejefektivněji monetizovat.

Na podporu prezidenta Zemana v rámci shromáždění na Letné byly pro účastníky přichystány i zelené karty s fotografií současné hlavy státu. foto: Robert Sattler, Lidovky.cz

Donald Trump se stal hlavou největší světové mocnosti. Vyhrál nad miláčkem globálního neoliberálního mainstreamu Hillary Clintonovou, přestože čelil obrovskému mediálnímu i politickému protivětru. Přední americká novinářka a spisovatelka Anne Applebaumová, která minimálně uplynulých 20 let patřila mezi hlavní protagonisty tohoto proudu, již letos v březnu, tedy ještě před brexitem, napsala článek This is How the West Ends (Takhle skončí Západ).

Podle jejího proroctví referendum o vystoupení Velké Británie z EU (brexit), prezidentské volby v USA (triumf Trumpa) a ve Francii na jaře 2017, kdyby zvítězila Marine Le Penová, otřesou západním světem.

Applebaumová by mohla ještě přidat referendum v Itálii letos v prosinci o změně ústavy, po němž může padnout vláda levicového liberála Mattea Renziho, rakouské prezidentské volby, kde může vyhrát pravicový kandidát Norbert Hofer, parlamentní volby v Nizozemsku, kde čtyři měsíce před hlasováním vede strana populisty Geerta Wilderse, nebo klíčové německé volby v září příštího roku. A hlavně prezidentské volby u nás v roce 2018. To bude teprve rána Západu!

Soros, Orbán a Clintonová

Miliardář a zdatný spekulant George Soros před volbami prohlásil, že Trump nemá šanci a že Clintonová zvítězí s obrovským náskokem. Trump měl prý tolik šancí jako sněhová koule v sauně. Jenže v sauně zřejmě někdo zapomněl zatopit a Soros, který do kampaně narval mnoho milionů dolarů, tentokrát investoval špatně.

Viktor Orbán je největší Sorosův politický omyl. Zatímco Orbán svého mentora v podstatě záhy zradil, Clintonová u něho zůstala až do úplného konce, v jejím případě se však voliči chovali jinak, než se očekávalo.

Nebylo to poprvé, kdy jeho sázka na politika nevyšla. Před více než 25 lety si vsadil na chytrého a charismatického mladíka z východní Evropy, poslal ho studovat i na Oxford, aby se tam naučil jíst s nožem a vidličkou. Jmenoval se Viktor Orbán, největší Sorosův politický omyl. Zatímco Orbán svého mentora v podstatě záhy zradil, Clintonová u něho zůstala až do úplného konce, v jejím případě se však voliči chovali jinak, než se očekávalo.

Clintonové nepomohla ani obrovská moc finančního světa. Otevřeně ji podpořila i jedna z největších bank na světě Goldman Sachs, což se v historii doposud nikdy nestalo. Jestliže už i taková síla se natvrdo postavila v prezidentských volbách na stranu jednoho kandidáta, znamená to, že v sázce muselo být strašně moc.

Ani ďábel, ani nový Hitler

Zklamání všech, kteří do Clintonové investovali, musí být nevídané. Zatímco příznivci Baracka Obamy a Hillary Clintonové hystericky demonstrují na ulicích, většina médií na Trumpa, na členy jeho týmu a jeho voliče nepřestává házet špínu. USA teď prý budou vládnout rasisti, sexisti, antisemiti, homofobové, xenofobové, rusofilové, a dokonce i islamofobové.

Nejspíše se nakonec ukáže, že Trump není ďábel ani nový Hitler, ale pouze miliardář s proříznutou pusou, který je odhodlán udělat Ameriku opět velkou

Nejspíše se nakonec ukáže, že Trump není ďábel ani nový Hitler, ale pouze miliardář s proříznutou pusou, který je odhodlán udělat Ameriku opět velkou. Pokud se mu to nepodaří, USA se vrátí do zajetých kolejí a v roce 2020 se prezidentkou stane Michelle Obamová, jak si přeje Hillary Clintonová. A Applebaumová napíše článek, že Západ přece jen přežil.

Největším vítězem prezidentských voleb v USA je ale jednoznačně hlava českého státu. Miloš Zeman už má na své straně čínského, ruského a teď i amerického prezidenta. Ještě mu chybí jeho favorit rakouských voleb Norbert Hofer. A pak se český prezident obrátí na veřejnost s otázkou: Kdo z vás to má? A jeho ekipa v čele s tajemným poradcem Martinem Nejedlým bude chtít tuto vzácnou situaci co nejefektivněji monetizovat.

Autor: