Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nejsme ve střetu civilizací. Zatím.

  19:35
Debata o islámu a muslimech nese rysy antisemitismu, jen na místo židů nastoupili muslimové. Takzvané evropské hodnoty nejsou příliš vidět. Ukazuje se, že nejsme ve střetu civilizací, ale ve střetu civilizovaných s necivilizovanými, v němž prochází bojová linie uvnitř každé ze stran. Komentář Jana Schneidera.

Čekající uprchlíci na řecko-makedonské hranici (ilustrační snímek). foto: ČTK

Bývalý redaktor České televize a nynější poslanec Zdeněk Soukup (ANO) pořádá akci Máme se bát islámu? Dobré je, že vedle odmítačů islámu na ni mají být i zastánci jiných názorů, dokonce i diplomaté z několika zemí, které můžeme označovat za arabské či muslimské.

Mnoho lidí tam provede striptýz své mysli, leckdy myšlením a poznáním islámu téměř nedotčené. Jejich motorem nejsou fakta, ale jejich vnitřní ustrojení, prostě chuť to někomu nandat, někomu, kdo „za to všechno může“.

Místo židů muslimové

Toto skryté pozadí nese rysy antisemitismu v plném významu toho slova. Dříve leckdo i poměrně do té doby úctyhodný dokázal přijmout názor, že za všechno mohou židé. Skončilo to holokaustem. Nyní hrozí, že se onen vzorec chování bude s malou obměnou opakovat. Místo židů muslimové. Kam až to necháme dojít?

Takzvané evropské hodnoty – tolik verbálně proponované – nejsou v této debatě nijak zvlášť zřejmé. Tedy pokud se jimi míní ty, které mají cosi společného s umírněným křesťanstvím. Vítězné tažení tu totiž nyní zjevně podniká „nové evropské myšlení“, které je fundamentálně binární, černobílé, povrchní a placaté.

Místy až hrůzné myšlení Evropanů se zbaběle odvrací od skutečných příčin migrační krize.

Proto se v míře až hrůzné myšlení Evropanů zbaběle odvrací od skutečných příčin migrační krize. Ať již samovolně, či s něčí hroznou pomocí, se naopak v podobě vzbouřených emocí „statečně“ obrací proti těm nebožákům, jimiž se ona krize projevuje. Přesně ve stylu studie americké profesorky Kelly Greenhillové Migrace jako zbraň.

V tuto chvíli je proto třeba důrazně říci, že snaha mnohých se bránit je správná, ale pouze pokud míří správným směrem. Nesmí být zneužita k tomu, aby cosi nového vyprovokovala. Nejde totiž o střet civilizací. Zatím. Ale mohlo by jít, a někomu by to bylo zřejmě docela po chuti.

Pro ty, kteří nejsou a nechtějí být ovcemi, zpívala kdysi v Praze americká skupina Klezmatics písničku americké písničkářky Holly Near I ain’t afraid. Jak to tak bývá, umělecká reflexe naprosto přesně vyhmátla samu podstatu problému: „Nebojím se tvého boha, ale bojím se toho, co jsi schopen udělat ve jménu svého boha.“

Ne, skutečně nejde o střet civilizací. Skutečnost bývá mnohem prozaičtější. Jde o střet civilizovaných s necivilizovanými a bojová linie prochází uvnitř každé ze soupeřících stran.

Autor: