Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nejdůležitější hybnou silou v každé zemi byly, jsou a budou peníze

  18:04
Moc nejmocnějších lidí v dané zemi je odvozena i od intelektuální, informační a vztahové síly, kterou disponují. Nejlépe je na tom Petr Kellner. Rok co rok zvyšuje své bohatství a má takovou moc, že ho nezajímá, kdo je premiér.

Petr Kellner. foto:  Petr Topič, MAFRA

Chcete-li zjistit, kdo skutečně rozhoduje o klíčových záležitostech v dané zemi, nemá cenu číst politologické úvahy, nezajímejte se ani, kdo je premiér či prezident, nebo o složení vládní koalice, protože tyto informace také nezajímají lidi, kteří jsou v dané zemi nejmocnější. A moc těchto lidí je odvozena nejen od jejich obrovského množství peněz a majetku, ale i nepředstavitelně významné intelektuální, informační a vztahové síly, kterou tyto struktury disponují.

V novodobé Evropě už to tak chodí, minimálně od druhé poloviny 12. století, kdy Benátská republika začala mít stále více navrch v boji o ovládnutí obchodu s Orientem. Samozřejmě, že nejvýznamnější hybnou silou byly, jsou a budou peníze. S demokracií to nemá nic společného, ale je třeba se s tím smířit.

Zbohatnutí a zchudnutí

Tak jsme si stejně jako každý rok i letos přečetli aktuální vývoj žebříčku miliardářů. Českého občana při prohlížení seznamu nejbohatších v podstatě vždy zajímají především dvě jména – Petr Kellner a Andrej Babiš. Rodák z České Lípy, jemuž v květnu bude 55 let, si meziročně polepšil, ve světovém žebříčku časopisu Forbes mu patří 73. místo za majetek v hodnotě 15,5 miliardy dolarů. Bývalé firmě rodáka z Bratislavy, jemuž v září bude 65 let, se loni tolik nedařilo. Premiérovi České republiky bylo ve světovém žebříčku nejbohatších lidí přiděleno 617. místo za majetek 3,5 miliardy dolarů.

Kdo jde v České republice do politiky chudý jako kostelní myš nebo jako neschopný podnikatel s dluhy, z veřejných postů většinou odchází velice bohatý. Ten, kdo se rozhodne pro politickou dráhu v době, kdy jeho majetek dosahuje miliardy v dolarech, riskuje, že zchudne.

Jaké z těchto údajů vyplývá poučení? Jednoduché. Kdo jde v České republice do politiky chudý jako kostelní myš nebo jako neschopný podnikatel s dluhy (například bývalí premiéři Stanislav Gross – ať je mu země lehká, či Mirek Topolánek), z veřejných postů většinou odchází velice bohatý. Ten, kdo se rozhodne pro politickou dráhu v době, kdy jeho majetek dosahuje miliardy v dolarech, riskuje, že zchudne.

Nejlépe na tom je dolarový miliardář, který se neuchází o přízeň voličů. Rok co rok zvyšuje své bohatství nevídaným tempem, přičemž má natolik obrovskou moc, že ho nezajímá, kdo je premiér či prezident. Navíc využívá neméně podstatného bonusu, že o něm se v médiích téměř nepíše, ani nehovoří.

Petr Kellner a Senát

Stalo se, že jeden naivní senátor a neúspěšný prezidentský kandidát, jmenovitě Pavel Fischer, který je předsedou výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, má v úmyslu pozvat Kellnera na slyšení do Senátu, aby zákonodárcům odpověděl na otázky týkající se smlouvy o strategické spolupráci PPF a čínské telekomunikační společnosti Huawei, kterou ministr zahraničí USA Mike Pompeo označil za bezpečnostní riziko ohrožující schopnost Evropské unie pracovat po boku USA.

Dorazí Petr Kellner do Senátu, kde bude v přímém přenosu médií ochotně odpovídat na všechny otázky lidem zvolených senátorů?

Kontrolní otázka zní. Myslíte si, že Petr Kellner výzvu pokorně vyslyší, dorazí do Senátu, kde bude v přímém přenosu médií ochotně odpovídat na všechny otázky lidem zvolených senátorů?Uvidíme, ale na tuto variantu by Pavel Fischer určitě nevsadil svůj senátorský plat.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!