Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nefilmová hollywoodská role DiCapria: Ochránce přírody

  19:25
Leonardo DiCaprio považuje snesitelné klima, čistý vzduch a vodu za nezadatelné lidské právo, zároveň obviňuje velké firmy, jež materiálně závisejí na udržování současného destruktivního systému, že zamlčují a tají důkazy o změně klimatu. DiCaprio asi nebude falešným prorokem, protože kdyby byl, papež František by ho hned prokoukl.

Leonardo DiCaprio se dočkal Oscara za filmu Revenant Zmrtvýchvstání. foto: Reprofoto

Srdce nás všech, kdo bojujeme proti ničení přírody, muselo plesat, když Leonardo DiCaprio se soškou Oscara v ruce bičoval chamtivé lídry světa. Slavný herec byl oceněn za roli ve filmu Revenant (česky uváděném jako Revenant Zmrtvýchvstání) a tuto příležitost využil k tomu, aby upozornil miliardy lidí na důležitost boje proti klimatickým změnám. DiCaprio vysvětloval, že film, který podle něho vypráví o vztahu člověka k přírodě, točili loni, v nejteplejším roce v historii měření teploty na Zemi.

„Štáb se musel stěhovat co nejdál na jih zeměkoule jen proto, abychom našli sníh. Změna klimatu je realita, odehrává se teď, jde o největší hrozbu pro různé živočišné druhy. Musíme vystupovat společně a nesmíme už tento krok dál oddalovat,“ prohlásil herec s tím, že máme celosvětově podporovat jen politiky, kteří nemluví ve prospěch velkých znečišťovatelů přírody a korporací, ale ve jménu miliard lidí, jejichž hlas umlčuje politika chamtivosti.

Posel míru

Stále málo lidí ví, že 40letý DiCaprio prakticky od počátku své filmové kariéry patří mezi nejvlivnější bojovníky za ochranu přírody a životního prostředí člověka. V roce 1998 po premiéře Titaniku, což je jeho nejznámější film, založil nadaci na ochranu Země a na záchranu ohrožených druhů. Dosud podpořil více než 70 ekologických projektů ve výši desítek milionů dolarů ve 40 zemích a OSN ho předloni jmenovala svým poslem míru s přednostním zaměřením na boj proti globálnímu oteplování.

DiCaprio dosud podpořil více než 70 ekologických projektů ve výši desítek milionů dolarů ve 40 zemích a OSN ho předloni jmenovala svým poslem míru s přednostním zaměřením na boj proti globálnímu oteplování

DiCaprio rád hraje hlavní role ve filmech, které varují před globálními problémy. Naposledy ve snímku Vlk z Wall Street ztvárnil bezohledného a hamižného finančníka z období před velkou ekonomickou krizí. Hercova produkční firma Appian Way už získala práva na natočení filmu o gigantickém emisním skandálu Volkswagenu.

Svoji nefilmovou roli hollywoodská hvězda bere velmi vážně. Hlavně v posledních měsících byl hodně viditelný v médiích. Loni v prosinci vystoupil v Paříži na klimatické konferenci, v lednu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, kde převzal cenu Crystal Award za ekologii, a pak nebývale tvrdě zajel do ropných koncernů, týden poté na soukromé audienci u papeže Františka, jemuž předal i finanční dar na bohulibé účely, si ladili noty kolem společného postupu při ochraně přírody.

Budoucnost lidstva

DiCaprio asi nebude falešný prorok, kdyby byl, papež by ho hned prokoukl. DiCaprio považuje snesitelné klima, čistý vzduch a vodu za nezadatelné lidské právo, zároveň obviňuje velké firmy, které jsou materiálně závislé na udržování současného destruktivního systému, že zamlčují a tají důkazy o změně klimatu.

Podle DiCapria nesmíme připustit, aby chamtivost ropných, plynárenských a uhelných koncernů určovala budoucnost lidstva

„Prostě nesmíme připustit, aby chamtivost ropných, plynárenských a uhelných koncernů určovala budoucnost lidstva. Budou se za to zodpovídat před soudem dějin. Co je dost, to je dost!“ oznámil ve svém emotivním projevu herec a obecenstvo, které se skládalo z významných byznysmenů a politiků, jej odměnilo zdvořilým a vlažným potleskem. Proto mu zatleskejme s nadšením, aby tento urputný muž byl ve své misi úspěšný!

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!