Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nedělejme z řepky olejky symbol zla

Stav, kdy je řepky nejen v Česku, ale i po celé Evropě tolik, není ani tak dán dotacemi, ale skutečností, že díky svému technickému využití je velmi dobře prodejná a její cena oproti ostatním plodinám na trhu zhruba dvojnásobná. Zemědělcům se tedy pěstovat řepku vyplatí, píše Petr Havel.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P. Bárta 150

5. 6. 2014 11:22
článek chápu

Babiš, největší příjemce státních dotací tohoto nesmyslného byznysu, podporuje tento web finančně. Co nechápu, tím je autor.

0 0
možnosti

Křivohubý Edward

31. 5. 2014 23:49
Řepkový olej místo nafty ?

Myslím, že je dávno spočítáno, že na výrobu 1 litru řepkového oleje se spotřebuje 1, 2 l nafty - TAK MI PROSÍM NĚKDO VYSVĚTLETE, JAKÝ TO MÁ VLASTNĚ VÝZNAM !

0 0
možnosti
Řepka zabíjí nejen srny

Názor na prospěšnost řepky změníte po shléddnutí šokujícího dokumentu (11 minut za to určitě stojí) na:

http://www.ac24.cz/videodokumenty/zivotni-prostredi/2316-zluta-nemoc-v-nejzlutejsi-zemi-sveta-se-srnkam-nedari

0 0
možnosti

Wachtl Miloš

15. 5. 2014 7:19
Rada diskutujícím.

Zajímavé je, že kromě autora článku se zde k problému pěstování řepky nevyjádřil žádný zemědělec a ani majitel zemědělských pozemků. Jelikož patřím k té poslední skupině a mám na pěstování jakýsi vliv,  tak mohu zdejší diskutující ubezpečit, že mě řepka na mých polích vůbec nevadí.

Důležité je, aby měli zemědělci na svoji úrodu zajištěný odbyt a slušné výkupní ceny.  To je rozhodující.

0 0
možnosti

V.Hricák

15. 5. 2014 10:18
Víte,ono je to všechno relativní

Do českého zemědělství přitéká ročně okolo 40 miliard dotací.Převážně jde o evropské peníze,ale určité doplatky jdou i z naší,národní kasy.Já se ptám,když už tam ty peníze jdou,musejí stát potraviny tolik,kolik za ně dnes platíme?Nebo naopak.Když už stojí tolik,kolik stojí,musíme se soustavně ládovat různými náhražkami?Místo jogurtů různé škroby,místo masa sója,mrkev,nebo voda.Ptám se vás,nebo spíš autora článku,zdá se vám tento stav normální?Pokud bude ceny určovat pouze trh,budou ceny pravděpodobně vysoké a určitě se nevyhneme i různým náhražkám.Ale naoplátku nám zůstane alespoň oněch 40 miliard na něco jiného.Nebo zemědělstvá dál dotujme,ale trvejme na dotacích za tunu obilí,masa,nebo litru mléka.Poptávka určuje nabídku.Tak že i mě je osobně jedno,co na pole zemědělci zasejí.Pokud by byly např. zejímavé ceny za kvalitní brambory,určitě by místo řepky sázeli brambory.A nemuseli by jsme se ládovat pochybnými polskými,které se nám roztečou v tašce dříve,než je doneseme z obchodu domů.

0 0
možnosti
Peníze až na prvním místě.

Na výrobu 1 l řepkové nafty se prý spotřebuje více než litr motorové nafty. Řepkové lány se podílejí na likvidaci drobné zvěře, která v nich bloudí a hyne, naopak jsou výhodné pro množení divočáků.

0 0
možnosti

V.Hricák

15. 5. 2014 7:01
A nejsou náhodou hlavním důvodem

úbytku drobné zvěře divočáci?Osobně si myslím,že by bažantům,nebo zajícům řepka tolik nevadila.Skutečnou pohromou jsou pro ně přemnožená divoká prasata.20-30 ks rudl prasat dokáže za noc doslova pročesat několik hektarů.Na co narazí,to sežerou.Včetně vajec a mláďat drobné.Tak že hlavním,nikoliv jediným,viníkem vymírání drobné zvěře nejsou zemědělci,ale sami myslivci,kteří za vydatné podpory st. správy nechaly dojít stavy černé tak daleko.Kdysi se prasata střílela,jako škodná a byla drobná.Dnes se může střílet mladá zvěř sice bez omezení,ale dospělá pouze dle schváleného plánu chovu a lovu.A tím se stavy zredukovat nedají.Neobviňujte tedy zemědělce.Ti se pouze snaží uživit.Obviňujte myslivce a jejich mysliveckou lobby v politice.A u té,jako ostatně i u mnoha jiných oborů,ani zdaleka nezáleží na stranických barvách.

0 0
možnosti

S. Vor

14. 5. 2014 21:58
to není o symbolu,ale o smradu

páchne to jak bolavá noha a když jsou všude než žluté lány humusu lidem to vadí.Já bych těm blbům v Bruselu zařídil dovolenou na českém venkově...1 týden při dozrávání...2 týden při sklizni a garantuju jim,že se vyblejou z podoby.Je třeba nazývat věci pravými jmény.Nikdo to v Evropě pěstovat ani konzumovat nechce,ale Česko je vděčné i za pár facek.

0 0
možnosti

V84í33t 83P85á66t43e77k

14. 5. 2014 17:32
Čím méně řepky tím lépe

Přidám řepce pár negativ do sbírky:

Obvyklým způsobem chemicky "ošetřené" pole s řepkou má biodiverzitu téměř stejnou jako vybetonovaná plocha (jen 2 živočišné druhy - řepka + divočáci).

Srnčí zvěři řepka v raných podzimních a zimních stadiích bohužel velmi chutná a zároveň je pro ni toxická (těžké průjmy, dezorientovanost, apatie, slepota, konec).

Řepka je ideální prostředí pro přemnožování černé zvěře (zapadne do ní na jaře jakmile vzroste, slouží jí jako kryt i potrava, až do sklizně ji téměř neopouští, nalezne-li v řepkovém poli i vodu, resp. kaliště, tak naprosto vůbec, odstřel je tím velmi ztížen).

Řepkový olej přidávaný do nafty nemá jediné technické ani ekonomické pozitivum a i jeho samostatné energetické využití je bez dotací přinejmenším sporné.

0 0
možnosti

V49í96t 96P27á26t54e88k

14. 5. 2014 17:34
Re: Čím méně řepky tím lépe

Omluva za chybu, ne 2 živočišné druhy, ale 2 organismy.

0 0
možnosti