Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nebezpečná slova aneb Jak je na Východě i Západě možné přijít o práci

  15:32
Podnik provozující v Moskvě metro propustil 50 lidí sympatizujících s opozičním předákem Alexejem Navalným, strojvedoucího Vasilije Tregubova za registraci na jeho webu. V Británii se vedení podniku London North Eastern Railway veřejně omluvilo za to, že strojvedoucí vlaku uvítal cestující slovy „Dámy a pánové, přeji vám hezký den!“

Svoboda projevu. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

Těžký úděl strojvedoucích

V dnešní době si zaměstnanci musejí opět dávat velký pozor, co říkají, protože jinak mohou lehce přijít o práci. A hrozí to nejen v zemích, kde vládnou autoritativní režimy, ale i na takzvaném vyspělém Západě. Minulý týden byl v LN článek od zpravodaje v Moskvě, že tamní podnik provozující metro propustil desítky lidí sympatizujících s opozičním předákem Alexejem Navalným. O práci mělo přijít 50 zaměstnanců.

„Pro metro je to mimořádná situace. Takové hromadné propouštění po celém podniku nás šokovalo,“ prohlásil šéf odborů moskevského metra Nikolaj Gostěv. O práci přišel i strojvedoucí Vasilij Tregubov, který se na Navalného webu zaregistroval. Kommersantu popsal, že od vedení dostal nabídku, aby dobrovolně ukončil pracovní poměr, nebo ho čeká okamžitá výpověď. „Víš, všechno, co v životě děláme, má své následky,“ odůvodnilo vedení Tregubovovi jeho vyhazov.

Slova strojvedoucího prý urazila lidi, kteří se necítí ani ženou, ani mužem. Genderově diverzní cestující prý mohli mít pocit, že strojvedoucí jim nepřeje hezký den. Vedení London North Eastern Railway se omluvilo a slíbilo, že příště se už nic takového nestane. Zda dotčený strojvedoucí byl vyhozen ze zaměstnání, nevíme, ale můžeme mít jistotu, že při uvítání cestujících politicky nekorektní oslovení „dámy a pánové“ už nikdy v životě nepoužije.

Jenže Kreml pronásledování Navalného stoupenců z moskevské podzemky odmítá. Dmitrij Peskov, mluvčí Vladimira Putina, řekl, že o práci mohli přijít zaměstnanci metra, kteří se účastnili nepovolených protestů. Strojvedoucím doporučil, ať se v případě pochybností obrátí na prokuraturu. Už vidíme, jak se ruská justice zastane vyhozených zaměstnanců, kterým nejsou schopní pomoci ani odbory.

Strojvedoucí to ale nemají lehké ani ve Velké Británii. Vedení podniku London North Eastern Railway (LNER) se veřejně omluvilo za to, že strojvedoucí vlaku uvítal cestující slovy „Dámy a pánové, přeji vám hezký den!“ Šlo o reakci společnosti na rozhořčené vyjádření takzvaně genderově nebinárního šéfa LGBTQ-odborů na Twitteru, protože slova strojvedoucího prý urazila lidi, kteří se necítí ani ženou, ani mužem.

Genderově diverzní cestující prý mohli mít pocit, že strojvedoucí jim nepřeje hezký den. Vedení LNER se omluvilo a slíbilo, že příště se už nic takového nestane. Zda dotčený strojvedoucí byl vyhozen ze zaměstnání, nevíme, ale můžeme mít jistotu, že při uvítání cestujících politicky nekorektní oslovení „dámy a pánové“ už nikdy v životě nepoužije.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.