Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

(Ne)promyšlené škrty neziskovkám

Alena Schillerová vyzvala, aby se krátily finance neziskovým organizacím. Požadavkem na škrt tří miliard bez jakéhokoliv zdůvodnění dostala věc politický rozměr. Je třeba se ptát, jestli to není snaha omezit nezávislé organizace.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

3. 9. 2018 19:22
Škrty nestačí, je nutno jejich financování zrušit obecně.

Podle mne je to málo.Neziskovky, všechny kdromě těch, které jsou pro lidi nezbytné (muzea, zoologické zahrady, divadla a pod) by neměly být financovány ze státního rozpočtu v ů b e c . Jde o to, že jakákoliv organizace, která si nedokáže svou činností na sebe vydělat, nestojí za to, aby vůbec existovala. Pouze jsou v nich královsky placeni lidé, kterým se nechce smysluplně pracovat. Např více než stovka neziskových norganizací, zabývajících se začleňováním cikánů do většinové společnosti. Chtěl bych vidět jednoho takto začleněného cikána, který se začlenil na základě činnosti nějaké takové neziskovky. Naprostá většina neziskovek nadělá mnohem více škody než užitku a mnohé z nich, zejména ty, které do ČR dovážejí t.zv. uprchlíky, dokonce páchají protistátní činnost.

0 0
možnosti

2. 9. 2018 10:21
patná definice neziskovek

Autor v článku používá obrat "nezávislá neziskovka" a bojí se, že omezením státního příspěvku se omezí jejich na státu nezávislá činnost.

Typické protiřečení: Na státu nezávislá neziskovka je závislá na finanční podpoře státu.

Tak buď je neziskovka opravdu nezávislá a pak tedy musí být nezávislá na finančních zdrojích od státu a sehnat si musí financování z nezávislých zdrojů nebo na státu nezávislá není a stát musí vyhodnotit, zda je pro stát prospěšná nebo není a zda by její činnost neměl vykonávat sám prostřednictvím svého aparátu.

A za naprostou zrůdnost považuji, že stát přispívá nemalými čáastkami "nezávislýcm neziskovkám" (Hnutí Duha, Děti země a pod.), jejichž hlavní náplní činnosti je státu škodit. Toto už jde mimo jakoukoliv logiku.

Mimo neziskovek s náplní činnosti zaměřenou na sociální pomoc zdravotně, či věkově hendikepovaných a podporu mládežnického sportu, nevidím u žádné jiné důvod pro podporu z veřejných zdrojů.

0 0
možnosti
Foto

Panbuch

1. 9. 2018 17:14
Nedělají neziskovky "náhodou" to, co má dělat stát? II

Oněch 25-3% slušně placených zaměstnanců státní správy by mělo vykonávat práci, za kterou nyní platíme neziskovky (vlastně tedy po druhé). Jenže to by chtělo co? No podívat se kdo a za co je vlastně placen, podívat se na náplně práce, skutečný efekt plnění těchto "náplní" a výrazným způsobem reformovat výkon státní správy. Často kritizuji EU, Radu Evropy a Evropskou komisi a vyzývám k její reformě - proto že je více než patrné kam to spěje. Ale to je tam daleko v Bruselu - a u nás to vypadá stejně ne-li hůř. A pokud má být kritika objektivní, pak je třeba si přiznat, že na našem vlastním prahu je bordelu mraky.....

0 0
možnosti
Foto

Panbuch

1. 9. 2018 17:06
Nedělají neziskovky "náhodou" to, co má dělat stát?

Aktuálně se projednává zvýšení platu spoluobčanů zaměstnaných ve státním sektoru. Tedy těch spoluobčanů, kteří jsou placeni z daní těch dalších spoluobčanů, kteří uspěli ve velmi náročné tržní soutěži, zaměstnávají část populace a hlavně produkují zisk, tedy to, z čeho jsou odváděny daně. To by mělo být zcela jasné všem, kteří nejsou svým příjmem závislí na této velmi tvrdé soutěži. Osobně jsem přesvědčen, že 25-30% osob ve státním sektoru jsou pracovně zatíženy prováděním "práce", kterou nikdo mimo státní sektor nepoptává, nepotřebuje - tedy byrokraticky- administrativnímui činnostmi, které si státní aparát vytvořil zcela uměle, jen pro sebe (pro své "známé") - v tomto smyslu je dobrý příklad Britské válečné státní správy, která dokázala vítězně a efektivně čelit převaze Hitlerovského Německa a která se několika letech doby poválečného míru dokázala zdvojnásobit, aniž musel čelit válce = úředník vymýšlí lejstra a tím obhajuje svou existenci, nezbytnost a příjmy.

Oněch 25-3% zaměstnanců státní správy by měl

0 0
možnosti
On se z té "neziskovosti" stal docela slušný byznys.

Primární problém je spousta zbytečných vzdělávacích institucí zaměřených na humanitní studia. Kdyby se jednalo alespoň o tradiční obory jako je právo, přírodověda apod., ale genederová studia, multikulturní studia a podobné nesmysly produkují otitulovaná individua, jinak společensky neuplatnitelná než právě a jen v "neziskových" organizacích úzce zaměřených na tzv. lidská práva. To by ještě nebyl takový problém, kdyby se úzce nezaměřovali pouze na práva, a povinnosti, což je nedělitelná součást práv, jaksi nenápadně opomíjeli. Další problém je způsob vynucování těchto práv a to zejména na úkor společnosti a ještě za to požadují nemalé finanční prostředky. Takže jinak, nezisková organizace musí fungovat na základě tuzemské společenské poptávky, nikoliv na základě spontánního nápadu a už vůbec ne zahraniční iniciativou, kdy je uměle vytvářen společenský pseudoproblém, který je pak jako nutno řešit, notabene za peníze daňových poplatníků, kteří s tím navíc nesouhlasí.

0 0
možnosti

31. 8. 2018 16:32
Jak to vidím já.

U nás jsou snad obecně porušována lidská práva? Že jsem si toho nějak nevšiml! Lidskoprávní neziskovky bych přestal ze státního rozpočtu financovat zcela. A stejně tak neziskovky, zabývající se začleňováním cikánů do většinové společnosti, všechny neziskovky, zabývající se přivážením t.zv. uprchlíků a podobné zbytečné organizace. Ono jde obecně o to, jasně a srozumitelně prohlásit, že žádná organizace, která si nedokáže na sebe vydělat , nemá smysl a tudíž nemá smysl ani ji jakkoliv financovat.. Existuje jen jedna výjimka, která smysl má. Třeba i neziskové organizace, zabývající se výhradně lidmi nemocnými a jinak zdravotně handicapovanými. O ostatní, zdravé lidi se netřeba starat. Musí se o sebe postarat sami. Pomáhat jim možné je, ale za úplatu. Toť vše.

0 0
možnosti

2. 9. 2018 10:37
Re: Jak to vidím já.

Lidská práva porušována jsou.

Osoby, které se nerozhodly zda chtějí být mužem, či ženou nemají ve státních institucích, ani na ulicích neutrální veřejné záchodky pro "třetí pohlaví". Na většině našich universit nejsou proporcionálně zastoupeni docenti a profesoři z řad Romů, Ženy jsou diskriminovány, že nemají poměrné zastoupení mezi řediteli velkých průmyslových podniků a také jsou diskriminovány malým zastoupením v povoláních jako je horník, dělník v kamenolomu a při výkopových pracích je také zastoupení žen minimální. Rovněž nesmíme zapomenout, že nejsou vidět mezi rodičkami a kojícími matkami muži nejsou, což je jejich jasná diskriminace!!!

No a proti tomuto porušování lidských práv musí neziskovky bojovat a proto je jich ještě málo!.

0 0
možnosti