Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Návrh George Sorose aneb Jak převzít moc v Evropské unii

  8:06
Evropská komise zatím nenašla řešení krize po ústupu koronavirové nákazy. Z USA se přihlásil finanční spekulant George Soros, který vždy rád poradí, zejména když jde o dluhy. Nabízí tisíc miliard eur a navrhuje, aby EU peníze získala prodejem „věčných dluhopisů“, u kterých není třeba jistinu splatit.

Finančník George Soros foto: Reuters

Evropská unie v uplynulých deseti letech čelila třem krizím s ohromnými finančními důsledky, bohužel dvě z nich – ekonomickou z roku 2008 a migrační o sedm let později – nebyla schopná vyřešit ke spokojenosti většiny obyvatel. Výsledkem nesprávné léčby bylo kromě sociálních dopadů enormní zadlužení států, jako je Itálie, Francie, Španělsko a dalších. Třetí krize přichází po ústupu koronavirové nákazy a Evropská komise (EK) zatím nenašla cestu, jak ji řešit. A v takových situacích se vždy objevují lidé, jimž krize neublížila, a chtějí díky ní vydělat peníze a posílit i svůj politický vliv.

A jak komiksový medvěd Zavadil, co každému poradil, přihlásil se z USA nejznámější finanční spekulant. George Soros, který se z globálních miliardářů setkává s eurokomisaři a vrcholnými bruselskými úředníky nejčastěji, vždy rád poradí, zejména když jde o dluhy. Před pár lety lobboval za zadlužení EU v otázce migrace. Načrtl plán pro Afriku ve výši 30 miliard eur ročně.

„Chtěl bych zdůraznit, že návrh obsahuje důmyslný mechanismus, který by umožnil EU vypůjčit si z trhu za velmi výhodnou sazbu, aniž by pro ni nebo její členské státy vznikl přímý závazek,“ uvedl Soros s tím, že unie by mohla využít svou „do značné míry nevyužitou“ úvěruschopnost. Pak přicházely skvělé nápady, jak tento dluh nechat zaplatit daňovými poplatníky: zavedením evropské daně z pohonných hmot či transakčním poplatkem z finančních operací. Plán, který celý pokrokový svět podporoval, se neuskutečnil.

Cesta k dluhové unii

Zatímco myšlenky Pepíčka z vtipů se vždy stočí k sexu, Soros je posedlý dluhem. Přitom dobře ví, že kromě světlých výjimek, jako je Česká republika, všechny členské státy EU se dlouho topí v dluzích. Na řešení dopadů epidemie Soros nabízí tisíc miliard eur. Reagoval na předsedkyni EK Ursulu von der Leyenovou, že EU bude na boj s pandemií potřebovat zhruba bilion eur. „Kde se peníze vezmou? Navrhuji, aby EU peníze získala prodejem ‚věčných dluhopisů‘, u nichž není třeba jistinu splatit,“ napsal Soros.

Konzervativci tvrdí, že je to cesta k dluhové unii, plíživý nástroj federalistů k vytvoření Spojených států evropských. Tento model se prý netýká vztahu dlužníka a věřitele. Držitel dluhopisu by získal statut akcionáře subjektu, v tomto případě EU jako firmy, a věčný úrok by nebyl ničím jiným než roční dividendou.

EU by podle něho byla povinna pouze platit pravidelný úrok půl procenta, tedy pět miliard eur ročně – asi tři procenta rozpočtu unie pro rok 2020. Soros vytáhl velmi starou a jen zřídka používanou metodu, o kterou se v minulosti opřely některé vlády. „Británie využila dluhopisy k financování napoleonských válek i první světové války. S emisemi těchto dluhopisů se v Londýně obchodovalo až do roku 2015, kdy byly obě umořeny. Kongres USA v sedmdesátých letech 19. století zmocnil státní pokladnu vydat sjednocené dluhopisy s cílem konsolidovat existující dluhopisy,“ argumentuje finančník.

Neomarxisté a liberálové nad jeho návrhem nadšeně jásají. Gigadluh s věčným úrokem by prý EU pomohl, protože hodnotu dluhopisů by sežrala inflace a že emitent (EU) by je mohl koupit v lepších časech zpět. Logiku to má, ale zatím nejsou známy podmínky emise, tedy to, jak věřitel vydělá. Konzervativci tvrdí, že je to cesta k dluhové unii, plíživý nástroj federalistů k vytvoření Spojených států evropských. Tento model se prý netýká vztahu dlužníka a věřitele. Držitel dluhopisu by získal statut akcionáře subjektu, v tomto případě EU jako firmy, a věčný úrok by nebyl ničím jiným než roční dividendou.

Ovládnutí EU spekulanty by už nebylo symbolické jako doposud, kdy velká část bruselské elity těmto finančníkům již dlouhá léta naslouchá, ale šlo by o převzetí moci natvrdo. I Soros přiznává, že jeho návrh je natolik neobvyklý, že politik, který by finančně negramotným voličům chtěl namluvit, že jde o strašně nebezpečnou věc, by s tím neměl těžkou práci. Uvidíme, jak jeho návrh v Bruselu dopadne.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...