Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Návrat Lidových milicí po 30 letech. Nikoli v Česku, ale v Maďarsku

  10:49
Maďarští komunisté vylezli z facebookových skupin, zvolili si kostým levicových liberálů a obnovili nevládní neziskovou organizaci Tradicionalistický milicionářský spolek.

Milicionáři se řadí do prvomájového průvodu. foto: Dana Kyndrová

Teď se, prosím, pořádně nadechněte! Více než 30 let po svém rozpuštění jsou Lidové milice opět na scéně. Neděste se, nestalo se to u nás, ale v Maďarsku. A nebyl to nápad premiéra Viktora Orbána na vytvoření železné pěsti maďarského iliberalismu, jak v první reakci na tuto novinku předpokládali kolegové v redakci, kteří sledují česká veřejnoprávní média více než zdrávo.

Není to vtip ani nějaká retro akce znuděných intelektuálů. Maďarští komunisté se jednoduše rozhodli, že konečně vylezou z anonymních skrýší facebookových skupin, chytře si zvolili oblíbený kostým levicových liberálů a oficiálně obnovili pro mladou generaci magicky působící nevládní neziskovou organizaci s názvem Tradicionalistický milicionářský spolek.

Pouze na Facebooku

Tuto radostnou zprávu poprvé zveřejnily letos v lednu facebookové skupiny s výmluvným názvem jako Kontrarevoluce 1956 či Komunistická (facebooková – pozn. red.) stránka. Tato provokující neziskovka podle některých komentátorů může sloužit jako zázračná zbraň progresivistických sil ve snaze porazit Orbánovu diktaturu.

Hlásit se do milic je možné pouze na Facebooku v sekci neveřejných vzkazů. O zbraních zatím řeč nepadla. Možná až po březnovém celostátním sjezdu…

Pro později narozené dodávám, že obdoba českých Lidových milic či východoněmeckých oddílů Kampfgruppen der Arbeiterklasse v Maďarsku existovala pod názvem Dělnická stráž. Vznikla koncem ledna 1957 po krvavé a sovětskou vojenskou pomocí potlačené revoluci v roce 1956 (komunisté ji označili za kontrarevoluci) jako ozbrojená polovojenská organizace řízená komunistickou stranou. Měla zhruba 60 tisíc členů a v době komunistické diktatury hrála důležitou roli při demonstraci síly komunistů a vyhledávání ideologického nepřítele totalitní moci. Zrušena byla zákonem až v říjnu 1989.

Uplynulo více než 30 let a milicionáři jako strašidlo z dávné minulosti jsou zpátky. „Očekáváme, že do našich řad vstoupí nejen bývalí milicionáři, ale i mladí lidé, kteří se jen tak něčeho neleknou. Od našich veteránů nevyžadujeme nošení uniformy, ale mladým členům, pokud bude zájem, uniformy zajistíme,“ píše na své facebookové stránce celostátní velitel a čerstvý třicátník Norbert Juhász s tím, že hlásit se do milic je možné pouze na Facebooku v sekci neveřejných vzkazů. O zbraních zatím řeč nepadla. Možná až po březnovém celostátním sjezdu…

Žádné protesty

Spolek, který má uctívat tradice dělnické třídy a uskutečňovat humanitární cíle, velitel Juhász označil za nositele levicové ideologie. Heslo organizace je vznešené: „Prací, perem a osvícenými myšlenkami kupředu k socialismu!“ Mezi hlavní body programu patří „boj proti xenofobii a veškerým projevům diktatury, rasismu, antisemitismu, terorismu a mužskému šovinismu“ a „ochrana svobody, lidských práv a demokratických hodnot“. Asi jsem málo pokrokový, protože když slyším výraz „lidové milice“, nemyslím hned na ochranu lidských práv a svobody.

Kromě reprezentantů konzervativních a pravicových sil proti vzniku této organizace, která hrubě uráží cítění milionů lidí, v Maďarsku nikdo neprotestuje. Liberální a levicoví intelektuálové mlčí jako ryby v troubě.

Pozoruhodné je, že kromě reprezentantů konzervativních a pravicových sil proti vzniku této organizace, která hrubě uráží cítění milionů lidí, v Maďarsku nikdo neprotestuje. Liberální a levicoví intelektuálové mlčí jako ryby v troubě.A Facebook by mohl odpovědět na otázku, proč ve své síti toleruje zmíněné skupiny, jejichž stránky se hemží maďarskými zákony zakázanými totalitními symboly bývalé komunistické diktatury.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!