Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Návrat k poměrnému systému po listopadu 1989 nebyl chybou

Pavel Kohout se v článku o 25 letech vývoje české ekonomiky dopouští mnoha zavádějících tvrzení. Mimo jiné pokud jde o důvody zavedení poměrného systému. Reakce Vojtěcha Navrátila.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tatana

23. 11. 2014 9:37
Náš problém jsou nezavedení EURa a nízké

platy, které umožnily vlády lákající sem "cizí kapitál" za podmínek vylučujících zrod českých firem - každý začínajíí a ještě nevydělávající podnikatel musí okamžitě platit zdravotní a sociální pojištění, zatím co cizí firma dostává na zaměstnance štědré dotace pokrývající náklady na plat i pojištění, když jsou dotace vyčerpány - firma odchází.

My se tady hádáme, jestli 60 000 Kč pro poslance je moc nebo málo, ale jedná se o cca 2200 Eur, což je ve starých zemích EU velice nízký plat. Když si k tomu připočítáme, že dotyčný ho má jistý jen na volební období , tak je jasné, že svou pozici "musí" během volebního období řádně zobchodoat, po skončení mandátu si "jen vybere investici".

Na Slovensku EURo mají a tudíž každý hned vidí jak si stojí on kolik by vydělával, kdyby vykonával svou práci kdekoli jinde.

0 0
možnosti
Nejednotnost stran

V naší politice často se vyskytující odzdizmus-kezdizmus by narostl ve většinovém systému do obludných rozměrů. Ani si nechci představit, kam by kultura spadla za éry Paroubků a Topolánků. Zmiňovaná nejednotnost stran přinesla i své plody, některé strany skončily oprávněně v propadlišti dějin, odchod darebáků do TOP09 zase prospěl křesťanům. Myslím, že se to trochu ústálí, protože zkušenosti ukázaly, že jít si svou samostatnou cestou většinou nedopadne dobře.

0 0
možnosti