Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Náš stát název Česko nutně potřebuje

Úpornost domněnky, že zeměpisný název Česko se snaží vytlačit název politický – Česká republika – zaráží. Vždy šlo a jde o koexistenci obou názvů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

29. 3. 2015 17:18
Můj názor

Mně vždycky pobaví, když vidím na dresech hokejistů velkým písmem CZECH, tedy Čech. Správně by tam měl mít hráč z Moravy MORAVIAN a ze Slezska SLEZIAN (anebo tak nějak). Potom by soupeř koukal, cože to máme na dřesech, bavil by se a my bychom lehce vyhráli 5:0.

Nyní trochu vážněji (prosím tvařte se vážne :)) Je to věc Ministerstva kultury a sportu, že dovolí nosit takové paskvily. Myslím si, že kdyby Jágr a spol. a Rosický a spol. měli dresy s nápisem CZECHIA, lidi na to koukají mnoho hodin, má to na ně velký vliv, by se to automaticky vžilo, žádné zákony ani vyhlášky by nebyly potřebné. Do češtiny by si to každý mohl přeložit, jak mu jazyk narostl, tedy Čechie, Čechia, Česko. V překladu slov je velmi často více možností. Mně osobně se nejvíce líbí Čechie. Důležité je, abychom měli jednoznačný zkrácený název v angličtině.

Pokud jde o ohled na Moravisty, myslím si, že je pro ně mnohem přijatelnější název CZECHIA, jak CZECH.

0 0
možnosti

J. Skodak

30. 3. 2015 21:37
Re: Můj názor

Pane Herzog, musím Vás opravit! Dopouštíte se nejen gramatické chyby. Moravista se píše s malým m právě tak, jako bohemista, germanista...Při sčítání lidu v roce 1991 jsme se přihlásil k moravské národnosti a proto jsem Moravan! To tedy jen na úvod, abychom nepletli koše s opálkami, jak se u nás na Moravě říká. Pokud jde o dres sportovců národního mužstva, byly snahy z dresů odstranit Velký státní znak s malými státními znaky:Čechy-Morava-Slezsko. Ve Velkém státním znaku by tam tedy měly být tři, a proč jsou tam čtyři? Při tvorbě tohoto znaku to heraldik zdůvodnil tím, že se jedná o tvar husitské pavézy, a proto je tam ten lev dvakrát. Tomu se říká argument.Další příklad ne jen národní ale i konfesní arogance!!!

0 0
možnosti
-sko

Např. v Němčině žádné dva názvy - Rakousko a Rakousy - neexistují. Obojí je Österreich. Stejně tak nekoexistují Nizozemsko a Nizozemí, ale Nederland a Holland. Koncovka -sko je česká jazyková záležitost a tudíž argumentovat tím, že se tak nazývají jiné země, je nesmysl. Zatímco název Nizozemsko obsahuje kromě koncovky -sko i slovo země a je tomu tak i v originále (land), u Irska jsme si vystačili už jenom s koncovkou, přitom originál je Ireland. Mnoho překladů se zcela liší (Německo-Deutschland-Germany). Proto mi přijde nesmyslné trvat u názvu ČR na koncovce -sko, když tu vlastně žádný systém není. Krom toho vzniká problém, zda tu žijí Češi nebo Čechové (fantazii se meze nekladou - Českové?!). Navíc v některých pádech mají stejný tvar, stejně tak mají shodné přídavné jméno. Slovo Česko je jen komplikace navíc. Raději Čechy s krásným překladem Bohemia.

0 0
možnosti

27. 3. 2015 19:19
Re: -sko

A co bude s Moravou a Slezskem?

0 0
možnosti

J. Skodak

27. 3. 2015 15:02
Copak tak Čechomor?

Pokračování příspěvku:německé Tschechei. Jestliže anglicky mluvící komentátor při rychlém sportovním utkání je schopen vyslovit Czech Republic a česky mluvící komentátor řekne v tel.či rozhlase např o počasí: na východě Česka...,je to projev arogance! Nemohu se s tím identifikovat, protože jsem MORAVAN. Ve veřejnoprávních médiích je pak žádoucí a vhodné říkat ČESKÁ REPUBLIKA!!!

0 0
možnosti

Goeg

27. 3. 2015 17:25
Re: Copak tak Čechomor?

Ano, mate naprostou pravdu. Ja take v Ceske republice slysim MORAVU a SLEZSKO. A podobne je treba odmitat Rakousko a rikat vyhradne Rakouska republika, protoze mimo Hornich a Dolnich Rakous jsou v Rakousku i Styrsko a Korutany. A misto Spanelsko bychom meli zacit rikat pouze Spanelske kralovstvi, protoze ve jmenu Spanelsko neni slyset Baskicko, Katalansko, Andaluzie, Kastilie a nevim do jeste a mimo Nemecka bychom meli zasadne rikat Spoklova republika Nemecko, protoze jinak ignorujeme Bavorsko, Sasko a dalsi spolkove zeme a tak muzeme pokracovat jeden stat za druhym. Pokud tedy pouzivame jejich zemepisna jmena, tak to je projev nasi totalni arogance.

0 0
možnosti

J. Skodak

27. 3. 2015 14:44
Copak tak Čechomor?

Název jedné renomované kapely by se mně docela zamlouval.Velkou část mého sdělení napsal pan Gabriel st.v příspěvku:Již obrázek je špatně. Rozdělením Československa jsme se vrátili v podstatě k původnímu stavu zemí koruny české:ČECHY-MORAVA-SLEZSKO, ale zemské uspořádání nebylo obnoveno(Klaus a ekonomická koncentrace moci)a tak se projevila zvůle českého nacionalismu!V galeriích visí obrazy osobností z těchto dob,kde je napsáno vedle jména:Moravus, Bohemus a je jedno, zda ta osobnost mluvlla česky,německy,polsky...Vznikem Československa byli všichni občané mnoho národního státu podle národnosti-natonalité:ČECHOSLOVÁCI. To jsou tedy tradice české státnosti,arogance českého nacionalismu s kterým se ještě dnes potýkáme!Domnívám se,že kdyby Morava a Slezsko měli takové postavení ve státě jako Bavorsko či Sasko v Německu,nebo Korutany...v Rakousku,Lombardie...v Itálii nevadil by nám Moravanům ten název Česko.Toto svévolné pojmenování našeho státu však dostalo pejorativní význam asi jako něm

0 0
možnosti
Re: Copak tak Čechomor?

Přesně to samé s tím postavením Moravy mám na mysli - než-li hrát šaškárny s názvem Česko, které má ukázat, že pod něj patří i Morava, ač ji svým názvem nepřipomíná, bylo by mi milejší použít název Čechy a revidovat přinejmenším krajské uspořádaní ČR tak, aby kopírovalo historickou hranici a dalo správné názvy, pokud se nemá obnovit zemské zřízení. Navíc Čechy mají jasný a ukotvený překlad do cizích jazyků od pradávna a některé značky jej používají. Nehledě také na vyšší estetičnost slova Bohemia. Je zvláštní, že zastánci Česka nám tu chtějí vysvětlovat, že obsahuje Moravu, ale že ze čtyř moravských krajů pouze dva obsahují slovo Morava, jim nevadí. Aby toho nebylo málo, pro jistotu spolu ani nesousedí.

0 0
možnosti
Poláci

naši zemi nazývají Czechy. Pokud už má být použit jednoslovný název příbuzný se slovem Čechy, nechť to jsou samotné Čechy, nikoliv odvozenina Česko. Navíc překlad slova Čechy, o který tady podporovatelům názvu Česko jde, je dávno pevně zakořeněn ve všech důležitých jazycích. Ostatní argumenty proti názvu Česko jsem uvedl níže.

0 0
možnosti

27. 3. 2015 8:24
Již ten obrázek je špatně

a pan Hirsch ukazuje, že vychází z hlubokých věcných, historických i politologických neznalostí, nebo je veden drzou čecháčkovskou nabubřelostí. Navíc zřejmě jazykově není příliš chápavý. Česká republika ( jak hloupý relikt hloupého názvu Československo, který byl doprovodným jevem hloupé, zcestné a neživotné ideologie čechoslovakismu) je soustátí tří historických zemí Čech, Moravy a Slezska. Název Česko nijak nepostihuje tento fakt, nepostihuje to že vedle Čechů zde žijí i Moravané a Slezané, kteří mají právo na respektování své územní, kulturní historické a politické identity. I Masaryk, velký šejdíř, vykuk a inženýr lidských duší, který sám nevěděl kým je (po otci Slovák, po matce Moravan, přesvědčením dlouho Rakušák, po manželce amerikán a nakonec čechoslovák, který ale podvedl Slováky i Moravany, díky kterým v Americe obhájil vytvoření samostatného státu, ve své stařecké zatvrzelosti nakonec ustoupil ve smyslu zemských samospráv se zemskými prezidenty a zemskými sněmy, rozpo

0 0
možnosti

J. Křivan

27. 3. 2015 14:55
Re: Již ten obrázek je špatně

A co jste nám vlastně chtěl říci pane Gabrieli?

0 0
možnosti

26. 3. 2015 21:23
Česko podle vzoru Tesko...

Více než jednoslovné názvy států by měla EU přísně zakázat. Velká Británie si určitě vyjedná (na rozdíl od České republiky) výjimku, protože Britsko by asi neprošlo. Jihoafricko má ale smůlu, stejně jako Novomexicko, Novokaledonsko, Černohorsko, Burkinafasovsko, Kúkovoostrovsko, Guineabisovsko, Maršaloostrovsko, Novozélandsko, Pobřeslonovinsko, Saudarabsko, Středoafricko nebo Východotimorsko a další...

0 0
možnosti

Goeg

26. 3. 2015 21:31
Re: Česko podle vzoru Tesko...

Vam asi nema cenu vysvetlovat rozdil mezi zemepisnym a politickym nazvem statu, protoze byste to stejne nepochopil, podle toho, co jste tady vyplodil, ale pokusim se o to: Cesko stejne jako Velka Britanie jsou nazvy zemepisne. Ceska republika a Spojene kralovstvi Velke Britanie a Severniho Irska jsou politicke nazvy techto zemi. Zemepisny nazev nemusi byt jednoslovny. Politicky nazev ma v sobe zahrnutou soucasnou formu politickeho systemu daneho statu - tj. republika, kralovstvi atd.

0 0
možnosti

V. Filip

26. 3. 2015 18:46
University používají jméno Czechia

UNIVERSITA HRADEC KRÁLOVÉ - Trip around Czechia

https://www.uhk.cz/en-GB/UHK-international-students/Information-for-Incoming-Students/Trip-around-Czechia-and-Hradec-Kralove

MASARYKOVA UNIVERSITA - Geography in Czechia and Slovakia

http://www.muni.cz/ped/events/calendar/3324?lang=en

MENDELOVA UNIVERZITA, BRNO

http://www.european-countryside.eu/editorial-b.htmlUNIVERSITA KARLOVA - Přírodovědecká fakulta, Praha

https://www.

0 0
možnosti

V. Filip

26. 3. 2015 18:42
SVĚTOVÁ BANKA používá jméno Czechia

SVĚTOVÁ BANKA (!) používá jméno Czechia (Institute for Research in Economic and Fiscal issues)

(viz grafy v článcích)

http://en.irefeurope.org/EU-s-complicated-tax-forms-measured,a1081

0 0
možnosti