Lidovky.cz

Narození či nenarození dětí, nebo tuny skleníkových plynů?

  17:43
Nápadů, jak zastavit globální oteplování, je mnoho. Je-li největším problémem člověk, pak se nabízí plán zastavit rostoucí počet narozených dětí, nebo populaci snižovat. I takové návrhy existují.

Spalování uhlovodíků. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

Skoro s jistotou lze tvrdit, že globální oteplování je důsledkem aktivní lidské činnosti. Konstatuje to rozsáhlá vědecká studie, která byla zveřejněna v pondělí 25. března a jež se opírá o satelitní měření rostoucích teplot za uplynulých 40 let. „Je to oficiálně potvrzeno: pravděpodobnost, že globální klimatické změny nezpůsobil člověk, je jedna ku milionu,“ komentoval zjištění vědců populární server Iflscience.com.

Jde o pravděpodobnost hraničící s jistotou, což je ve vědeckých kruzích rozšířeno jako měřicí metoda pět sigma (five sigma). A právě v případě zkoumání vlivu lidí na globální klima úroveň jistoty již dosáhla pátého stupně, stejně jako při pátrání po Higgsově bosonu v roce 2012. Vědci z USA, Kanady a Skotska mají za to, že u dvou satelitních měření důkazy o dominantním vlivu na globální klima dosáhly úrovně pět sigma již v roce 2015, a o rok později stejné zjištění přinesla i data z dalšího satelitu.

Znepokojující studie

„Lidstvo si už nemůže dovolit, aby nadále ignorovalo tak jasné signály,“ napsali vědci v novém vydání amerického časopisu Nature Climate Change. Průzkum z loňského roku uvádí, že 62 procent Američanů je přesvědčeno, že změny způsobuje lidská činnost, zatímco v roce 2013 tento názor sdílelo jen 47 procent dotázaných.

Nedávná americká velice znepokojující studie tvrdí, že pokud lidstvo bude nadále pokračovat ve vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší za 140 let, což je pět generací, dosáhneme úrovně teploty Země před 56 miliony lety. V této době na severním pólu nebyl led, rostly tam palmy a žili krokodýli.

Aby varování nebylo dost, před dvěma týdny vyšla v USA další velice znepokojující studie, která tvrdí, že pokud lidstvo bude nadále pokračovat ve vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší, za 140 let, což je pět generací, dosáhneme úrovně teploty Země před 56 miliony lety. V této době na severním pólu nebyl led, rostly tam palmy a žili krokodýli.

„Dnešní lidstvo vypouští oxid uhličitý do ovzduší minimálně devětkrát vyšším tempem než v paleocénsko-eocénské době (PETM),“ uvádí studie Michiganské univerzity, která vyšla v časopise Americké geofyzikální společnosti Paleoceanography and Paleoclimatology. Zde je třeba dodat, že ze všech period geologického vývoje Země právě v PETM bylo zaznamenáno nejrychlejší a nejextrémnější oteplování – na vrcholu tohoto procesu se průměrná teplota na Zemi pohybovala okolo 23 stupňů, což je o zhruba sedm více než v současnosti.

Snížení uhlíkové stopy

Jak zastavit globální oteplování? Nápadů každý slyšel mnoho. Budeme-li vycházet z toho, že největším problémem je člověk, nabízí se plán zastavit rostoucí počet narozených dětí, nebo populaci dokonce co nejvíce snižovat. Představte si, že i takové návrhy existují, jsou myšleny smrtelně vážně a jsou vědecky podložené.

Současné výzkumy ukázaly, že mít o jedno dítě méně znamená snížení uhlíkové stopy rodičů o 58 tun vypouštěného oxidu uhličitého za rok. Napadlo vás někdy, že jednou dospějeme do situace, že o dětech budeme uvažovat podle toho, kolik tun oxidu uhličitého navíc se kvůli nim dostane do ovzduší, a když se nenarodí, kolik tun oxidu uhličitého „ušetříme“?

Například profesorka Oxfordské univerzity Sarah Harperová v britském levicovém deníku The Guardian prohlásila, že nízkou míru porodnosti charakteristickou pro vyspělé západní země bychom měli uvítat. „Mít méně dětí je bez debat pozitivní z hlediska životního prostředí. Současné výzkumy ukázaly, že mít o jedno dítě méně znamená snížení uhlíkové stopy rodičů o 58 tun vypouštěného oxidu uhličitého za rok,“ míní profesorka Harperová a dodává, že díky robotizaci bude třeba stále méně lidí.

Napadlo vás někdy, že jednou dospějeme do situace, že o dětech budeme uvažovat podle toho, kolik tun oxidu uhličitého navíc se kvůli nim dostane do ovzduší, a když se nenarodí, kolik tun oxidu uhličitého „ušetříme“??? Kam se hrabe Aldous Huxley a jeho antiutopický román Konec civilizace (Brave New World) na pokrokovou profesorku Harperovou! Jak může Homo sapiens, který údajně má duši a svědomí, v roce 2019 o narození či nenarození dětí přemýšlet v souvislosti s tunami skleníkových plynů? Mít dítě, či nemít 58 tun skleníkového plynu za rok. To je, oč tu půjde!

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.